Vállprotézis-műtét utáni rehabilitáció

A vállprotézis-műtét utáni rehabilitációnak még nagyobb jelentősége van a többi ízületi protézisműtétet követő rehabilitációval hasonlítva. A műtét sikere nagyban attól függ, hogy a megfelelő ütemben, de a túlterhelést elkerülve, szakszerűen folyjon a rehabilitáció, ezen belül a gyógytorna. Az operáló orvos és gyógytornász részletesen elmagyarázza Önnek teendőit, fontos, hogy kövesse az utasításokat, illetve kétség esetén kérdezzen.

A legoptimálisabban választott  protézis, a legkevesebb sérüléssel járó műtéti technika és a szakszerű utógondozás hozzájárul, hogy visszatérjenek a karmozgások. Emellett tudnia kell, hogy a végeredmény a műtét előtti állapottól is függ. A vállprotézis-műtét rehabilitációs protokollját a műtétet végző orvos állítja össze.

vállprotézis műtét után

Mi történik a vállprotézis műtét utáni rehabilitáció elején?

A vállprotézis-műtét utáni kórházi napokban fájdalomcsillapítás, antibiotikumos kezelés, trombózisveszély miatt vérhígító adása történik. A kart két-három hétre kartartó hevederben rögzítik. Másnaptól indul a gyógytorna. Ennek pontos menetét, a kar mozgathatóságát, terhelhetőségét az ízület műtét során észlelt állapota határozza meg.

Meddig kell a klinikán maradni a műtét után?

Ha a klinikán zavartalanul telt a posztoperatív időszak, haza lehet térni, és otthon folytatódik a lábadozás. Az első két hétben kímélő életmód és segítő személy igénybevétele javasolt. Ezalatt csak egyszerű mozgások kivitelezhetők (öltözködés, evés). Varratszedésre a műtétet követően 5-10 nap múlva kerül sor. 

Kontroll alkalmával ellenőrzik a mozgástartományt, protézis stabilitását a harmadik és hatodik hónap végén, majd az első év elteltével és utána orvosi javaslat szerint évente.

A gyógytornát szakszerű irányítás mellett, folyamatosan kell végeznie két-három hónapig. A műtét után a harmadik hónaptól lehet úszni, amennyiben orvosa és gyógytornásza is javasolja.

Milyen fájdalommal jár a műtét utáni időszak?

A műtét elsődleges célja az ízületi fájdalom megszüntetése. A műtéti fájdalom a kórházban eredményesen csillapítható, fokozatosan megszűnik. Ezzel egyidejűleg tapasztalja, hogy korábbi ízületi fájdalma nem tér vissza.

Mikor lehet használni a vállat, felemelni a kart?

A műtétet követően fokozatosan lehet megkezdeni a kar mozgatását. Az első héten kartartó rögzíti a kart, ezután csak éjszaka szükséges a kartartó viselése 4-5 héten keresztül. Gyógytorna végzése az első naptól szükséges, a harmadik héttől hétköznapi mozdulatok (öltözködés, evés) már végezhetők. 

Mire kell figyelni a rehabilitáció során?

A rehabilitáció során fontos a fokozatosság betartása, a terhelés és bizonyos mozdulatok kerülése. Ugyanilyen fontos azonban, hogy ne hagyja el a gyógytornát a mozgástartomány szélesítéséért, az izmok erősítéséért és nyújtásáért, a későbbi nagyobb terhelhetőség érdekében. 

Mikortól és milyen mozgás végezhető?

 • Műtét után nem szabad a könyökre vagy karra támaszkodva felkelni a székből, ágyból.
 • Az első hat hétben kerülendő a kar váll fölé emelése, hátra nyújtása, egy pohár víznél nagyobb súly kézben tartása.
 • Nagyobb mozgásokat végezni, autót vezetni csak hat hét múlva lehet.
 • A későbbiekben is kerülendő a sorozatos terhelés (pl. teniszezés) és nehéz súlyok emelése.

Mennyire terhelhető a protézis?

A vállízület mozgástartománya a protézis nyújtotta lehetőségek, az előzetes állapot, életkor és a műtéti technika függvényében javul a rehabilitációs időszak alatt. Fokozatos terheléssel,  szakszerű utógondozás mellett részben vagy teljesebb mértékben szélesíthető a mozgástartomány. 

