Hasplasztika – fajtái, műtét menete és árak

Tudjon meg mindent a műtétről vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

A has és hasfal folyamatosan hatásoknak van kitéve, amik következtében kellemetlen esztétikai elváltozások alakulhatnak ki. A növekedés, az egészségügyi állapot változások, a környezet és a munkavégzés módja, nem is beszélve a genetikai állományról, mind befolyásolják, hogy milyen a hasfal felépítése. A hasfal és a bőr megereszkedése bekövetkezhet szülés után, illetve hirtelen vagy nagy fokú súlyvesztés következménye is lehet. Ezen felül pedig hormonális változások vagy más beavatkozások is ronthatják a has esztétikáját, ráadásul működési és egészségügyi komplikációk is felléphetnek.

A fenti tényezők következtében pedig repedések alakulhatnak ki a bőrön, ráncossá, petyhüdté válhat, megnyúlhat a hasfal izomzata, ami miatt az izmok eltávolodnak egymástól. Ennek következtében pedig megváltozik a has formája és előredomborodik, kitüremkedik a testből.

Ezeknek a problémáknak a kezelésére és megelőzésére alakult ki a hasplasztika. A megnyúlt bőr kellemetlen látvány és hátráltató tényező lehet különböző tevékenységek során. A hasplasztika segítségével nem kell tovább viselnie a múlt nyomait, teljesen átadhatja magát az új testének!

A hasplasztika kevésbé ismert, mint egyéb plasztikai beavatkozások  - pl. a mellplasztika vagy az orrplasztika -, ezért sok kétség és tévhit kering körülötte. Cikkünkben összeszedtünk a legfontosabb tudnivalókat a hasplasztikáról, mint a beavatkozás fajtái, a műtét menete és az kezelés ára.

Hasplasztika fajtái

A has többféle izomcsoportból és szövetből épül fel, amik különböző módon változhatnak el, ezért a hasplasztikának több fajtája is létezik. A test formálására már rengeteg természetes, beavatkozás nélküli módszert fejlesztettek. Sokszor azonban a sportolás és az egészséges életmód nem segít a kívánt esztétikai eredmény elérésében. Ilyenkor orvosra és plasztikai műtétre van szükség.

A hasplasztikai műtéteket többféleképpen szokták csoportosítani. Az egyik ilyen a beavatkozás mértéke szerinti csoportosítás. Ilyenkor mini, midi és teljes hasplasztikáról beszélünk. Ezen felül létezik még funkció szerinti csoportosítás is. Ilyenkor hagyományos, köldökátvágásos és zsírleszívással egybekötött hasplasztikáról is beszélhetünk.

Mini, midi és teljes hasplasztika

A mini, midi és teljes hasplasztikai műtétek választhatóak a probléma mértékétől függően. A mini hasplasztika jár a legkisebb heggel és legrövidebb gyógyulási idővel. Ez azonban csak akkor hatékony, ha a túlsúlyingadozás nem volt túl nagy, a has izomzata egészséges és feszes, illetve, ha a bőr csak alig veszített feszességéből. Ebben az esetben a heg és a beavatkozás kizárólag a has alsó részét érinti. Ilyenkor a bemetszés olyan lentre kerül, hogy a fehérneműből már semmiképpen sem látszik ki.

Ha nagyobb súlyingadozás következtében a hasfal izomzata is meggyengült, illetve a has több területén is megereszkedett a bőr, akkor midi beavatkozásra van szükség. Ha a károk még ennél is súlyosabbak és kötényhas is kialakult, akkor a teljes hasplasztika nyújt csak megoldás.

Kötényhas alatt azt értjük, amikor a bőr és a has más szövetei is annyira elgyengülnek és megereszkednek, hogy a has kötény kinézetű formában a lágyék területére lóg.

Hagyományos, köldökátvágásos és zsírleszívásos hasplasztika

A hagyományos hasplasztika alkalmával bemetszést ejtenek a bikinivonalon, amit a csípőcsontig kivezetnek. Ennél az eljárásnál több zsír és bőrszövetet is eltávolítanak, kiegyenesítik az eltávolodott hasizmokat és megfeszítik a hasfal megmaradt bőr szövetét. Köldökvágásos hasplasztika során a köldököt is körbe vágják és szükség szerint új helyet alakítanak ki neki a hasfalon. A zsírleszívásos hasplasztika esetében pedig nem kerül sor bevágásra, mivel a bőr nem ereszkedett meg és természetes feszessége miatt vissza tudja nyerni alakját, ha a makacs, lerakódott zsírszövetek eltávolításra kerülnek.

