Porckopás - artrózis: fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése, megelőzése

A porckopás az ízületi betegségek közül a leggyakoribb. Általában lassan alakul ki: az ízületek végeit borító porc elvékonyodik, berepedezik, összetöredezik, a folyamat végére pedig teljesen felszívódik, így az ízületek csontvégei közvetlenül érintkeznek egymással.

Ez nemcsak fájdalmat okoz, hanem a csontokat is károsítja. A kopás leginkább a csigolyák közötti porcokat és a nagy terhelésnek kitett ízületek (csípő, térd) porcait érinti, de előfordulhat a kéz és láb, valamint az ujjak ízületeinél is. 

A porckopás fajtái

 1. Elsődleges porckopás (oszteoartritisz)
 2. Másodlagos porckopás
 3. Reumatoid artritisz  

Mitől alakul ki a porckopás?

 1. Az elsődleges porckopásnak nem ismert pontosan meghatározható, konkrét oka. A porc leépülése a természetes öregedési, elhasználódási folyamat részeként zajlik. A porcban levő fehérje bomlásnak indul, újraépülés nincs. Mivel megfigyelhető családon belüli halmozódás, genetikai tényezők is szerepet játszanak a folyamatban.
 2. A másodlagos porckopás hátterében a porc sérülése áll: akár egyszeri, hirtelen trauma, akár folyamatos mikrosérülések az ízület túlzott igénybevétele, túlsúly, rossz anatómiai helyzet miatt. A porc egyszeri sérülése után (baleset) a további használat során a porc sérülékenysége fokozódik, egyre tovább töredezik, morzsálódik a sérülés helyén. Köszvény, cukorbetegség, hormonbetegségek is károsíthatják a porcot.
 3. Reumatoid artritisz esetében a porc fehérjéjét a rosszul működő immunrendszer támadja meg, autoimmun jellegű folyamat, másképpen zajlik és kezelése is eltér a tényleges porckopástól. Reumatológus szakorvos foglalkozik vele.

Milyen tünetekkel jár a porckopás?

 • A porckopás legfőbb tünete, a fájdalom annál az ízületnél jelentkezik, ahol a porc kopott, a szervezet többi ízületében nem. A fájdalmat a sérült porc okozza, a sérülés mértékével arányosan, és a nap előrehaladtával fokozódik. 
 • A fájdalommal járó másik jelentős tünet az ízületi mozgás beszűkülése, bicegő járás.
 • Jelentkezhet melegség, duzzanat az ízület környékén, nyikorgó hang mozgatáskor. 
 • A lekopott porc mellett csontkinövések jöhetnek létre, az ujjakon és a láb nagyujjának alappercén ez jól látható göbök, deformitások, bütyök formájában. 
 • A térd- láb- és csípőízületi porckopás okozta fájdalom és mozgásbeszűkülés következménye a kompenzáló, kímélő testtartás és járás, ami más ízületek fájdalmas túlterhelését és károsodását hozza magával.

Hogyan diagnosztizálják a porckopást?

A porckopás röntgenvizsgálattal megállapítható, annak mértéke is, hogy milyen közel kerültek egymáshoz a csontok,  valamint láthatók az esetleges csontkinövések. Vérvizsgálat más betegségek kizárására szükséges. Ritkán fordul elő, hogy a diagnózishoz nem elegendőek a képalkotó vizsgálatok, ebben az esetben artroszkópos vizsgálattal lehet betekinteni az ízületbe, egyúttal akár kezelni is. 

porckopás artrózis

Hogyan kezelhető a porckopás?

A porckopás folyamata nem állítható meg és nem fordítható vissza teljes mértékben. Az ortopédiai kezelés célja a folyamat előrehaladásának lassítása, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, az ízületi funkciók minél teljesebb megtartása.

 • A porckopás konzervatív kezelési lehetőségei a gyógytorna, fizikoterápia, gyógyszeres fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, az ízület terhelésének mérséklése testsúlycsökkentéssel, pihentetéssel, segédeszköz használatával. 
 • Injekciós kezelés során a felgyülemlett ízületi folyadékot leszívják, illetve közvetlenül az ízületbe juttatják be a fájdalom- és gyulladáscsökkentő, a porc regenerációját támogató anyagokat. 
 • Ha a konzervatív kezelés nem hoz kielégítő megoldást, a térd artroszkópos műtéte során a sérült porcfelszínt eltávolítják, lesimítják (shaverezés), ezáltal regenerálódó folyamat indul be. 
 • További lehetőség a mikrofraktúra kezelés, melynek során csontig hiányzó porc esetében mikrotörésekkel serkentik a saját porc újratermelődését. 
 • Újabb lehetőség a mozaikplasztika, mellyel a porc ép részéről ültetnek át kis csonthengereket a károsodott felületre.
 • Amikor a porckopás miatt az ízület egyáltalán nem tudja ellátni funkcióját, sor kerülhet műízület, protézis beültetésére.

Hogyan előzhető meg a porckopás?

A porckopás csak részben előzhető meg. Mivel az elsődleges porckopás közvetlen kiváltó oka nem ismert, és a porc kopása bizonyos mértékig az öregedéssel járó természetes folyamat. Javasolt az egészséges életmód, mert az általánosságban lassítja az öregedési folyamatokat, jó kondícióban tartja a szervezetet.

A másodlagos porckopás ellen az ideális testsúly megtartásával, a túlzott terhelés kerülésével, testre szabott, állapotunknak megfelelő, rendszeres mozgással, az izomerő fenntartásával tehetünk. 

Gyakran Ismételt Kérdések

Engem is érinthet a porckopás?

A felnőtt lakosság egyharmadát érinti, idősebb korban gyakori. Veszélyeztetettebbek a túlsúllyal rendelkezők, megterhelő vagy aszimmetrikus sportot űzők, ülő életmódot folytatók.

Segítenek a porcépítő táplálékkiegészítők?

Hatóanyagaik a porc újraépítésére nem képesek, de vízmegkötő és gyulladáscsökkentő tulajdonságuk hasznos, valamint gátolják a porcot bontó enzimek működését, ezáltal lassítják a porckárosodás folyamatát, porcvédő szerepük van.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.