Térdprotézis műtét

Térdprotézis műtét során az elkopott ízületet ortopédiai műtét keretében, térdprotézis beültetéssel újra működőkepéssé és fájdalommentessé lehet tenni. A beavatkozás megváltást jelent azoknak, akiknek a térdfájdalom és merevség nemcsak a lépcsőzést, leülést, lejtőn lefelé haladást teszi szinte lehetetlenné, hanem az éjszakai pihenést is megzavarja.

Cikkünkben elolvashatja, milyen a térdízület felépítése és hogyan helyettesíti ezt a beültetett protézis. Megismerheti térdprotézis fajtáit, felépítését és anyagát. Megtudhatja, hogyan zajlik a térdprotézis beültetése, mikor van erre szükség, mit várhat a műtéttől, és kell-e kockázatokkal számolnia. Leírjuk azt is, hogy mit tartalmaznak a térdprotézis műtét árak valamint, hogy milyen javulást hoz életében a térdprotézis. 

A térdízület felépítése

A térd felépítése alapján testünk legösszetettebb ízülete: a combcsont és a lábszárcsont találkozásánál, valamit a combcsont és a térdkalács találkozásánál levő ízületekből áll, továbbá itt található a lábszárcsont és a szárkapocscsont térdhez közeli vége, melyek egy nem valódi ízületben találkoznak. A combcsont és a sípcsont ízületi felszínét kemény üvegporc borítja, a közöttük lévő rugalmas, rostos gyűrűporcok (meniscus) egyenlítik ki a mozgás során változó ízfelszínek különbségét. Az ízület egészét szalagrendszer (külső, belső, elülső oldalszalag, keresztszalag) stabilizálja. 

Mikor van szükség térdprotézis beültetésére?

Térdprotézis beültetésére akkor kerülhet sor, ha az ízület annyira károsodott, hogy funkcióját nem tudja betölteni. Mozgásszervrendszerünknek ezt a részét folyamatosan használjuk, még akkor is, amikor ülünk. Életünk során számos pusztító hatás éri a térdet a használatból, betegségből eredően, az életkor előrehaladtával vagy baleset során. Sérülékenységét fokozza, hogy ezt az ízületet alig fedi izomzat. 

Térdprotézis javasolt

 • használatból eredő, időskori porckopás esetén,
 • ízületi gyulladásból eredő porckopás esetén,
 • amikor a baleseti sérülésből, instabilitásból, ismétlődő ficamból eredő porckárosodás visszafordíthatatlan mértékű,
 • olyan súlyos baleset érte a térdet, hogy az a konzervatív kezelés lehetőségeit kimeríti,
 • az ízület károsodásának mértéke akkora, hogy a fájdalom nemcsak lépcsőjáráskor, leüléskor, lejtőn lefelé haladáskor, mozgatáskor, hanem pihenéskor, sőt éjszaka is jelentős,
 • a fájdalom a mindennapi tevékenységeket, önellátást ellehetetleníti,
 • és a konzervatív kezelések már nem hoznak eredményt. 
térdprotézis műtét

Mi a térdprotézis? - anyaga, élettartama, felépítése, mérete

A térdprotézis olyan gyógyászati segédeszköz, melyet az orvos a már működésképtelen térdízület helyettesítésére beültet, hogy segítségével ismét lehetővé váljon a mozgás. Feladata az anatómiai porcfelszín reprodukálása.

Anyaga

Az ízületben találkozó csontvégekre fém részek kerülnek, közöttük egy nagy kopásállóságú műanyag csúszó felszín biztosítja a mozgathatóságot. A térdkalács protézis egy műanyag “gomb”.

Élettartama 

A térdprotézisek élettartama függ a protézis fajtájától, a terheléstől és a rögzítés pontosságától. A csontcementtel rögzített teljes térdprotézisek általában több mint tíz évig, akár 15-20 évig is használhatók, ezután pedig cserélhetők. A szánkóprotézisek  (egyoldali protézis) élettartama rövidebb, gyakran a másik oldali kopás miatt kell teljes protézisre cserélni.

Felépítése

A teljes térdprotézis felépítése az egészséges térd anatómiáját követi: a combcsont és sípcsont ízületi felületén a sérült porcot fémkomponensek pótolják, a sípcsontba az implantátum fém szára illeszkedik. A közöttük levő műanyag csúszó felszín biztosítja, hogy a protézis mozgásterjedelme a természetes ízületével megegyező legyen. 

