A vállszalag szakadás fajtái, tünetei, kezelése

Testünk legnagyobb mozgástartománnyal rendelkező ízületének, a vállnak a stabilitását a rotátorköpeny izmai és inai mellett az ízületi tok szalagjai biztosítják. A vállszalagok szakadása az ízület súlyos sérülésével, a ficammal jár együtt. 

A vállszalag szakadás fajtái

A vállszalagok szakadása különböző mértékű lehet:

 1. részleges, I. fokú szakadás esetén néhány rost szakad el

 2. részleges, II. fokú szakadás esetén legfeljebb a rostok fele szakad el

 3. teljes szakadás esetén a szalag kettészakad, vagy leszakad a csontról, akár kis csontdarabot magával rántva a tapadási helyről.

vállszalag szakadás tünetei

 A vállszalag szakadás okai

A vállszalagok szakadásának közvetlen oka a vállízület nagy fokú rándulása vagy ficama, az ízületet alkotó csontok eltávolodása egymástól, az ízületet ért ütés, a kar megrántása. Ilyen súlyos sérülés történhet:

 • balesetnél,

 • sportolásnál,

 • közvetlen ráesésnél vagy nyújtott karra esésnél,

 • csavarodásnál,

 • folyamatos extrém terhelés, sorozatos mikrotraumák következtében másodlagos károsodások részeként a porcos gyűrű az ízületi tokkal és a vállszalagokkal együtt leválik a vápáról.

Milyen tünetekkel jár a vállszalag szakadás?

A vállszalag szakadást több egyidejű tünet jelzi, és egyéb járulékos sérüléseket (ficam, ízületi felszínek sérülése, Labrum-porc leválás) hoz magával.

 • jelentős fájdalommal jár, 

 • az ízületi tok, a vállszalagok szakadása a környező szövetekbe terjedő vérzést okoz,

 • ezáltal az ízületet megduzzad, a véraláfutás következtében elszíneződik.

Hogyan diagnosztizálják a vállszalag szakadást?

Az anamnézis során a beteg beszámol a sérülés körülményeiről, az orvos fizikálisan megvizsgálja a vállat. Röntgenfelvételre egy esetleges csontsérülés kiderítése céljából van szükség. UH vizsgálat, CT és/vagy MRI vizsgálat is szóba jön.

Hogyan kezelhető a vállszalag szakadás?

A vállszalag szakadás kezelése a vele járó egyéb sérülésekkel együtt történik a sérült életkorának és a későbbi mozgásigénynek, terhelesnek figyelembe vételével. 

 • Konzervatív terápia során a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés mellett fizikoterápiás kezelések és gyógytorna kap szerepet.

 • Műtétre kerülhet sor a szalagok megnyúlása, ismétlődő ficam után. Artroszkópos műtét során a szalagokat eredeti helyére visszarögzíti az orvos, ezután következik a többhetes gyógytorna.

Hogyan előzhető meg a vállszalag szakadás?

Általános baleset-megelőzéssel, figyelmes közlekedéssel és mozgáskoordinációval sokat tehetünk egy esetleges baleset megelőzéséért, így a vállszalag szakadás kivédéséért is.

Sportsérülés megelőzéséért mindig gondosan melegítsünk be, pihenjünk eleget, kerüljük a túlterhelést, fáradtan ne sportoljunk, és a korábbi sérülések rehabilitációját gondosan végezzük el. 

Mit kell tudnunk még a vállszalag szakadásról?

A leszakadt szalagok nem nőnek vissza a helyükre, megfelelő kezelés nélkül rossz helyzetben rögzülnek, hegesednek, nem biztosítják az ízület stabilitását, ez további sérülések forrása lehet. Vállszalag szakadás esetén ezért mindenképpen ajánlatos sportorvoshoz, traumatológushoz, vállspecialista ortopéd orvoshoz fordulni.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.