A térdkalács ficam fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése és megelőzése

A térdkalács (patella) egy kicsi, 2 cm vastag, nagyjából kör alakú kis csont. A térdben a combcsont és a lábszárcsont illeszkedésén kívül egy másik, kisebb ízületet képez a combcsonttal. A combcsont elülső részén levő mélyedésbe illeszkedik, ujjal megfoghatjuk és kicsit megmozgathatjuk oldalirányban. Egészséges állapotban erős szalagok tartják a helyén, amelyek megakadályozzák a középvonaltól való túlzott elmozdulást. Gyakran előfordul azonban akár járás közben is, hogy a térdkalács kiugrik a helyéről, ez a térdkalács ficam.

A térdkalács ficam fajtái

A térdkalács ficamot az elmozdulás iránya és mértéke szerint csoportosíthatjuk:

 1. Leggyakoribb a kifelé történő elmozdulás, ezt inkább lehetővé teszi a normális anatómai helyzet is, mert erre alacsonyabb a csontos perem.

 2. Elmozdulás alatt a térdkalácsnak a normális helyzetéből kisebb mértékű elcsúszását értjük.

 3. Habituális (szokványos) ficam esetén a patella naponta akár többször is kiugrik a helyéről, de a beteg kézzel helyre tudja illeszteni, nem fordul orvoshoz.

 4. A patella a kiugrás után rendellenes helyzetben beakad.

 5. A ficam a szalagok sérülésével jár, vagy letört egy darab a patellából.

térdkalács ficam

Mitől alakul ki a térdkalács ficam?

A térdkalács ficam gyakran sportbalesetnél, ütközés során történik, mozgásszegény életmód mellett azonban elég egy váratlan rossz mozdulat.

 • Előfordulhat, hogy anatómiai rendellenesség elősegíti a ficamodási hajlamot: a térdkalács vagy a combcsont alakja eltérő, így nem pontos az illeszkedésük, a terhelés egyenlőtlenül oszlik el. Lúdtalp, tengelydeformitás (X-láb) miatt a térdkalács “rendes” állapotban is a normálistól eltérő helyzetben van.
 • A szalagok rendellenessége (megnyúlása, gyengesége) teszi lehetővé az elmozdulást.
 • Az izomegyensúly hiánya okozza a kifelé csúszást: a négyfejű combizom gyengesége miatt hiányzik a helyén tartó erő.

Milyen tünetekkel jár a térdkalács ficam?

A tünetek a ficam kialakulására jellemzően lehetnek erősek vagy akár elenyészőek Utóbbi esetben sem javasolt kezelés nélkül hagyni, mert súlyos következményekkel járhat a későbbiekben.

 • Baleset, ütközés, hirtelen trauma váratlanul, éles fájdalommal jár,
 • a patella elmozdult,
 • a patellát rögzítő szalagok elszakadnak,
 • megduzzad a térd,
 • a térdet nem lehet mozgatni, ha a patella vagy a letört darab, elszakadt szalag beakadt.

Hogyan diagnosztizálják a térdkalács ficamot?

Az orvos meghallgatja a beteg panaszait és beszámolóját a sérülés keletkezéséről, áttekinti az esetleges kórelőzményeket (korábbi sérülések), megtekinti és fizikális vizsgálattal ellenőrzi a sérült területet. Röntgen felvétel szükséges egy esetleges törés kizárására vagy igazolására. 

Hogyan kezelhető a térdkalács ficam?

Az orvos a tünetek és a vizsgálatok alapján dönti el, szükséges-e műtét vagy konzervatív kezeléstől is várható-e gyógyulás. 

 1. Ha fennáll az újraficamodási lehetőség (többszöri ficam, meglazult szalagok) vagy a térd duzzanata és a vizsgálatok igazolják a térdszalag szakadást, törést, sürgős műtétre van szükség. Artroszkópos beavatkozással történik a helyreállítás.
 2. Késői rekonstrukció is lehetséges artroszkópos műtéttel: nem a sérülést követően, hanem már kialakult porcfelszínkárosodás további súlyosbodásának megállítása érdekében történik a térdkalács belső szalagjainak plasztikája.
 3. Az ízületi felszínek változtatására kerül sor, amennyiben nem a szalagok okozták a ficamot: a patella jobb illeszkedéséért a combcsontba mélyebb vájatot alakít ki az orvos az artroszkópos műtét során.
 4. Amennyiben nincs szükség műtétre, a sérülés súlyosságától függően pihentetés és 3-4 hétig térdrögzítő viselése ajánlott, vagy a vérömleny leszívása után 4-6 hetes fekvőgipszben rögzítik a térdet, amit sínes rögzítés követ. 

Vérhígító mindkét esetben szükséges a trombózis megelőzésére.

Mi a rehabilitáció menete?

Műtét után 6 hétig sínrögzítést kap a térd, majd 2 hónapig gyógytornával történik a láb erősítése, izomerősítés a patella stabilizálására.

Ha nem került sor műtétre, akkor is hasonló módon történik a rögzítés és a gyógytorna ideje. 

Műtéttel vagy megfelelő kezeléssel a térdficam jól helyreállítható, a panaszok nagy százalékban megszüntethetők, ennek ellenére egyes esetekben ajánlott a térdet erősen igénybe vevő, hirtelen mozdulatokkal járó sportágak (tenisz, kosárlabda) helyett mást mozgásformát választani.

Mi történik a kezeletlenül hagyott térdkalács elmozdulással?

Amennyiben az ízületben elmozdult az ízület egyik alkotóeleme, a porcfelszínek a súrlódás során sérülnek. Ez jelentősen elősegíti az idő előtti porckopást. Számos esetben ilyen okra vezethetők vissza a középkorúak porckopásos panaszai.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.