A 3 legelterjedtebb ráncfeltöltési módszer – Hyaluronsav, botox, saját zsír

A 3 legelterjedtebb ráncfeltöltési módszer 2020-ban

ráncfeltöltés

Klinikánkon – és általánosságban a legtöbb plasztikai sebészeten – a ráncfeltöltés egyike a leggyakoribb műtét nélküli anti-aging, azaz az öregedés látható jeleinek megszüntetésére, enyhítésére alkalmas beavatkozásoknak. Ebben a posztban bemutatjuk a budapesti plasztikai intézetünkben elérhető ráncfeltöltési lehetőségeket, illetve megnézzük, hogy a részleteket tekintve miben különböznek ezek az eljárások!

 

Miért ráncosodunk?

Talán már itt, a legelején érdemes tisztázni, hogy miért is ráncosodik a bőr, így már érthetőbb válik, hogy miért is a későbbiekben leírt módszerekkel lehet feltölteni a ráncokat. Elsősorban két tényező játszik szerepet a ráncok kialakulásában: 

 • a kor 
 • a gravitáció

Az idő előrefelé halad, a testünk öregszik, bőrünk pedig az eltelt évtizedek nyomait látható módon hordozza magán. Ez a folyamat nem megállítható, nem visszafordítható, mindössze két dolgot tehetünk ellene: lassítjuk vagy kezeljük a látható nyomokat. A lassítás nem plasztikai sebészeti kérdéskör, inkább életmód és hozzáállás függvénye. Klinikánkon a nyomokat tudjuk kezelni, tehát a ráncokat és megereszkedést, ezzel látszatra lassítva az öregedést. 

A bőr öregedésének a gravitáció sem tesz jót, hiszen ahogy a bőrünk veszít rugalmasságából, úgy a gravitáció lefelé húzza, emiatt pedig ráncok, redők alakulnak ki. A gravitáció ellen a feltöltés némi segítséget nyújthat, de inkább a különböző felvarrási módok (a szálbehúzásos arcfeszesítésről például itt olvashat) nyújtanak megnyugtató megoldást.

 

Ráncfeltöltési lehetőségek a budapesti plasztikai klinikán

Általában következő három eljárás érhető el:

 1. Hyaluronsavas ráncfeltöltés
 2. B.tox ráncfeltöltés
 3. Saját zsírral történő feltöltés

Ezek az eljárások alapvetően ugyanazon forgatókönyv szerint zajlanak:

 1. Felmerül Önben az igény, hogy szeretné fiatalosabbá tenni az arcát.
 2. Körülnéz online, és/vagy ismerősei körében kérdez arról, hogy milyen lehetőségek vannak.
 3. Miután rájött, hogy a különböző kenőcsök, diéták, edzések és szerek nem működnek, plasztikai sebészetek után kezd el érdeklődni.
 4. Megtalálja az Önnek legszimpatikusabb klinikát.
 5. Bejelentkezik konzultációra.
 6. A konzultáció során a sebész részletesen elmond mindent.
 7. Felkészül a feltöltésre (ha szükséges, az előzetes vizsgálatokat elvégzik, legtöbbször helyben).
 8. Megtörténik a ráncfeltöltés.
 9. Távozik a klinikáról, várhatóan elégedetten; még kontrollra orvosa visszahívja.

A ráncfeltöltéshez vezető út nagyjából így néz ki. Mivel most épp ezt az oldalt olvassa, vélhetően már a harmadik pontnál jár! Nézzük meg akkor, hogy a fenti három lehetőség közül mi micsoda!

 

Ráncfeltöltés hyaluronsavval

Az arcon található ráncok hyaluronsavval történő feltöltése egy gyors, hatékony beavatkozás, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elégedetten nézzen tükörbe. A klinikai ráncfeltöltés kiváló minőségű hyaluronsavval történik, amely felszívódik ugyan (kb. 1-1,5 év alatt), de az eredmény hamar látható, és sokáig kitart.

