Porckorongsérv - gerincsérv: fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése

A gerincoszlop csigolyái között porckorongok biztosítják a rugalmasságot, hajlékonyságot és mozgékonyságot. A porckorong két részből áll: a belső kocsonyás magot egy rostos gyűrű veszi körül. Helytelen terhelés, folyadékhiány és több más tényező hatására a porckorong belső magja kiboltosulhat. Ennek következtében a porckorong rostos gyűrűje kitágul, megnyúlik, és ha a kiboltosulás fokozódik, végül elszakad. Ez a gerincsérv.

A porckorongsérv fajtái

Attól függően, hogy mely csigolyákat érinti a sérv, a gerinc egyes szakain jelentkezik a fájdalom. Ezek szerint különböztetjük meg az egyes fajtáit:

 • nyaki porckorongsérv
 • ágyéki porckorongsérv
 • a hát középső részén ritkán fordul elő porckorongsérv, mert a bordakosár segít a tehereloszlásban
porckorongsérv fajtái

Mitől alakul ki a porckorongsérv?

A porckorongsérv rendszerint évek alatt alakul ki, ritkán köthető egy konkrét sérüléshez. Kialakulásánál a túlnyomás és gyenge ellenerő küzdelméről van szó: a rossz testtartás, egyoldalú terhelés hatására a belső mag kiboltosul az egyik oldalon, a másik oldalom megnyúlik, majd elszakad a rostos porc. Részben a természetes öregedési folyamat velejárója és több tényező együttes hatása, hogy a porckorong veszít rugalmasságából, belső magja pedig folyadéktartalmából. Kialakulásának okai megegyeznek a porc kiboltosuláséval.

Milyen tünetekkel jár a porckorongsérv?

A porckorongsérv vezető tünete a fájdalom, amely a kiszakadt porc helyén jelentkezik, vagy kisugárzik. A gerinctáji fájdalomhoz kapcsolódhatnak neurológiai tünetek, ha a sérv ideget nyom:

 • tűszúrás, hangyamászás érzés
 • zsibbadás
 • érzészavar, érzéketlenség,
 • inkontinencia, széklettartási zavar
 • (átmeneti) végtagbénulás

Ágyéki porckorongsérv tünete az isiász,

 • lábba kisugárzó fájdalom

Nyaki porckorongsérv tünete a nyaki csigolyáknál mozgásra hirtelen fellépő fájdalom, 

 • karokba, vállba kisugárzó fájdalom
 • fejfájás,
 • fülzúgás,
 • egyensúlyzavar

Hogyan diagnosztizálják a porckorongsérvet?

Porckorongsérv gyanúja merül fel a jellegzetes tünetek, fájdalom jelentkezésével. Az ortopéd szakorvos kikérdezi a beteget a panaszokról, fizikális és képalkotó vizsgálatok alapján egyértelműsíti a betegséget. Gyakran MRI vizsgálatra is szükség van.

Hogyan kezelhető a porckorongsérv?

A porckorongsérv kezelése során a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, rosszabbodás megelőzése, konzervatív terápiák mellett a műtét is szóba jön.

 1. Fájdalomcsillapítás az akut szakaszban lokális injekció, tapaszos vagy szájon át szedhető formában, szteroid vagy non-szteroid hatóanyagú gyógyszeres terápiával történik.
 2. A konzervatív terápia célja az akut szakaszban a gerinc tehermentesítése, a nyomás alá került ideg felszabadítása (pihenés). Hosszú távon gyógytorna, manuálterápia, kiegészítő fizikoterápiás kezelések akár tünetmentes állapotot is eredményezhet.
 3. Műtét abban az esetben javasolt, ha konzervatív kezeléssel nem javul az állapot, vagy a tünetek súlyossága, például az alsó végtagok bénulása, izom-, reflexgyengülés indokolja. A műtét során az orvos levágja a kiszakadt sérvet, ezzel tehermentesíti az összenyomott ideget. A gyógytorna ebben az esetben is elengedhetetlen az ismétlődés megelőzéséért, a helyreállításért.

Hogyan előzhető meg a porckorongsérv?

A porckorongsérv a porc kiboltosulást követő kórállapot. Amennyiben már a kiboltosulás is okozott panaszokat, különösen fontos, hogy kiemelt hangsúlyt fektessünk a további rosszabbodásra, tehát a gerincsérv kialakulásának megelőzésre. Az egészséges életmód általános javaslatai magukban foglalják a porckorongok épségének megőrzésére vonatkozó javaslatokat is.

 • Folyadékfogyasztás. Ha kevés folyadékot fogyasztunk, a porcok belső magja nem tud feltöltődni, a porcok keményebbek, sérülékenyebbek lesznek, ezért fogyasszunk minden nap a testsúlyunknak megfelelő mennyiségű folyadékot, azaz tíz testsúlykilogrammonként minimum 3-5 dl-t.
 • Mozgás. Az emberi test felépítése, működése mozgásra optimalizált. Ettől eltérő, ülő, mozgásszegény életmód károsodásokat okoz. A WHO ajánlása szerinti hetente 2,5 órás, azaz naponta félórás, kardió jellegű terhelést is magában foglaló mozgás a minimum, amit az egészségért meg kell tennünk. Válasszuk a  gerincet tehermentesítő, hátizmokat erősítő úszást.
 • Gerinctorna. Sajátítsuk el a kifejezetten gerincsérvet megelőző, ülő életmódot folytatók számára javasolt tornát, és naponta végezzük.
 • Helyes ülés. Állítsuk be a helyes testtartást biztosító munkaállomást, és szakítsuk meg gyakran felállással, járkálással az egész napos ülőmunkát.
 • Testsúlykontroll. Célozzuk meg a testtömeg indexünk szerinti ideális testsúlyt, és tartsuk meg folyamatosan, évtizedeken keresztül.
 • Terhelés. Kerüljük a gerincre nagy megterhelést jelentő, hirtelen csavarással, emeléssel, tartós görbüléssel, merev testtartással járó tevékenységeket. Sportolás előtt melegítsünk be, utána kíméletesen nyújtsuk a gerincet.

Gyakran Ismételt Kérdések

Engem is érinthet a porckorongsérv?

A mai életmód határozottan kedvez a kialakulásának. Mindenkit érinthet, aki ülő életmódot folytat, renyhék a törzs izmai, rossz a testtartása, kevés folyadékot fogyaszt.

Kihez forduljak, ha fáj a hátam?

Ortopéd orvos, reumatológus és neurológus szakorvos foglalkozik a porckorong kezelésével, akár mindegyik szakorvos kezelésére szükség lehet. Akut helyzetben manuálterapeuta is segít a fájdalom enyhítésében, hosszú távon pedig a gyógytorna és helyes testtartás elsajátításában.

Mit tegyek, ha ülőmunkát végzek?

A hátizmok erősítésével, dinamikus ülést biztosító ülőpárnával, napi rendszeres tornával, bőséges folyadékfogyasztással lehet ellenkormányozni. 


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.