Mérete

A térdprotézis mérete szempontjából az előkészített combcsontot és sípcsontot fedi, azon nem lóg túl. Többféle, különböző megoldások vannak a minél pontosabb anatómiai illeszkedésre, hogy a protézis minél inkább “saját” ízületként tudjon működni.

 • Rendelkezésre állnak nemenként különböző méretsorozatok,
 • lehetőség van számítógépes program, CT felvétel alapján egyedi protézis készítésére,
 • a  “komfort protézis” széles méretválasztékot biztosít, alaki kiképzése révén nagy stabilitást nyújt, jól illeszkedik az anatómiai variációkhoz,
 • műtét előtti CT alapján egyénre szabott formában még pontosabban biztosítja az illeszkedést,
 • 3D- nyomtatással készült egyedi protézis a beteg eredeti anatómiát képezi le és állítja helyre,
 • a high-flex implantátumok nyújtják a legnagyobb mozgástartományt a műtét után.

A térdprotézis fajtái

A térdprotézis fajtáit aszerint különböztetjük meg, hogy az ízület mely részét helyettesíti a művi rész - eszerint lehet részleges vagy teljes. 

 • A teljes térdprotézis (TEP) a combcsont és sípcsont teljes ízületi felszínét pótolja. Az ízület mindkét csontvégi felületének károsodása esetén a combcsontba és sípcsontba fém komponenseket rögzítenek cementtel. A sípcsonti rész egy fémtálcából és egy műanyag betétből áll.
 • Szánkóprotézist (unicondylaris protézis) ültetnek be, ha a térdízületnek csak egyik oldalát érinti a károsodás. Az egyoldali kopás általában a combcsont és sípcsont belső ízületi csontvégén alakul ki. A combcsontra helyezett protézis alakjáról kapta a nevét. Tengelykorrekció és kisebb mértékű instabilitás esetén a szalagfunkció rekonstruálható vele.
 • A térdkalács protézis ritkábban használt részleges elem a térdkalács teljes vagy részleges pótlására. Amennyiben csak azt vagy azt is érte a károsodás, beültethető csak a térdkalács protézis, illetve a teljes térdprotézis-műtét részeként.

Milyen műtéti lehetőségek vannak térdprotézis beültetésére?

A térdprotézis beültetése során alkalmazott műtéti technikát az orvos az életkor, általános egészségi állapot, erőnlét, testalkat figyelembevételével választja meg úgy, hogy a lehető legkisebb megterhelést jelentse a szervezet számára, a leggyorsabb gyógyulási időt és legjobb eredményt érje el a műtét után. 

 • Hagyományos műtéti technikával az orvos mintegy húsz centiméteres bemetszést ejt a térd elülső felületén. A térdkalács belső felén bemetszi az ízületi tokot, leválasztja a combizom belső részét a térdkalácsról és a térdfeszítő ínról. Ezzel a feltárással jól látható és elérhető a beültetés területe, de a szövetek sérülése miatt hosszabb a gyógyulási idő, olykor a térd mozgásfunkciói nem teljes mértékben állnak helyre.
 • Izomátvágással nem járó műtét esetén a feltárás nem érinti az izomzatot és a térdfeszítő inat, a legkíméletesebb műtéti eljárás a gyógyulás és a műtéti eredmény szempontjából. Jelentős túlsúly, mozgásbeszűkülés esetén, korábbi műtétek után nem ajánlott.
 • Minimalizált feltárással végzett műtét során kisebb felületen történik a bemetszés és a térdet körülvevő tok-izom szerkezet feltárását is kíméletes bemetszéssel végzik, az izom nem kerül leválasztásra a térdfeszítő ínról. A szövetkímélő technika kisebb vérzéssel jár, gyorsabb a gyógyulási idő, jobbak a térdfunkciók műtét után. Átlagos testalkat mellett általában kivitelezhető. 

Térdprotézis rögzítési technikák

A rögzítési technika megválasztása során az orvos figyelembe veszi életkorát, csontállományát, általános egészségi állapotát, és ennek alapján határozza meg az Ön számára legjobb eredményt nyújtó lehetőséget. 

 • Cementes rögzítés esetén a térdprotézist csontcementtel rögzítik a csonthoz. Műtét után a lágyrészek állapotától függően azonnal terhelhető.
 • Biológiai, azaz cement nélküli beültetés megfelelő csontállomány megléte esetén lehetséges. Ilyenkor az implantátum a felszínébe kapaszkodó csontgerendácskákkal rögzül. Rövidebb ideig tart a műtét, kisebb a fertőzésveszély. Az implantátum három hétig nem terhelhető, mankó vagy járókeret szolgál tehermentesítésre, azután javasolt a terhelés. 

