A bokaficam fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése és megelőzése

A boka három csont találkozásánál levő összetett ízület. Stabilitásában a belső és külső bokaszalagok vesznek részt: a belső szalagok a belbokától, a külső szalagok a szárkapocscsont felől húzódnak a lábtőcsontokra. A bokaízületre jelentős feladat hárul az egész napos járás során: a testsúly terhelése mellett részt vesz a mozgásban, a talaj egyenetlenségei mellett a stabilizálásban.

Amikor a bokaízület túlzottan elcsavarodik anatómiai helyzetéből, és a szalagok nem képesek megtartani az ízületet, az ízületi fej elhagyja az ízületi vápát, kificamodik. Sokszor a felső ugróízületben történik, és csonttöréssel, szalagszakadással jár együtt. A bokaízület sérülése a leggyakoribb sportbaleset. 

A bokaficam fajtái

Hétköznapi szóhasználatban a bokaszalagok megnyúlásával járó rándulásra is azt mondjuk: “kiment a bokám”, “kificamodott a bokám”. Tényleges luxatio esetén az ízületben találkozó csontok eltávolodnak egymástól és nem az eredeti helyükre térnek vissza. A bokaficamot a sérülés jellegétől függően csoportosítjuk:

 • a ficam a belső szalagok részleges vagy teljes szakadásával jár
 • a ficam a külső szalagok részleges vagy teljes szakadásával jár. Ez a gyakoribb, mert a bokaízület legerősebb szalagjai a belsők, a külsők sérülékenyebbek, és gyakoribb a bokaízület kifelé fordulása.
bokaficam kezelése

Mitől alakul ki a bokaficam?

Egyszerre több összetevő is hozzájárul a sérüléshez. Az egyenlőtlen talaj, fáradtság, figyelmetlenség, magas sarkú cipő megteremtik azokat a feltételeket, amikor megtörténik a rossz mozdulat gyakran sportoláskor, de akár hétköznapi mozgás során is:

 • nagy sebességű, oldalirányú mozgás közben, mozgásirány hirtelen megváltoztatása közben,

 • lépcsőzés elvétésénél, járműről való leszálláskor

 • sportbaleset során, rossz talajfogásnál

 • korábbi rándulások alkalmával meglazult szalagok esetén

Milyen tünetekkel jár a bokaficam?

 A bokaficam tünetei egyértelműek, mert az ízületi vápát elhagyó ízületi fej láthatóan nem illeszkedik az eredeti helyére, 

 • nagy fájdalommal jár,

 • reccsenő hang is hallható a sérüléskor,

 • nem lehet lábra állni, a bokát nem lehet terhelni,

 • szinte azonnal megduzzad a boka,

 • bevérzés keletkezik, ez lilás elszíneződést okoz.

Hogyan diagnosztizálják a bokaficamot?

Az orvos meghallgatja a beteg beszámolóját a sérülés keletkezéséről, megtekinti a tüneteket, fizikális megvizsgálja a bokát. Röntgenfelvétellel megállapítható vagy kizárható a bokaficammal gyakran együtt járó törés. Ez a további kezelést illetően lényeges kérdés. Nem minden esetben szükséges a lágyrészekről képet adó MRI vagy ultrahang vizsgálat. Artroszkópos vizsgálat során a diagnózis mellett kezelés is elvégezhető.

Hogyan kezelhető a bokaficam?

A bokaficam kezelésében a sebészeti és konzervatív eljárás mellett fontos szerepet kap a gyógytorna és a proprioceptív tréning. Trombózis kizárására hat hétig vérhígítót rendel az orvos mind műtét, mind konzervatív kezelés esetén.

 1. Tényleges bokaficam azonnali orvosi ellátást igényel, hogy a vérkeringést mielőbb helyreállítsák. A bokaízületet műtét során anatómiai helyzetbe hozzák, a szalagokat varrják, majd 4-6 hétig rögzítik. Eután következik a funkcionális helyreállítás gyógytornával a stabilizáció visszanyerése, izomerő megszerzése érdekében. Ennek ideje a műtét után hat héttől több hónap is lehet.

 1. Műtét nélkül konzervatív terápiával is gyógyulhat a ficam, amennyiben az ízület csontos alkotórészei épek és eredeti helyzetükben vannak.

 • Bokaficam után a duzzanatot jegeléssel csökkentsük - egy kendőbe csavarva többször rövid időre helyezzük a bokára a jégzsákot.

 • Vízszintes vagy kissé megemelt helyzetben való felpolcolással pihentessük

 • Kinezio tape felhelyezése segíti a szövetekben felgyülemlett ödéma felszívódását.

 • Gipszsínrögzés, majd a duzzanat lelohadása után négy-öt hétig terhelhető rögzítő sín (járógipsz) viselése szükséges.

 • Ezután következik az izmok erősítése gyógytornával. Amennyiben a sérülés után hat héttel nem szűntek meg a panaszok, mégis műtétre lesz szükség a szalagok helyreállítása és a stabilitás érdekében.

 1. A sérülésnél és rögzítés után a boka helyzetérzékelése csökken (bizonytalan lesz az egyensúlytartás), ezért a gyógytornával a helyes hétköznapi mozgások kivitelezését is újra kell tanulni újabb baleset megelőzéséért. A proprioceptív tréning során a javasolt tornagyakorlatok segítségével elérhető az ízületi stabilitás növelése, “ügyesebb” mozgás kialakulása.

Hogyan előzhető meg a bokaficam?

A bokaficam megelőzéséért sokat tehetünk, nagyban saját magunkon múlik, még akkor is, ha véletlen baleset okozza.

 • A bokát megfelelően tartó cipőt hordjunk. A magas sarkú cipő mellett a platform cipők, bekötetlen cipőfűzők is a boka aláfordulásához vezetnek.

 • Fáradtan, idegesen, sötét terepen ne kezdjünk sportolni.

 • Ne rohanjunk jármű után, különösen leszálláskor ügyeljünk.

 • Korábbi sérülés után fokozatosan szerezzük vissza a biztos mozgásképességet.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.