 • A töltőanyag: A hyaluronsavról elsősorban azt érdemes tudni, hogy természetes alkotóeleme az emberei szervezetnek, megtalálható a bőrben, sőt még a csontokban is. Ahogy öregszünk, a hyaluronsav mennyisége csökken, ezért csökken a bőr rugalmassága, kívül és néhol belül is szárazabbá válik a testünk.  A külsőleg a bőr alá töltött hyaluronsav beépül a szervezetbe, emiatt nem marad jelen örökké, de később ugyanígy pótolható.
 • A használt készítmény: Budapesten a plasztikai sebészetek leginkább a JuveDerm termékcsalád hyaluronsavas készítményét használják. Ez egy kitűnő minőségű, az átlagosnál valamivel lassabban kiürülő töltőanyag, amely tökéletesen alkalmas a ráncok, és az ajkak feltöltésére is (erről itt olvashat részletesebben).
 • A feltöltés menete: A ráncfeltöltés helyi érzéstelenítésben történik, a sebész az előzetesen kijelölt pontokon juttattja az arcba a hyaluronsavas töltőanyagot. Altatásra általában nincs szükség, így rövid, 20-30 perces beavatkozásról beszélünk. Erősebb ráncosodásnál arányosan növekedhet a szükséges idő.
 • A kezelés árai: a feltöltés anyagköltsége 0.1 milliliterenként 12.000 forint környékén van. Pontos ajánlatot minden esetben helyben tudnak adni.
 • Tartósság: a hyaluronsav bő egy évig megmarad, átlagosan 8-14 hónapig tart a felszívódás, kortól, életviteltől és általános egészségügyi állapottól függően változik a végleges felszívódási idő.
 • Ismételhetőség: ez a fajta ráncfeltöltés többször is megismételhető.
 • Gyógyulási idő: általában egy hét kell a bőrpír és az esetleges duzzanatok felszívódásához, két-három nap után már szépen látható az eredmény. Szauna, napozás, szolárium 1-2 hónapig tilos. 
 •  

A b.tox ráncfeltöltés

A b.tox arckezelés egy valamivel rövidebb ideig tartó hatást garantáló eljárás, amely során a botulinum toxin nevű anyagot juttatják a bőrbe, fiziológiás sóoldattal keverve.

 • A töltőanyag: a b.tox elsősorban nem töltőanyagként fejti ki hatását, így a szó szorosabb értelmében nem feltöltésről beszélünk. A botulinum toxin gyengített hatóanyagként kerül a bőrbe, a hatását tekintve nem tölti, hanem a ráncokért felelős izmokat blokkolja, gátolja az ingervezetést. Csak a beadott helyen fejti ki a hatást, az arcmimika továbbra is a megszokott módon működik.
 • A használt készítmény: általában a világhírű Dysport és Allergan (Vistabel) termékeket használják a b.tox ránctalanításhoz.
 • A ránctalanítás menete: helyi érzéstelenítésben történik a beavatkozás, a kijelölt pontokon a b.toxot a bőr alá fecskendezi a sebész. Kb. 15-30 perces, egyszerű eljárásról van szó.
 • A kezelés árai: a kiválasztott b.tox típusától és mennyiségétől függően 50-170 ezer forint közötti árral érdemes számolni.
 • Tartósság: a b.tox kezelés nagyjából 6 hónapig fejti ki hatását.
 • Ismételhetőség: többször is megismételhető amennyiben egészséges a szervezet.
 • Gyógyulási idő: 7-10 napot vesz igénybe az esetleges duzzanatok és a pirosodás megszűnése. Nagyjából a 10. nap után látható igazán az eredmény.

 

Ráncfeltöltés saját zsírral

Ritkán végzett ráncfeltöltési mód, Magyarországon nem sok plasztikai sebész végzi, mivel a szükséges zsírleszívó berendezés rendkívül drága, nagyon precíz tervezést igényel, és az eredmény talán még a b.toxnál is rövidebb ideig marad meg.

 • A töltőanyag: a saját zsírszövetet a vendég testének valamely területéről nyerik, egy speciális zsírleszívási technikával, aminek a lényege, hogy zsírsejtek ne sérüljenek. Az arcba nem kell sok töltőanyag, így nem szükséges jelentősebb mennyiség leszívása. A zsírsejteket megtisztítják és feljavítják, úgy kerül befecskendezésre.
 • A használt készítmény: feljavított saját zsírsejtek.
 • A ráncfeltöltés menete: szigorú előzetes felmérés és tervezést követően leszívják a szükséges zsír mennyiséget, gépileg megtisztítják. A kijelölt pontokon a sebész a készítményt a bőr alá fecskendezi, feltöltve a ráncokat. 
 • A kezelés ára: kevés helyen végzik ugyan, de ahol igen, ott körül-belül 500 ezer forintos áron érhető el. 
 • Tartósság: mindössze pár hónap, mivel a zsír hamar felszívódik.
 • Ismételhetőség: természetesen többször is megismételhető.
 • Gyógyulás: 7-10 napot vesz igénybe a gyógyulás, a második héten már véglegesnek tekinthető az eredmény.

 

Melyiket válasszam? Segítsenek dönteni!

Ha figyelmesen végigolvasta a fenti összefoglalót, akkor valószínű, hogy Ön is a hyaluronsavas ráncfeltöltés felé fog hajlani. Ennek az oka, hogy itt nem az ingereket gátolják egy gyengített toxin befecskendezésével, és nem is egy rendkívül drága és rövid ideig tartó eredményt adó eljárásról van szó. Ma a hyaluronsavas és a b.tox kezelések az elterjedtebbek, és egyre inkább a hyaluronsav felé billen a jelképes mérleg nyelve. Ha nem biztos a dolgában, jelentkezzen konzultációra és beszélje meg a részleteket szakemberrel!