Hasplasztikai műtét menete

A hasplasztikai műtét, attól függően, hogy milyen beavatkozásról és mekkora korrekciós munkáról van szó, nagyjából 1,5-2 órát vesz igénybe. A folyamat első lépése egy személyes konzultáció, ahol a páciens elmondja, hogy milyen eredményt szeretne elérni, a plasztikai sebész pedig bemutatja, hogy milyen lehetőségei vannak a páciensnek. Ezen felül pedig részletes és pontos tájékoztatást ad az eljárás minden lépéséről, veszélyeiről, esetleges komplikációkról, majd beutalja a kötelező vizsgálatokra.

A műtétet minden esetben egy alapos egészségügyi vizsgálat és állapotfelmérés előzi meg. Ha a vérvizsgálat, EKG, ultrahang és a mellkasi röntgen nem mutat semmilyen negatív eredményt, akkor az orvos és a páciens egyeztetnek a beavatkozás időpontjáról. A műtét előtt érdemes felkészülni mind testben, mind lélekben a beavatkozásra. Ilyenkor még fontosabb, hogy a szervezet és az immunrendszer kiváló állapotban legyen!

A hasplasztikai műtét menete pár lépésből áll és már teljesen rutinműtétnek számít. A műtét napján az aneszteziológus elvégzi az altatást, majd a plasztikai sebész megkezdi a beavatkozást. Az egyeztetett hasplasztikai eljárás alapján a sebész megejti a bemetszéseket. Mini és midi eljárás esetén kisebbeket, teljes hasplasztika esetén pedig nagyobbakat. A bemetszések minden esetben a csípőlapátnál és a szeméremdomb felett helyezkednek el. A teljes hasfalon végzett beavatkozás esetében pedig a köldököt is körbe vágják, illetve szükség esetén függőlegesen, a derék oldalsó részén is bemetszést ejtenek. A felesleges zsír és bőrszövetek eltávolítása után, illetve a hasizmok összehúzása után, a sebész megkezdi a hasfal kifeszítését és a szövetek visszavarrását.

hasplasztika előtte utána

Hasplasztikai műtét után

A hasplasztikai műtét után 1-2 éjszakát bent kell tölteni megfigyelés alatt. Az első pár napban nyomókötés, illetve haskötőt kell viselni, mivel a frissen visszavarrt szövetek még gyengék. Ezen felül egy vékony cső is beültetésre kerül, ami segít a szervezetből kivezetni a gyógyulás melléktermékeként keletkező gennyes váladékot. Ezt pár nap után eltávolítják, két hét után pedig a varratoktól is megszabadulhat.

A műtét után ajánlott legalább egy, de ideális esetben két hétre otthon maradni, mivel kezdetben kellemetlen lehet az ülés és a fájdalom enyhítésére szedett gyógyszerek ronthatják a munkaképességét. Az első két hét után visszatérhet a hétköznapi tevékenységekhez, de az aktív, fizikai megterhelést ajánlott kerülni még bő egy hónapig. A fürdőzéssel és napozással pedig érdemes nagyjából fél évet várni, ezalatt az idő alatt pedig sebgyógyító krémmel kenni a hegeket. A teljes felépülés fél évtől kezdve akár 1 évig is eltarthat.

További részleteket és információkat a hasplasztika utáni felépülésről ebben a cikkben olvashat.

Hasplasztika árak

A hasplasztika árak 1.520.000 Ft-tól érhetők el kedvezményesen. Ahogy a beavatkozás típusát és mértékét is az egyéni céloknak megfelelően határozzák meg, úgy az ár is egyénre szabott minden esetben.

A hasplasztika ára függ attól, hogy végeznek e zsírleszívást és milyen mértékű korrekcióra van szükség. A teljes hasplasztika ára nyilván magasabb, mint egy midi vagy mini beavatkozás.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!