Vállprotézis műtét

A vállprotézis műtét célja a fájdalom megszüntetése és a mozgásfunkció javítása, minél teljesebb helyreállítása. Jelentős eredménynek számít, ha a műtétet megelőző állapothoz képest a mozgásterjedelem az egészségesnél némileg szűkebb lesz. Ez az operáció a harmadik leggyakrabban végzett, de jelentősen ritkább ortopédiai beavatkozás.

Cikkünkben leírjuk, milyen az ép vállízület felépítése, hogyan helyettesíti ezt a vállprotézis, hogyan rögzítik, és mikor szükséges a beültetése. Megismerheti a vállprotézis fajták vannak és a műtéti technikákat alkalmaznak. Megtudhatja, hogyan zajlik a műtét, mi a vállprotézis ára, milyen rizikóval jár, és milyen előnyöket jelent a protézis beültetése az Ön életében.  

Az egészséges váll felépítése

A  váll felépítését és funkcióját tekintve a szervezet legnagyobb mozgástartománnyal rendelkező, ám éppen ezáltal legsérülékenyebb ízülete. Kis felületen találkozik a felkarcsont, a lapocka és a kulcscsont végződése, melyet ínszalagok, izmok hálózatából álló lágyrészköpeny, a rotátorköpeny vesz körül. Ennek feladata a mozgékonyság, egyúttal a stabilitás biztosítása. Bár a testsúly nem terheli a vállat, karemelésnél, különösen súllyal történő emelésnél, lendületből kivitelezett mozgásnál nagy erőhatás éri. 

Mikor van szükség vállprotézis beültetésére?

Vállprotézis beültetése akkor szükséges, amikor a vállízület sérülése miatt a fájdalom az éjszakai pihenést is akadályozza. Továbbá annyira beszűkült az ízület, hogy az önellátó hétköznapi tevékenységek sem kivitelezhetők, mint például az öltözködés, fésülködés. Műtétre általában akkor kerül sor, ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt.

Orvosi szempontból javasolt a vállprotézis beültetése

 • ha a csúszó porcfelszín elkopott,
 • vagy a felkarcsont feje elégtelen vérellátás következtében elhalt, 
 • vagy olyan ínsérülés áll fenn, amin másképpen nem lehet segíteni,
 • idős korból vagy elhasználódásból eredő elsődleges vagy korábbi sérülések, porcleválás, ismétlődő ficamok nyomán kialakult másodlagos kopás esetén,
 • bizonyos esetekben súlyos törések helyreállítására.
 • Egyes esetekben a vállízület anatómiai berendezése olyan, hogy az fokozza a sérülésveszélyt és ennek mentén kialakuló porckopást. 
vállprotézis műtét

Mi a vállprotézis - anyaga, élettartama, felépítése és mérete

A vállprotézis a károsodott természetes ízületet pótló, és annak helyére beültetett gyógyászati segédeszköz. Az időben elvégzett műtét esetén újra lehetővé teszi mindazokat a mozgásokat, amelyeket az egészséges váll lát el. A vállprotézisek jelentősen fejlődtek az utóbbi években, évtizedekben.

Anyaga

A vállprotézis anyaga fém és műanyag. A teljes vállprotézis a felkarcsontba illesztett fém részből és a lapocka vápájába illesztett fém/  polimer műanyag inzert elemből áll. 

Élettartama

A vállprotézisek élettartama típusuk függvényében változik, általában 15 év, inverz protézis esetében 10 év.  

Felépítése

 A vállprotézis felépítése szerint rekonstruálhatja a természetes ízület mindkét tagját (anatómiai) vagy csak az egyik részét (hemiprotézis), de helyettesítheti úgy is, hogy az ízület félgömb és vápa része nem a természetessel azonosan, hanem felcserélve helyezkedik el (inverz vagy reverz). Teljes protézis két alkotóeleme a felkarcsontba szárral illeszkedő rész, és a lapocka csontos vápájába csavarozott rész. 

Mérete

A protézis mérete az egyéni alkathoz illeszkedik a minél nagyobb stabilitás, egyúttal a mozgathatóság érdekében. A felkarcsontba illeszkedő szár hosszúságát, a félgömb fejet több méretben és szögben rendelkezésre álló típusok közül választja meg az orvos. 

A vállprotézis fajtái

A vállprotézis fajtáit 5 kategóriába sorolhatjuk. Az Önnek szükségeset aszerint választja meg az ortopéd sebész, hogy az ízület mely része károsodott leginkább, milyen mozgásokat képes illetve nem képes elvégezni. A károsodás helye, oka és mértéke mellett figyelembe veszi életkorát is. A protézis pótolhatja a teljes ízület mindkét elemét vagy csak az egyiket, az anatómiai helyzetben vagy azzal ellentétes felépítésben.