Milyen hosszú a gyógyulási idő?

Vállprotézis-műtét után a teljes gyógyulási idő három hónapra tehető. Ezen belül a lágyrészek gyógyulásától és a tehermentesítés szükségességétől függően három szakaszt különíthetünk el:

 • Posztoperatív szakasz. A műtétet követően a rotátorköpeny tehermentesítésével történik a vérkeringés serkentése, többi ízület mozgatása.
 • Műtét utáni 3-6 hétben a rotátorköpeny kíméletével történik a mozgástartomány bővítése.
 • Izomerősítés a hatodik héttől a harmadik hónap végéig. Javasolt a gyógytorna folytatása a hatodik hónapig. Általában ez tekinthető a gyógyulási idő végének.

Hogyan zajlik a vállprotézis műtét utáni gyógytorna?

A vállprotézis-műtét utáni gyógytorna protokollt orvosa és gyógytornásza már a klinikán megismerteti Önnel. Fontos, hogy otthonában is kövesse az utasításokat, és elvégezze a gyógyulási szintjének megfelelő gyakorlatokat. A műtét után már a kórházban megkezdődik a gyógytorna a vérkeringés serkentésére az izmok és inak kímélete mellett. A harmadik, illetve hatodik héttől, majd a harmadik hónaptól fokozatosan kerülnek bevezetésre újabb gyakorlatok.

Mire kell figyelni a vállprotézis beültetése utáni gyógytornánál?

Két fontos szempont a vállprotézis-műtét utáni gyógytornánál a fokozatosság és folyamatosság.

 •  Ne terhelje túl a protézist és a körülvevő izmokat, inakat túl sok gyakorlattal vagy állapotának még nem megfelelő mozdulatokkal. 
 • Ne hagyjon ki napokat vagy gyakorlatokat, ne mulassza el a gyógytornát, mert az a mozgástartomány szűküléséhez vezet.

Miért fontos a gyógytorna vállprotézis beültetése után?

Vállprotézis-műtét után kiemelten fontos a gyógytorna, még inkább, mint a térd- vagy csípőprotézis beültetése után. Csak az izmok erősítése, nyújtása által várható, hogy a protézis nyújtotta mozgáslehetőség ténylegesen megvalósuljon. 

Mik a tapasztalatok a vállprotézis beültetése után?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azoknál gyorsabb a rehabilitáció, akik a műtétet megelőzően aktív, sportos életet éltek. Az ő esetükben  a kar mozgathatóságának mértéke is nagyobb. Náluk többnyire törés, baleseti sérülés miatt kerül sor protézis beültetésére.  Amennyiben a műtét előtt már hosszú ideig sorvadt az izomzat a mozdíthatatlanság miatt, a műtét után a kar csak bizonyos fokban lesz mozgatható, fontos szempont azonban a fájdalommentesség.

Ezt minden beteg nagyra értékeli, a legtöbb beteg pedig a mozgástartomány részleges visszanyerésével is elégedett. Sokan arról számolnak be, hogy a műtétet követően egy, másfél évvel érték el a végleges eredményt, tehát addig még tapasztaltak javulást. 

Milyen problémák adódhatnak a vállprotézis-műtét utáni rehabilitáció során?

 • Túlterhelés. Fájdalom, ödéma, lob arra utalhat, hogy túl nagy terhelés érte a lágyrészeket. Pihentetés, hűtés, fájdalomcsillapítás javasolt.
 • Mozgástartomány szűkülése. Amennyiben a műtét előtt a rotátorköpeny már jelentősen sérült, izmok megrövidültek, a mozgás csak korlátozott fokban javul. Gyógytorna elmaradása esetén a mozgásfunkció nem áll helyre.
 • Fertőzés. Az előzetes vizsgálatok arra irányulnak, hogy egy esetleges góc kiszűrésével megelőzzék a műtét utáni fertőzést. Ennek ellenére ritkán előfordulhat sebfertőzés vagy az implantátum steril fertőzése. Antibiotikumos kezelés szükséges.
 • Kilazulás. Az implantátum fertőzése is okozhatja. A protézist ki kell cserélni. 
 • Duzzanat. Műtét után előfordulhat duzzadás, bevérzés a felkaron, később lefelé húzódik a duzzanat az alkarra, végül a kézhátra, majd ugyanígy fokozatosan megszűnik.

Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.