Felépülés hasplasztika műtét után – minden fontos információ egy helyen

Tudjon meg mindent a műtétről vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

A hasplasztika utáni felépülés már igen rövid idő alatt végbemegy, hála a korszerű műtéti technológiának. Ez az egyik oka, hogy manapság már gyakori eljárásnak számít. A felesleges, megnyúlt bőrt nem lehet természetes körülmények között helyreállítani, ezért plasztikára van szükség. Általában a terhesség és hirtelen fogyás miatt alakulhat ki. A műtét biztonságos és a gyógyulás is viszonylag hamar végbemegy. Vannak, akik viszont még mindig kételyek között vannak, hogy kés alá feküdjenek-e. Nekik ebben a cikkben összeszedtük, mire kell számítani a hasplasztikai beavatkozás után.

Mennyi ideig tart a gyógyulási idő?

Az intenzív gyógyulási idő nagyjából két hetet vesz igénybe. Ilyenkor a bőr regenerálódik és a szövetek újra összeforrnak. A műtétet altatásban végzik. A sebész egy apró bemetszést ejt a has alsó vonalán, és eltávolítja a felesleges bőrt. A műtét utáni első éjszakát bent kell tölteni a klinikán megfigyelés alatt. Ezután viszont már a saját lábán távozhat. Figyelnünk kell rá, hogy stresszmentes környezetet teremtsünk a gyógyuláshoz. Még a legapróbb dolgok elintézéséhez is kérjünk inkább segítséget, mintsem, hogy megerőltessük magunkat. Varratszedésre 14 nap után kerül sor. A gyógyulás alatt nem kell túl nagy fájdalmakra számítani, habár ez egyéntől is függ. A legtöbb tapasztalat azt mutatja, hogy egy izomlázszerű feszítő érzéshez hasonlítható. A teljes gyógyulás 4-6 hetet vesz igénybe. Ez alatt folyamatosan speciális, kompressziós kötést kell hordani.

Mikor lesz látható a hasplasztikai műtét eredménye?

A végeredményre hónapokat kell várni, azonban már pár hét után látszódik a változás. A műtét után az első kontrollvizsgálat a varratszedéssel egybekötve történik. Ezek után, ha a sebész mindent rendben talál, elég havonta menni. Így megfigyelhető az eredmény és kizárhatóak a komplikációk. A heg nyoma idővel halványodik és szinte alig fog látszani. Nagyjából a bikinivonal tájékon fog elhelyezkedni, így még a strandon is könnyű lesz fürdőruhával elfedni. Így már bátran mutogathatja az eredményt és nem kell többé takargatnia magát mások előtt. Javulni fog a testképe, így az önbizalma is megnő. Könnyebb lesz a sportolás is, mivel nem fogja zavarni a megereszkedett, lógó bőr.

hasplasztika után mire kell figyelni

Mire kell figyelni hasplasztika után?

A gyógyulási időben nagyon kell figyelni a megfelelő pihenésre. A komplikációk elkerülése érdekében az első két hetet töltsük tényleg csak a pihenéssel. Ilyenkor ne emeljünk nehezet és ne hajoljunk. Nem szabad semmilyen hirtelen mozdulatot végezni varratok miatt, illetve tartózkodjunk a nagy fizikai aktivitástól. A műtét után még 6 hétig ne sportoljunk. Továbbá az első két hétben nem szabad visszatérni hétköznapi teendőinkhez sem, csak a pihenésre szabad fókuszálni. Nem szabad dohányozni, mivel ez lassítja az egészséges heg képződését. A dohányzás során méreganyagok jutnak a sebbe, illetve lassítják a vérkeringést, ami pedig a seb táplálása miatt fontos. Éppen ezért érdemes már a műtét előtt pár héttel abbahagyni a dohányzást. Minden további tudnivalóért forduljon szakorvosához, aki egy ingyenes tanácsadás keretein belül tájékoztatni fogja a részletekről. 

Milyen kockázatok és komplikációk vannak?

A hasplasztikának nagy alacsony kockázatai vannak. Mivel a műtétet altatásban végzik, ezért előtte alapos kivizsgálásra van szükség. EKG-ra, tüdőszűrésre és vérvizsgálatra van szükség ahhoz, hogy az orvos megbizonyosodjon róla, hogy az altatás biztonságos lesz. Előfordulhat, hogy elfertőződik a seb vagy annak keloidos képződése. Átmenetileg, elveszítheti a has érzékelő képességét, erre viszont nagyon kicsi az esély. A korszerű technológiának köszönhetően nem igazán kell komplikációktól tartani.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!