A térdprotézis-műtét menete

A térdprotézis-műtét menete első lépéseként az elvégzett vizsgálatok alapján orvosa kiválasztja az Önnél szükséges protézist, műtéti technikát, rögzítési módot, elmagyarázza, milyen előkészületek következnek és mik az Ön teendői. 

 1. A  műtétet megelőzően fizikális és képalkotó vizsgálatokra kerül sor, rutin vér- és vizeletvizsgálattal, szükség esetén góckutatással kizárják egy esetleges fertőzés meglétét.
 2. A kivizsgálás eredményeitől függően altatást vagy helyi (spinális) érzéstelenítést alkalmaznak. Vérzés- és fájdalomcsillapító, valamint gyulladásgátló gyógyszerek adása következik.
 3. A térdkalács felett ejtett, a műtéti technikától függően kisebb vagy kb. 20 cm-es bemetszésen keresztül az orvos feltárja az ízületet. Kialakítja a protézis helyét: a combcsont végét eltávolítja, ennek helyére egy fém héj kerül, a sípcsont végét egy fém szárral ellátott protézis helyettesíti. 
 4. A pontos méretű fém komponenseket a rögzítés módja szerint csontcementtel vagy anélkül rögzíti a csontvégződésekre, közéjük egy műanyag betét kerül a mozgás biztosítására. A térdkalács ízfelszínének helyettesítésére szükség esetén egy műanyag “gomb”, a térdkalácsprotézis kerül. Az orvos ellenőrzi a protézissel a mozgást és stabilitást. 
 5. A hátsó keresztszalag a műtét során vagy megmarad, vagy az orvos polietilén szalaggal helyettesíti.
 6. Vérzés- és fájdalomcsillapítást követően az orvos a keletkező sebfolyadék elvezetéséért szívócsövet helyez be, és zárja a szöveteket, majd steril kötéssel fedi a sebet.

Milyen javulás várható a térdprotézis-műtéttől?

A térdprotézis műtétet követően a műtéti fájdalmak elmúltával az ízület merevsége megszűnik, a korábbi fájdalmak jelentősen csökkennek, sőt meg is szűnhetnek, elhagyható a korábban rendszeres fájdalomcsillapítás. Az orvosi technika fejlődése révén egyre pontosabb, a saját ízületet leképező implantátumok állíthatók elő, és ezek beültetésével az ízület mozgáslehetősége a természetes, egészséges ízületével egyenértékű lehet. 

 • Térdprotézis műtét után életminősége lényegesen javul, 
 • képes lesz az önellátásra, 
 • bizonyos korlátokkal sportolhat is, 
 • a mozgással megelőzhet számos további egészségkárosodást. 

Mire lehet számítani a műtét után?  

A térdprotézis-műtétet követően zavartalan posztoperatív időszak esetében három éjszakát kell a klinikán tölteni. Ezekben a napokban kiemelt jelentősége van a fájdalomcsillapításnak. A második naptól kezdődik a terhelés nélküli gyógytorna, a térd passzív mozgatása, a combizomzat kondícionálása, mobilizálás segédeszközzel (mankó).

A műtét után három-négy nappal lehet hazatérni, vagy kórházi rehabilitációs osztályon folytatódik a mobilizálás. Varratok, kapcsok eltávolítása a 10-14. napon történik. Kontrollvizsgálatokra a 2., 6. és 12. héten kerül sor, ezután majd évente ellenőrzik az ízület állapotát. A teljes mozgásfunkció helyreállása a harmadik hónap után várható, ekkor már egyenes talajon segédeszköz nélkül járhat. További javulásra egy éven belül lehet még számítani.

A gyógyulás, fájdalommentes mozgás elérése érdekében nagyon fontos a gyógytornász segítségével elsajátított gyógytorna elvégzése. A gyógytornáról, valamint a térdprotézis-műtét után javasolt életmódról és a rehabilitációs időszak teendőiről a linkre kattintva olvashat tovább.

Térdprotézis-műtét várólista nélkül

Térdprotézis-műtét várólista nélkül, már az első ortopéd szakorvosi konzultáció után egy-két héttel lehetséges a klinikán! Nem kell tovább szenvednie, miközben a műtétre hosszú ideig várakozik, a mielőbbi műtéttel ezen kívül állapotának további rosszabbodását is megelőzi.

