Milyen ránctalanítási eljárások érhetők el Budapesten?

Milyen ránctalanítási eljárások érhetők el Budapesten?

ránctalanítás

Ma már elmondható, hogy számos olyan műtéti, illetve műtétet nem igénylő plasztikai sebészeti eljárás létezik, amelyekkel a ránctalanítás elérhető, az arc fiatalabbá tehető. Budapesten is számos lehetőség közül lehet választani, az egyszerűbb feltöltéstől a komolyabb arclifting megoldásokig. A következőkben ezeket vesszük sorra, hogy az Ön számára is átlátható legyen a felhozatal!

 

Miért is alakulnak ki a ráncok?

Mivel az emberi bőr a test legnagyobb kiterjedésű szerve, ez van leginkább kitéve a külső és belső hatásoknak. Kívülről nem csak a sérülések, de a nedvesség, a napsütés és a hő is hat rá, míg belülről a különböző betegségek, folyamatok, sőt maga az idő is hatással van az állapotára. Alaptétel, hogy a ráncok úgy jönnek létre, hogy a bőr veszít rugalmasságából, és a gravitáció lefelé húzza. Ezeknek a ráncoknak a kezelése ma már sokféleképpen megoldható.

 

Az otthoni ránctalanítás lehetőségei

Mint szinte minden másra, a ránctalanításra is vannak házilagos megoldások. Ezeket ki-ki maga dönti el, hogy mennyire tartja hatékonynak, mennyire időt tud rászánni. Az azonban már az elején kijelenthető, hogy sokszor macerás és csak rövid ideig tartó eredményeket hoznak ezek a módszerek. Általánosságban három terület van, amely segíthet otthon körülmények között is csökkenteni a ráncokon:

  • Étkezés
  • Pakolások
  • Krémek

Az étkezés elsősorban a megfelelő hidratálást és vitaminbevitelt célozza meg. Ez egy valóban hasznos módszer, ha megelőzni a szeretnénk a ráncokat. Kialakult, mélyebb ráncainkat azonban a szuperélelmiszerek sem tudják eltüntetni. 

Ami a pakolásokat illeti, ebben az esetben nem megesszük a szuperélelmiszereket, hanem az arcunkra pakoljuk őket. Az internet a különböző pakolás-receptek kifogyhatatlan tárháza, a szimpla aloe verás pakolástól a bonyolultabb olajos megoldásokig mindent meg lehet találni. 

Krémek és kenőcsök pedig nem új szereplők a ránctalanítási bizniszben: a legnagyobb kozmetikai gyártók mind-mind adtak már ki ránctalanító krémeket. Általánosságban elmondva ezek elsősorban hidratálnak, illetve a felszívódó hyaluronsavval feltöltenek. 

 

Ráncfeltöltés

A ráncfeltöltés az egyik leggyorsabb és legkönnyebb módja annak, hogy az arcbőr feszességét visszanyerjük. Leginkább a töltőanyagok típusa különbözteti meg az egyes eljárásokat:

  1. Hyaluronsavas feltöltés: ezzel az eljárással a szervezetben is megtalálható hyaluronsavat fecskendeznek be a kijelölt pontokon, ezzel feszesebbé téve a bőrt, kisimítva a ráncokat. A beavatkozással kb. 12 hónapig biztosan megmaradó hatás érhető el; önmagában a feltöltés nagyjából fél órát vesz igénybe.
  2. Saját zsírral történő feltöltés: ritkán alkalmazott, összetett és drága eljárás. Lényege, hogy a zsírt a test egy másik tájékáról sejtkímélő módon leszívják, megtisztítják, majd a kijelölt pontokra befecskendezik. Hatásossága vitatható, mivel a zsírsejtek akár 40%-a is felszívódhat az első pár hétben, alapesetben pedig maximum 6-8 hónapig tart a feltöltött állapot.
  3. B.tox kezelés: nem kifejezetten a ráncfeltöltéshez tartozik, de sokáig ez volt az egyik alapvető arcfeszesítő megoldás. Lényegében egy gyengített toxint fecskendeznek a bőr alá, amely gátolja az ingerátvitelt. Hatása nem túl hosszú, és a városi legendákkal ellentétben nem bénítja le az egész arcot.

 

Ráncfelvarrás

A ráncfelvarrás már egy összetettebb plasztikai beavatkozás, lényegében ez jeleníti meg az „arcplasztika” kifejezést. Egy ránctalanítás a plasztikai sebészeti eljárások egy bonyolult, magas szintű hozzáértést igénylő fajtája. Ilyenkor nem csak arról van szó, hogy „kivágják” a ráncot – ami egyébként nem igaz -, hanem egy sokkal komplexebb eljárás, amely során az arcról távolítanak el ugyan bőrt, de nem közvetlen a ráncokat. 

A facelifting egy altatásban végzett, szigorú tervezést és számos megelőző vizsgálatot igénylő műtét. Két típusa van:

  • MACS lifting: a „minimal access cranial suspension” eljárás során az arc megfiatalítható. Az eljárás kisebb megterheléssel jár mint egy „normál” facelift, és specialitása, hogy a feszesítés függőlegesen történik. 
  • Arcplasztika, azaz facelifting: teljes arcplasztikának is nevezik, és gyakran összeköthet a nyaki plasztikával is, így „válltól felfelé” teljesen megfiatalítható a bőr kinézete. Az arcplasztika során felesleges bőr kerül eltávolításra, és az arcbőr feszesítése történik. Ez egy olyan eljárás, ami tartós eredményt hoz ugyan, de hosszabb gyógyulással jár.

 

Speciális eljárás: a ráncfelvarrás szálbehúzással

A szálbehúzásos ránctalanítási eljárás lényege, hogy az arc bőre alá apró szálakat helyeznek el, olyan pontokon, amelyek a gravitáció szempontjából lényegesek. Ezeket COG-nek, a „center of gravity” pontoknak hívják. Ezzel módszerrel elhárítható a bőr megereszkedése, illetve meggátolható egy jó időre a későbbi ráncosodás is. A behelyezett szálak orvosi varrathoz hasonlóak, sterilek, és általában olyan anyaggal vannak bevonva, amelyek segítik a testnek „megszokni” azok jelenlétét. 

 

Ránctalanítás 2020-ban: van miből választani!

Ha úgy érzi, hogy az arcbőre már nem a régi, és szeretne változtatni a külsőjén, akkor ideje lehet elgondolkodni a ránctalanításon. Nem egy lehetőség áll rendelkezésre, sőt ma már több műtét nélküli megoldás van, amelyekkel tartós eredményeket lehet elérni. Jelentkezzen plasztikai sebészeti konzultációra, és tudja meg, hogy Önnek személyre szabottan milyen lehetőségei lehetnek!