Az combizom szakadás fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése és megelőzése

A comb izomcsoportját alkotó három nagy izomköteg (combhajlító, combfeszítő és közelítő izom) közül az első kettő a legsérülékenyebb, mert két nagy ízületet (csípő, térd) is áthidal. A comb hátsó részén futó combhajlító izom a térdízületet hajlítja és a csípőízületet feszíti, az  első részén futó combfeszítő izom a térdízületet feszíti és részt vesz a csípőízület hajlításában. Részleges vagy teljes szakadásuk az egész láb mozgását fájdalmasan befolyásolja, akár el is lehetetleníti. A szakadás gyakran az izom és az izmot csonthoz rögzítő ín határán történik.

A combizom szakadás fajtái

A combizom szakadást a sérült izom és a szakadás súlyossága szerint csoportosíthatjuk:

 1. hátsó combizom (combhajlító) részleges vagy teljes szakadása

 2. négyfejű (elülső combfeszítő) izom részleges vagy teljes szakadása

 3. belső (közelítő) combizmok sérülése

hátsó combizom szakadás

Mitől alakul ki a combizom szakadás?

A combizom szakadás a combhajlító vagy combfeszítő izom nyújtási határán túl történő megnyújtása miatt vagy direkt erőbehatás következtében történik. Ebben a mozgástevékenység mellett szerepet játszik a nyújtási határ kérdése is.

A nyújthatósági határt beszűkíti 

 • az életkor. 40 éves kor felett az izmok veszítenek rugalmasságukból, kevésbé nyújthatók, és regenerációjuk lassabb, ezáltal sérülékenyebbek.
 • a nem kellő bemelegítés. A még hideg, merev izmok a megterhelés során kevésbé nyújthatók, egy hirtelen mozdulat szakadást okozhat.

Jellegzetes tevékenységek, amelyek során az izom a nyújthatósági határon túl nyúlásra kényszerül:

 • csapatsportok: kézilabda, kosárlabda, foci, amerikai foci
 • atlétika: futás, sprintelés, gátfutás, távolugrás
 • bemelegítés nélkül, ülő életmód mellett, izomrövidülés esetén amatőr sporttevékenység esetén is előfordulhat előrelendüléskor, sarkon forduláskor

A hátsó combizom szakadása a rúgással, futással járó sportok gyakori sportbalesete.

Az elülső combizom szakadása inkább direkt erőbehatásra történik.

A combizom szakadás tünetei

A combizom szakadás tünetei a szakadás helyétől és a sérülés súlyosságától függően (részleges vagy teljes szakadásról van-e szó) jelentkeznek. A fájdalom és ennek következtében a mozgáskorlátozottság minden esetben általános tünet.

 1. Hátsó combizom szakadás esetén a comb hátsó részén jelentkezik a fájdalom, véraláfutásos lesz a terület a kis erek szakadása miatt, a mozgás nehézkes vagy akár teljesen gátolt lesz, duzzanat alakulhat ki, a fájdalom a fenékben is jelentkezhet. Előfordulhat, hogy a sérüléskor pattanó hang jelzi a szakadást, az izom körvonala kívülről is láthatóan megváltozik.
 2. Részleges hátsó combizom szakadáskor több-kevesebb izomrost sérül, ezért a fájdalom kezdetben elviselhető. Leginkább a sprinteléskor jelentkezik, később akár görcs, éjszakai (fekvéskor) fájdalom is jelentkezhet. Véraláfutás, érzékenység ebben az esetben is jellemző. 
 3. Elülső (négyfejű) combizom szakadásakor a fájdalom a comb első felén, jól körülhatárolt helyen jelentkezik, különösen a térd hajlított helyzetből történő nyújtásakor.
 4. Elülső combizom részleges szakadásakor előfordulhat, hogy csak a sérülés után alakul ki a fájdalom.
 5. Belső combizmok szakadásakor - ritkábban fordul elő - a térdek összenyomásakor jelentkezik a fájdalom.

Hogyan diagnosztizálják a combizom szakadást?

Combizom szakadás után a tünetek miatt a legtöbbször egyértelmű, hogy orvosi segítségre van szükség, tehát sérülés után jelentős fájdalom mozgáskorlátozottság esetén, vagy ha a fájdalom nem enyhül 48 óra múlva sem, forduljunk orvoshoz. Az orvos meghallgatja a panaszokat, szemrevételezi a területet, fizikális vizsgálat után ultrahang és/vagy  MRI vizsgálattal ellenőrizheti a lágyrészeket. 

Hogyan kezelhető a combizom szakadás?

A combizom szakadást az adott sérülés súlyosságának megfelelően kezelik. 

 1. Teljes szakadás esetén a műtéti helyreállítást követi a rehabilitációs időszak. 
 2. Részleges szakadás esetén a kezelés a gyógyulás különböző szakaszaiban az alábbiakból áll: 
 • pihentetés, jegelés, fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés krémekkel
 • fizikoterápiás kezelések (lökéshullám terápia) a szövetek gyorsabb gyógyulásáért, passzív mozgatás, masszázs
 • gyógytorna és/vagy sportspecifikus gyakorlatok az izomerősítésért, izomegyensúly helyreállításáért, rögzítő viselése 

Milyen hosszú a combizom szakadás gyógyulás ideje?

A combizom szakadás gyógyulási ideje a szakadás súlyosságától, az izmok állapotától, a szervezet regenerációs képességétől és a kezeléstől is függ.

 1. Szakadást helyreállító műtét után a rehabilitáció legalább 3 hónap.
 2. Részleges combizom szakadás gyógyulási ideje 4-6 hét.

Hogyan történik a combizom szakadás rehabilitációja?

Az orvos (sportorvos) és a gyógytornász állítja össze a rehabilitációs tervet az adott sérülésnek megfelelően. Ez eltérő műtétet követően, részleges szakadás esetén, elülső vagy hátsó combizom szakadás esetén. A rehabilitáció addig tart, amíg az izom visszanyeri korábbi terhelhetőségét.

A rehabilitáció lépései 

 • hátsó combizom szakadás esetén: a gyógyulás harmadik szakaszában nyújtógyakorlatok az izomrostok rugalmasságának fokozására, medencetáji izmok erősítése
 • elülső combizom szakadás esetén: a gyógyulás harmadik szakaszában bemelegítő és levezető gyakorlatok, a törzs és csípő izmainak erősítése

Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.