Minden a hegkezelés és a hegkorrekció lehetőségeiről

Minden a hegkezelés és a hegkorrekció lehetőségeiről

hegkezelés

A műtéti hegek alapesetben nem igényelnek műtéti beavatkozást, az esetek túlnyomó többségben az ajánlott hegkezeléssel gond nélkül, alig észrevehető nyomokkal gyógyulnak be. Előfordulhat azonban az, hogy a hegesedés, a gyógyulás nem úgy zajlik le, ahogy kellene, emiatt pedig megjelenésében nem esztétikus, vagy akár kellemetlen, fájdalmas heg is keletkezhet. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy a gyógyulás alatt biztosítva legyen a megfelelő hegkezelés, ha pedig már meglévő hegről van szó, hegkorrekcióra lehet szükség.

 

Mi a heg?

Legnagyobb szervünk a bőrünk. A külső védelem mellett olyan feladatokat is ellát, mint például a kiválasztás, a hőmérsékletszabályozás. Emellett pedig megjelenésének esztétikai értéke adja a „szépség” ideájának alapját is. Napi tevékenységeink során számos behatás éri, a dörzsöléstől, nyomástól kezdve egészen a sekélyebb vagy mélyebb vágásokig, akár égésekig. Amikor valami ilyen hatás éri a bőrünket, életbe lép a bőr gyógyulási mechanizmusa, amelynek elsődleges feladata a belső rétegeket megóvni a további sérülésektől, illetve bezárni a sérülést és visszaállítani e szerv működését.

Bentről kifelé haladva három rétege van a bőrnek:

  • kötőszövet
  • irha
  • felhám

Általában a kötőszövet és az irha sérülésével, tehát a mélyebb sebekkel jár együtt a hegesedés. A folyamat során a véralvadást segítő sejtek lezárják a seb felületét, majd az immunrendszer által termelt sejtek elvégzik a tisztítást. Ezután fokozatosan ún. fibroblaszt sejtek termelődnek, amelyek kollagént termelve töltik fel a sebet. E folyamat során alakul ki a heg, ami először még rugalmatlan, szilárdnak tűnő, majd fokozatosan válik egyre puhábbá, míg végül észrevétlenné válik. Teljesen sosem tűnik el, de minimális színbeli eltérés lesz csak a sértetlen és az „új” bőr között.

 

Kóros hegesedés esetei

Három olyan hegesedési jelenséget különböztetünk meg, amelyek miatt hegkorrekciós beavatkozásra lehet szükség.

  1. Hipertrófiás: a hipertrófiás hegek általában akkor keletkeznek, amikor kisiklik a gyógyulási folyamat és a hegek túlburjánzanak, dudorosan gyógyul a seb, és úgy is marad. Gyakran viszketéssel jár, de sokszor elmúlik magától.
  2. Atrófiás: az atrófiás heg az előző fordítottja. Ebben az esetben kitüremkedés helyett a heg nem töltődik fel megfelelően, és emiatt gödröcske, mélyedés marad a helyén. 
  3. Keloidos: a keloidos hegesedés a legveszélyesebb mind közül, mivel alig tudunk róla valamit, és hajlamos átterjedni az egészséges szövetre is. A keloidos heg általában kinézetre csúnya, vöröses, mindenképpen érdemes kezeltetni.

 

A hegkezelés lehetőségei – a megelőzés módja

Ahhoz, hogy a kóros hegesedést elkerüljük, nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a szervezetünk állapota, magyarán egészségesek legyünk. Az általános egészségi állapoton túl a bőr egészségére egy-egy műtét után különösen oda kell figyelni. Herpesz, gombásodás vagy a száradt bőr mind olyan jelenség, amely negatívan befolyásolhatja a sebgyógyulást.

Minden nagyobb műtét után a műtétért felelős orvos elmagyarázza, hogy kell bánni a sebes felülettel annak érdekében, hogy sikeresen, szépen gyógyuljon be a sebünk. Általában nagyjából egy hét amíg a sebgyógyulás tart, ebben az időben víz sem érheti a sebet, mivel felpuhulhat, megsérülhet. Amikor ez az időszak letelt, akkor szoktak hegkezelő szereket javasolni, amelyek segítik a keloidos hegesedés megelőzését, illetve segítik a sejtképződést.

A beavatkozást követő 7. nap után, tehát a tényleges hegképződés megindulásától számítva nagyjából 1-1,5 évig tart a teljes gyógyulás, bár az első pár hónap után már főleg belső folyamatok zajlanak majd le. Ajánlott azonban odafigyelni az egészségünkre és a bőrápolásra.

 

Hegkorrekciós lehetőségek Budapesten

A hegkorrekciós eljárások egész sokrétűek, így nem lehet azt mondani, hogy van rutin eljárás. Minden eset más és más, emiatt pedig a konzultáció kiemelt fontosságú! A legtöbb plasztikai sebészeten végeznek hegkorrekciós műtétet, illetve kisebb-nagyobb speciális műtétet is. 

  1. A hegkorrekciós műtét: ezen műtét során a sebész kivágja kóros heget, majd varratokkal összezárja a keletkező sebet. Ezzel lényegében ugyanazon a helyen újraindítja a sebgyógyulást. A műtét, mivel a seb újbóli felnyitásával jár, érzéstelenítést igényel, illetve pár nap pihenés is javasolt, hiszen erőltetésre a friss seb újra felszakadhat. A hegkorrekciós műtét után szigorúan be kell tartani a sebész utasításait, használni az ajánlott eszközöket, szereket.
  2. A Dermafix hegkorrekciós eljárás: ebben az esetben egy speciális eszközzel mikrosebeket ejtenek a hegen, és ezeken keresztül az egészséges hegképződést segítő anyagokat juttatnak a sebbe. A Dermafix kezelés részeként külsőleges alkalmazásra való szereket is kap a vendég, amelyek többek között hialuronsavat és növényi őssejteket tartalmaznak. Ezen túl pedig fényvédő krémre is szükség van, ezt is tud ajánlani, felírni a sebész.

 

Érdemes konzultálni a hegekről!

Ha úgy látja, hogy egy műtét után a hegek nem szépen gyógyulnak, vagy éppen kellemetlen tünetek is jelentkeznek (fájdalom, viszketés, égető érzések stb.), akkor érdemes plasztikai sebészhez fordulni. A terület szakértői tudják csak hitelt érdemlően elmondani, hogy mi lehet gond, és milyen megoldási lehetőségek vannak!