Bizonyára már számos vizsgálaton, esetleg hosszabb konzervatív kezelésen, gyógyszeres kezelésen, sokféle fájdalomcsillapítón, korábbi artroszkópos “ízülettisztításon” és porcképző beavatkozáson túl van, mire bizonyossá válik, hogy térdízülete protézis beültetésével nyeri vissza fájdalommentes mozgásképességét. A társadalombiztosítási rendszer keretében a legtöbb helyen akár hónapokat is várnia kell a műtétre.

A klinikán tapasztalt specialisták a legmodernebb felszereléssel végzik és választják ki az Ön számára legkedvezőbb műtéti technikát, legoptimálisabban tervezett beavatkozást és protézist - mindezt kényelmes helyszínen várakozás nélkül.

Térdprotézis műtét ára

A térdprotézis-műtét ára 2.580.000 forinttól indul az implantátum árával együtt. A térdprotézis csere implantátum nélkül 2.650.000 Ft-tól vehető igénybe.
Ez az ár tartalmazza a luxus környezetben eltöltött három éjszakát, a kiemelkedő minőségű kórházi ellátást, a professzionális személyzet hozzáértését és rendelkezésre állását, ami nemcsak kényelmét szolgálja, de gyors felépülését is támogatja. Biztosítja, hogy a beavatkozással járó megpróbáltatások minél kevésbé viseljék meg Önt, a minél tökéletesebb műtéti eredmény mellett pszichésen is jó állapotban térhessen haza otthonába. 

Térdprotézis-műtét tb támogatással

A klinikán társadalombiztosítási ellátás keretében nem végeznek térdprotézis-műtétet! Ahhoz ki kell várnia, hogy sorra kerüljön a bizonytalan hosszúságú várólistán, miközben fájdalma és mozgáskorlátozottsága megmarad, sőt esetleg fokozódik. Döntsön egészsége érdekében a mihamarabbi műtét mellett, amikor annak szükségessége kiderült! Ezzel megelőzheti, hogy a várakozási idő alatt rosszabbodjon az állapota, és kedvezőbb helyzetet biztosít a műtét, valamint a rehabilitáció számára. 

Térdízületi problémája a sok fájdalom és mozgáskorlátozottság mellett már eddig is számos káros következményt hozott magával. Éljen a lehetőséggel, és vessen véget ennek 

magánklinikai úton végzett műtéttel.

A térdprotézis-műtét szövődményei

A műtétet megelőző vizsgálatok során a rizikófaktorokat minél szélesebben kiszűrik, ellenőrzik szív-és érrendszeri állapotát, vérnyomását, esetlegesen meglévő belgyógyászati vagy krónikus betegségét (magas vérnyomás, autoimmun betegség, cukorbetegség), melyek kockázati tényezőt jelentenek a műtétkor. Orvosa ennek megfelelően készíti fel Önt a műtétre, és állítja be gyógyszerelését, hogy a műtét és az azt követő rehabilitáció idején a legstabilabb állapotot biztosítsa Önnek. Ennek következtében nagyon ritkán fordulnak elő előre nem látható események, de fontos, hogy ezekkel is tisztában legyen.

 • Vérrögképződés veszélye. Minden műtéti beavatkozás után fokozódik a vér alvadékonysága, növekszik a mélyvénás trombózis, tüdőembólia veszélye, különösen azoknál, akik más rizikófaktorokkal is rendelkeznek. Megelőzésképpen mintegy hat héten keresztül gyógyszeres véralvadásgátlás történik. Kompressziós harisnya, fáslizás és gyógytorna támogatja az alsó lábszárak keringését.
 • Az altatás és fájdalomcsillapító mellékhatásaként műtét után hányinger, hányás jelentkezhet, szív-, tüdő-, májkárosodás léphet fel.
 • Fertőzésveszély. A műtéti szövődményeket az előzetes kivizsgálásokkal, garatváladék tenyésztéssel, góckutatással lehet megelőzni. A sebfertőzés esélye cukorbetegeknél, túlsúlyos betegeknél, szteroid kezelés mellett fokozottabb.
 • Transzfúzió szükségessége. Vérzéscsillapítás ellenére szükség lehet rá, erre előre felkészülnek műtét előtt vércsoport-vizsgálattal, ellenanyag-szűréssel és megfelelő vérkészítménnyel. 
 • Előre nem látható események a műtét során. Igen ritkán előfordulhat, hogy a műtéti területen futó idegek, erek sérülhetnek, főként csontritkulásban szenvedő betegeknél sérül a csont, így további beavatkozásokra kerül sor, melyek meghosszabbítják a felépülés idejét.

Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.