Orrplasztika – fajtái, műtét menete, felépülés és árak

Tudjon meg mindent a műtétről vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

Az orrunk pozíciójából adódóan a figyelem középpontjában van. Ennél fogva mind esztétikai, mind biológiai szempontból fontos szerepet tölt be az életünkben. Azonban annak formája és mérete pusztán a génjeinken múlik és csak orrplasztikai műtéttel alakítható át. Ráadásul az is előfordulhat, hogy baleset vagy orrtörés következtében maradandóan eldeformálódik az amúgy esztétikus orr, ezzel önbecsülési problémákat okoz viselőjének.

Az orrplasztikai műtétek elsősorban a születési deformitások korrekciójára jöttek létre, de azóta a plasztikai sebészet egyik leggyakrabban végzett eljárásává nőtte ki magát. Az eljárással kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel az érdeklődőkben, ezért most összeszedtük a legfontosabb információkat az orrplasztikai műtétekkel kapcsolatban

Orrplasztika fajtái

Az orrplasztikának három fajtája van. A műtét típusát az határozza meg, hogy a páciens milyen korrekciós változtatásokat szeretne.

Részleges orrplasztika

Részleges orrplasztikát akkor lehet végrehajtani, ha csak esztétikai elváltozásról és korrekcióról van szó. Ebben az esetben a beavatkozás során az orr csontos részét nem érintik, csak az orrcsúcs és az orrszárnyak lágy részeit formálják.

Másodlagos orrplasztika

A másodlagos orrplasztikai műtétre akkor van szükség, ha az első műtét eredménytelen vagy a páciens továbbra sem elégedett az orrával. Az ismételt korrekciós műtét alapos felkészülést és speciális ismereteket igényel.

Hyaluronsavas orrplasztika

A hyaluronsavas orrplasztika egy invazív eljárás, ami során hyaluronsav tartalmú töltőanyagot juttatnak a szövetek közé. Az eljárással az egyszerűbb esztétikai deformitásokat könnyen és fájdalommentesen lehet korrigálni.

Orrplasztikai műtét menete

Az orrplasztikai műtét menete két részre bontható; az előkészítő szakasz és maga a beavatkozás. Fontos, hogy a megfelelő szakemberre bízza az előkészítést és a műtétet, mivel alapos vizsgálattal és szakorvosi felügyelettel megelőzhető a legtöbb komplikáció.

Műtét előtti vizsgálatok

Műtét előtt egy alapos szűrő vizsgálaton kell részt vennie minden páciensnek. Az általános eljárás laborvizsgálatot és EKG-t foglal magába. Ezen felül azonban az orvos elrendelhet más vizsgálatokat is, ha szükségesnek látja.

A műtét menete

A műtét menetéről a plasztikai sebész pontos tájékoztatást fog adni. A konzultáció során lépésről, lépésre elmondja, hogy mikor mi fog történni. A legtöbb helyen pedig digitálisan meg is tekinthető, hogy milyen lesz az orra végleges formája. Az eljárás előtti időszakban érdemes felkészíteni a szervezetet a műtéti beavatkozásra, feltölteni a vitamin raktárakat, megerősíteni az immunrendszert és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani.

Az eljárás a korrekció mértékétől függően 1-2 órát vesz igénybe. Az orrplasztikai műtétek altatásban történnek, kivéve a hyaluronsavas kezelést, mivel az ambulánsan, tehát pusztán helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető. Az altatást követően a sebész megkezdi a beavatkozást. Az orrplasztikai műtéteket az orr belsejében hajtják végre, így nincs szükség külső bemetszésre. Külső bemetszést csak ritkán alkalmaznak, főleg másodlagos orrplasztikai műtétnél van erre szükség. Ha a korrekció megtörtént, a szakorvos gipszsínnel rögzíti az orrot, illetve tamponokat helyez az orrjáratokba.

Ha orrsövényferdülés is társul az eldeformálódott orrhoz, akkor még a műtét alatt egy fül-orr-gégész is bekapcsolódik a munkába.

orrplasztika előtte utána


Orrplasztikai műtét után

Az orrplasztikai műtét után minden esetben szükséges egy éjszakát bent tölteni megfigyelésen. A beavatkozást követő héten pedig ajánlott otthon maradni és időt szánni a gyógyulásra és regenerálódásra. Ráadásul az első pár napban erős fájdalom és váladékozás is jelentkezhet. Mindkét tünet teljesen normális a műtét után. A fájdalmat gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel lehet enyhíteni. Ha a váladék véres, akkor sem szabad megijedni. Ilyenkor a belső bemetszések helyén véres-savós váladék keletkezik, ami a gyógyulás jele. Az orrot ilyenkor nem szabad kifújni, hanem óvatosan kell törölgetni. Az első hétben pedig kerülni kell minden aktív, fizikai tevékenységet, ami nem várt vérzéshez és komplikációkhoz vezethet.

Beavatkozástól függően más mértékben jelentkeznek a műtét utáni fájdalmak. A részleges orrplasztikai műtét, mivel nem érint csontot, így kisebb a műtét utáni duzzanat és a fájdalom is enyhébb. A másodlagos orrplasztikai műtét után jelentkezik a legintenzívebb és legtovább fennmaradó fájdalom. A hylauronsavas beavatkozás után pedig pár nap alatt megszűnnek a kellemetlen tünetek.

A beavatkozást követő 7-10 napban kell visszamenni kontrollra, amikor a sebész eltávolítja a gipszet és ellenőrzi a gyógyulási folyamatot. Ha nem lépett fel semmilyen komplikáció, a kontroll után vissza lehet térni a munkához, de a fizikai megterhelést továbbra is kerülni kell.

A gyógyulási idő

A gyógyulási idő egyénenként eltérő lehet. Nagyban függ attól, hogy milyen deformitásról és beavatkozásról van szó, illetve, hogy milyen állapotban van a páciens szervezete. Ha külső bemetszésre is szükség volt, akkor hosszabb gyógyulási időre kell számítani, ha viszont csak belső, zárt bemetszést ejtett a sebész, akkor a gyógyulási idő is rövidebb. A beavatkozás nyomai nagyjából 1-2 hónap alatt begyógyulnak, míg az orr csak nagyjából 1 év alatt éri el a végleges formáját.

Műtét utáni komplikációk és szövődmények

Orrplasztikai műtét után, mint minden beavatkozásnál, előfordulhatnak komplikációk, azonban a profi szakorvosoknak és az orvosi technológiának köszönhetően nagyon alacsony arányban történik ilyen. A kezdeti vérzés, duzzanat és gyulladás teljesen normális. Azonban, ha a tünetek hosszú heteken keresztül fennállnak, akkor valószínű, hogy súlyosabb komplikáció lépett fel. Ha a szervezet nem jól reagál a beavatkozásra, előfordulhat, hogy a bőrszín elváltozik, a bőrszövetek vagy a porc elhal, érzéketlenné válik az orr vagy hegesedés, esetleg aszimmetria alakul ki.

Orrplasztikai műtét árak

Az orrplasztikai műtét árak 2.160.000 Ft-tól érhetők el kedvezményesen. Az orrsövényplasztika ára 1.600.000 forint kedvezményesen. A végső ár a beavatkozás fajtájától függ. Ha nem szeretne bújtatott költségekkel találkozni, érdemes olyan plasztikai sebészetet választani, ahol a konzultációs és vizsgálati díjak már bele vannak kalkulálva a műtét árába.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!