 • Az anatómiai protézis az elhalt csontot vagy elkopott porcot pótolja a természetes ízületet rekonstruálva. Fél- vagy teljes protézis lehet.
 • Teljes protézissel a lapockai részt is cserélik. Amennyiben a rotátorköpeny ép és funkcióképes, teljes anatómiai protézissel visszaállítható az ízület szinte teljes mozgásfunkciója. Elsősorban fiatalabbaknak, aktívaknak megfelelő. A rehabilitációs időszak hosszabb, de kedvezőbb végeredményt nyújt. 
 • Fél- vagy hemiprotézist ültetnek be a felkarcsont törésénél, mely biztosítja az eltört csontrészek stabil rögzítését.
 • A felszínpótló protézis csak a felkarfej  porcfelszínét borítja be, ezzel a felkarcsont állománya megőrizhető, amennyiben a vápát borító porcfelszín ép. Ritkán, többnyire 50 év alattiaknál alkalmazzák.
 • A reverz vagy inverz protézis a természetes vállízület részeit megfordító szerkezet, a félgömb elem a lapockába illeszkedik, a felkarcsontba illeszkedő rész képezi a vápát.  A rotátorköpeny sérülése, ínszalagszakadás vagy a mozgásfunkció hosszú kiesése miatti izomvesztés, rosszabb csontállomány esetén, idősebbeknél alkalmazzák. A protézissel a fájdalom megszűnik, az ízület forgáspontja kissé kijjebb kerül, a sérült rotátorköpeny helyett a deltaizom mozgatja.

Milyen műtéti lehetőségek vannak a vállprotézis beültetésére?

A vállprotézis beültetése az ízület feltárásával, a károsodott részek eltávolításával és a protézis rögzítésével történik. Ennek során az orvos a rögzítés módját és a műtéti technikát az adott lehetőségek közül úgy választja meg, hogy az optimálisan várható eredmény mellett a lehető legkisebb sérüléssel járjon a beavatkozása, ezzel is kímélve a csontállományt és a lágyrészeket.  

 • Hagyományos feltárással az orvos az inak, izmok átvágásával jut el az ízülethez. A gyógyulás során ezeknek a szöveteknek is vissza kell nyerniük épségüket és működőképességüket, és ez hosszabb időt vesz igénybe.
 • Szövetkímélő vagy minimal invazív technikával kisebb bemetszésen keresztül, az izmok és inak kisebb vágásával vagy teljes megkímélésével tárja fel az orvos a műtét helyét. Ez a technika gyorsabb rehabilitációt, kisebb vérzést, fertőzésveszélyt és fájdalmat jelent. 

Vállprotézis rögzítési módjai

A protézis elemeinek rögzítése cementtel vagy anélkül is történhet. Az orvos a csontállomány állapota, a páciens életkora és általános erőnléte, aktivitása, valamint az ízület állapota alapján dönti el, hogy melyik rögzítési módtól várható az Ön számára legkedvezőbb eredmény.

 • Cementes rögzítés esetén a protézis felkarcsontba illeszkedő szárát orvosi cementtel rögzíti az orvos. A félgömb részt fémcsavarokkal rögzíti a lapockához.
 • Cement nélküli rögzítést jó csontállomány mellett, fiatalabb korban alkalmaznak, amikor várható, hogy a csontszövetbe “beépül” a protézis, illetve az életkorból adódóan várható, hogy szükség lesz majd a későbbiekben a protézis cseréjére. 

A vállprotézis-műtét menete 

A vállprotézis-műtét menete első lépéseként orvosa kiválasztja az Ön számára legkedvezőbb műtéti technikát, rögzítési módot és a megfelelő protézist. Elmagyarázza Önnek a beavatkozás lépéseit, tájékoztatja Önt a megelőző vizsgálatokról, és elmondja, mik az Ön teendői.

 1. Műtét előtt képalkotó és rutin labor-, EKG és belgyógyászati vizsgálatokkal ellenőrzik általános egészségi állapotát, feltérképezve esetleges belgyógyászati vagy krónikus betegségeit a minél biztonságosabb állapot eléréséért a műtét és rehabilitáció idejére. Az altatóorvossal való konzultáció során az orvos az altatáshoz szükséges körülményeket vizsgálja.
 2. A műtétet altatásban vagy vezetéses (plexus) érzéstelenítésben, félig ülő, dőlt testhelyzetben végzik. Antibiotikumos, fájdalom-és vérzéscsillapító kezelést alkalmaznak. 
 3. Az orvos a váll elülső felén 10-12 cm-es bemetszést ejt. A kopott, sérült részek eltávolítása után kerül sor a betegség függvényében kiválasztott protézis beültetésére és rögzítésére. 
 4. Szívócső behelyezésével rögzítőkötés kerül a vállra. A kart kartartó hevederben rögzítik.

Milyen javulás várható a vállprotézis-műtéttől?

A vállprotézis-műtét után  a mozgást lehetetlenné tevő fájdalma megszűnik, visszanyeri mozgáslehetőségét. A javulás mértéke a műtét előtti állapottól is függ:  a műtét ugyan bármely életkorban elvégezhető, de az időben végzett beavatkozás után jelentősebb mértékű a gyógyulás. Amennyiben a műtét előtti állapot rosszabb, elhanyagoltabb volt, úgy a helyreállítás is korlátozottabb. A műtét előtti szakorvosi vizsgálat alapján az orvos előre látja ennek mértékét.

