Porc felpuhulás - condropathia: fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése, megelőzése

A térdízületi felszínt igen teherbíró, 3-5 mm vastag üvegporc borítja. Mégis előfordul, hogy a kemény és ellenálló üvegporc felpuhul, veszít szilárdságából. Ez a porckárosodás egyik első formája. Hamar porckopáshoz vezet, fontos tehát a folyamat mielőbbi felismerése és lassítása. A porc felpuhulása (condropathia) a porckopás előszobája.

A porc felpuhulásának fajtái

Jellemzően a térdízület felszíneinél észlelhetők a tünetek, de a porckárosodás valamennyi ízületet (csípő-, váll-, kéz és láb ízületeit) érintheti.

Mitől alakul ki a porc felpuhulás?

A porc felpuhulása az életkorral, elhasználódással jár, de a szokásosnál nagyobb, túlzott terhelés vagy sérülés, sérülés által kialakult megváltozott ízületi szerkezet, kóros anatómiai helyzet miatt létrejött helytelen terhelés, sietteti és előbbre hozhatja a folyamatot. 

Milyen tünetekkel jár a porc felpuhulása?

A tünetek nem mindig egyforma intenzitással jelentkeznek, és a fájdalom helye sokszor nehezen határolható be. Tünetmentes és fájdalmas időszakok váltakoznak. 

  • Feszülés, duzzanat, melegség érzés
  • Mozgatáskor fájdalom
  • Recsegés
  • Fáradékonyság

Hogyan diagnosztizálják a porc felpuhulást?

A porc felpuhulását az orvos fizikális és ortopédiai vizsgálat valamint a beteg kikérdezése után képalkotó vizsgálatokkal diagnosztizálja: röntgen és MR vizsgálattal győződik meg az ízületi felszín állapotáról. Legbiztosabb diagnózis artroszkópos vizsgálat alapján állítható fel. 

porc felpuhulás diagnosztizálása

Hogyan kezelhető a porc felpuhulása?

A kezelés a folyamat előrehaladottságától függ. Célja a további állapotromlás lassítása, a tünetek csillapítása, a mozgásképesség megtartása. Konzervatív módszerek széleskörű alkalmazásával az alábbi lehetőségek közül javasolja az orvos az állapotnak leginkább megfelelő módszert:

  • Gyógyszeres fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés szájon át szedhető tabletta vagy (szteroidos) injekció formájában
  • Ízületi folyadék pótlása injekciós kezeléssel, regeneráló, fájdalom- és gyulladáscsökkentő anyagok bejuttatásával
  • Tehermentesítés - testsúlycsökkentéssel, segédeszközzel, pihentetéssel
  • Gyógytorna és fizikoterápiás kezelések
  • Shaverezés: artroszkópos műtét során eltávolítják a porc felpuhult felszínét, ezáltal itt a szervezet saját regenerálódó folyamata révén friss felszín képződik.

Hogyan előzhető meg a porc felpuhulása?

A porc felpuhulása a porckopást megelőző állapot. A tünetek észlelésekor és a diagnózis tudatában már időben megkezdhetjük a megelőzést, így kitolhatjuk és lassíthatjuk a porckopás kialakulását. Az elsődleges porckopás, és az azt megelőző porc felpuhulása az öregedési folyamatok természetes velejárója. Egészséges életmóddal valamennyi öregedési folyamat, így a porc felpuhulása is lassítható, mérsékelhető. A másodlagos porckopáshoz vezető porcfelpuhulás ellen az optimális testsúly megtartásával, a mikrosérüléseket okozó túlterhelés elkerülésével, rendszeres mozgással tehetünk a legtöbbet.

Engem is érinthet a porc felpuhulás?

A porckopás rizikójának fokozottabban kitett emberek számolhatnak a porckopást megelőző állapottal is. Korábban és nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a tünetek a túlsúllyal rendelkezőknél, megterhelő vagy aszimmetrikus sportot űzőknél, ülő életmódot folytatóknál.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.