 • Karját a gyógytorna végzésével egyre szélesebb tartományban és kevesebb fájdalommal tudja mozgatni.
 • Fájdalma jelentősen csökken vagy megszűnik.
 • Ismét el tud végezni olyan hétköznapi mozdulatokat, melyek az önellátáshoz szükségesek.

Mire lehet számítani vállprotézis műtétet után?

A műtétet követően három éjszakát kell a klinikán tölteni. Az első napokban fájdalomcsillapító, trombózis megelőzése érdekében véralvadásgátló, fertőzés, gyulladás megelőzéséért antibiotikum adása a történik. A második napon a szívócső eltávolítása, kötéscsere következik. Ekkor megkezdődik a gyógytorna a mozgásfunkciók minél teljesebb helyreállításáért. Amennyiben ez a posztoperatív időszak zavartalanul telik, otthonában folytatódik a lábadozás. 

A műtét utáni tizedik napon van a varratszedés. Az első hat hétben kartartó rögzíti a kart az átvágott izmok gyógyulásának segítésére, ezt fokozatosan lehet elhagyni. Ez alatt az idő alatt kímélő életmód javasolt (nem szabad autót vezetni, egy pohár víznél nagyobb súlyt emelni, a kart a váll fölé emelni).

A várható teljes mozgásfunkció elérése a 3-4. hónapra tehető. Az eredményt jelentősen befolyásolja a rotátorköpeny kiinduló, műtét előtti állapota, általános fizikai erőnléte és a gyógytornász vezetésével elsajátított  és szakszerűen végzett gyógytorna. A műtét utáni gyógytorna és a gyógyulás folyamata a linken található cikkben olvasható.

Vállprotézis-műtét várólista nélkül

Vállprotézis-műtét várólista nélkül a diagnózist követően rövid időn belül, az első orvosi konzultáció után akár egy-két hét múlva megtörténhet! Amennyiben vállprotézisre van szüksége, a kielégítő eredmény érdekében javasolt azt minél előbb, kevesebb izomvesztés, izomrövidülés, a rotátorköpeny minél kisebb károsodása mellett elvégezni. 

Miután hosszabb konzervatív kezelés, gyógyszeres fájdalomcsillapítás, esetleg artroszkópos vagy más műtét után bizonyossá válik Önnél a vállprotézis beültetésének szükségessége, azzal szembesül, hogy társadalombiztosítási ellátás keretében erre akár hónapokat is várnia kell. 

Magánklinikai ellátást választva nemcsak kényelmes helyen, a legújabb technikával felszerelt műtőben nagy tapasztalattal rendelkező specialisták egyike végzi el Önnél a szükséges beavatkozást, hanem mindez rövid határidőn belül, az Ön számára legoptimálisabb protézissel és műtéti technikával valósul meg. 

Vállprotézis ára

A vállprotézis ára 2.420.000 forinttól indul. Az ár tartalmaz 3 éjszaka kórházi ellátást extra színvonalú luxus környezetben professzionális személyzettel és felszereltséggel, kiváló megközelíthetőséggel. A műtét így nemcsak orvosi szempontból zajlik az Ön számára optimálisan, de pszichés állapotát is jól kondicionálja a mielőbbi gyógyulás érdekében. 

Vállprotézis műtét tb támogatással

A klinikán nincs lehetőség tb támogatott vállprotézis-műtét igénybe vételére! Társadalombiztosítási ellátás keretében csak úgy jut vállprotézishez, ha a várólistára feliratkozva majd sorra kerül. A bizonytalan hosszúságú várakozási idő ronthat egészségi állapotán, és így kedvezőtlenebb feltételekkel áll a műtét, illetve a rehabilitáció elé.


Válassza ezért a magánklinikai műtétet, ami egy-két héten belül megtörténhet. 

Vállproblémája sok fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár, ideje, hogy megszabaduljon ettől az állapottól. Az indokolttá vált műtétet ne halogassa tovább, éljen a magánklinikai ellátás előnyeivel. 

A vállprotézis-műtét szövődményei

A vállprotézis műtét szövődményeit az előzetes kivizsgálással nagy mértékben ki lehet szűrni. Ennek ellenére ritkán előfordulhatnak nem várt események, amelyekről fontos tudnia.

 • Fertőzésveszély. Sebfertőzés antibiotikumos kezelés mellett ritka szövődmény. Ennek következtében a protézis kilazulhat. Szükséges lehet a protézis cseréjére. 
 • Trombózisveszély. Műtét után általában néhány hétig véralvadásgátló adása szükséges a beavatkozást követően kialakuló fokozott véralvadékonyság ellensúlyozására.
 • Ficam. Ha a beültetett protézis elhagyja a helyét, kimozdul, újabb műtéti beavatkozással lehet visszahelyezni. 

Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.