Szalagok sérülései: fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése, megelőzése

A szalagok enyhén rugalmas, erős, rostos szövetek. Egymáshoz kapcsolják a csontokat, körülveszik az ízületeket, biztosítják azok mozgathatóságát, egyúttal stabilitását. Részt vesznek az ízületi tok kialakításában, erős gumiszalagként valamelyest megnyúlnak, de megakadályozzák, hogy az ízületben találkozó csontvégek a mozgástartományon kívül eltávolodjanak egymástól. 

A szalagok sérüléseinek fajtái

Ha a szalagok nem, vagy nem jól látják el az ízületstabilizáló funkciójukat, a következő rendellenességekről lehet szó:

 1. Feszes szalagok megakadályozzák, hogy az ízület teljes mozgástartományában mozogjon, merevség jelentkezik.
 2. Laza szalagok nem stabilizálják kellően az ízületi tokot, megnő a rándulás, ficam kockázata.
 3. Szalagok megnyúlása szintén ízületi instabilitást okozhat.
 4. Szalagszakadás esetében a szalagok nem képesek a csontokat az ízületi tokban tartani, az egymáshoz közeli anatómiai helyzetben tartani.

Térd szalagsérülései

Leggyakrabban az elülső keresztszalag és a belső oldalszalag sérül, ritkábban a hátsó keresztszalag és a külső oldalszalag jellemzően  a csavarodással járó mozdulatoknál vagy az ízület oldalirányú kimozdulása során. Síelők, focisták és a hirtelen megállással járó labdajátékok tipikus sérülése. Fontos kérdés, hogy fizioterápiás kezelés vagy a műtéti megoldás hoz-e jobb eredményt, ezt mindig az adott esetet vizsgáló orvos dönti el. 

Váll szalagsérülései

A váll szalagsérülései az alábbiak lehetnek:

 • Szalagszakadás. Akut sérülés (baleset) vagy az ínhüvelyek elöregedése, elhasználódás révén következik be. A rotátorköpeny és a bicepsz részleges vagy teljes ín- és/vagy szalagszakadása gyakori sérülés. Fizikoterápiával vagy műtéttel hozható helyre, utóbbi a vállízületi instabilitás (megnyúlt szalagok, ismétlődő ficam) megszüntetése érdekében is. 
 • Befagyott váll szindróma. A vállízület lemerevedik, sokszor ki nem deríthető okok miatt, vagy korábbi sérülés, túlkímélés, műtét utáni mozgásszegény életmód következtében, hormonbetegséghez, cukorbetegséghez kapcsolódóan.

Boka szalagsérülései


Mitől alakulnak ki a szalagok sérülései?

A szalagok jellemzően sportbaleset következtében sérülnek, tipikus helyei: térd, boka. Ha az ízületekre hirtelen túl nagy terhelés hárul baleset során, a szalagok megnyúlnak, részlegesen vagy akár teljesen elszakadhatnak rándulással, ficammal összekötve vagy az ízületi tok sérülése nélkül is. 

Teljes feltárással végzett protézisműtétek során, amikor nem kivitelezhető a minimal invazív technika, szükségszerű a szalagok átvágása.

Mozgáshiány és veleszületett rendellenesség is okozhatja betegségüket

 1. A feszes szalagok hátterében az ízületek korlátozott használata, mozgáshiány, korábbi sérülések, műtét után nem megfelelően elvégzett gyógytorna áll. Ennek következtében a szalagok rövidülnek, nem nyúlnak meg az ízület lehetséges mozgástartományáig.
 2. A laza szalagok hátterében többféle örökletes betegség (hipermobilitási szindrómák) áll, aminek következtében bizonyos vagy az összes ízület kórosan tág mozgástartományban mozog. Korábbi sérülések is okozhatják a szalagok megnyúlását. Ilyenkor az ismétlődően bekövetkező szalaghúzódás, rándulás után a megnyúlt szalag nem tér vissza eredeti hosszúságára, elveszíti rugalmasságát.
 3. A szalagszakadás hirtelen nagy erőbehatás, (sport)baleset, rossz mozdulat következtében lép fel. Rándulás vagy ficam esetében az ízületben találkozó csontvégek eltávolodnak egymástól, miközben a szalagok megnyúlnak és/vagy berepednek, elszakadnak. 
szalagsérülés kialakulása

Milyen tünetekkel járnak a szalagok sérülései?

Mivel a szalagok az ízületi tokot veszik körül, a szalagok betegségei mindig az ízület rendellenes mozgathatóságával járnak. Ez lehet 

 • mozgásbeszűkülés, 
 • túlzottan tág mozgástartomány, 
 • az ízület instabilitása, ismétlődő rándulás, ficam
 • mozgásképtelenség,
 • fájdalom, gyulladás, duzzanat
 • hirtelen fellépő, nyilalló fájdalom, reccsenés, pattanás

Hogyan diagnosztizálják a szalagok betegségeit?

Sérülés esetén a diagnosztizálás a beteg kikérdezésével és fizikális vizsgálattal kezdődik. Sokszor képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT, MRI) alapján határozható meg, hogy a rándulás, ficam során milyen mértékben sérültek a szalagok, illetve határolható el az inak, izmok sérüléseitől, továbbá ennek alapján dönt az ortopéd orvos konzervatív kezelés vagy műtét mellett.

Hogyan kezelhetők a szalagok sérülései?

A szalagok az inakhoz hasonlóan lassan regenerálódó, kevés vérellátással rendelkező szövetek. Konzervatív kezelés mellett műtét is szóba jöhet a sérülés jellegétől függően. Mindkét esetben nagyon fontos a gyógytorna, hogy a szalag funkciója helyreálljon.

 1. Konzervatív kezelések. Pihentetés, nyugalmi helyzet biztosítása rögzítő sínben vagy gipszkötésben a részlegesen szakadt szalag hegesedéssel járó gyógyulását eredményezi.
 2. Műtét során a teljesen szakadt szalagot állítják helyre, a szalagot ínnal is pótolhatják átültetés során. 
 3. Kiegészítő terápiaként fizikoterápiás kezeléseket javasolhat az orvos.

Hogyan előzhetők meg a szalagok sérülései?

 • Sportolás előtt ne mulasszuk el a bemelegítést, utána pedig a nyújtást.
 • Kerüljük a hirtelen, csavaró mozdulatokat.
 • Rendszeres mozgással tartsuk fenn az izomerőt, hogy izmok is támogathassák az ízületek stabilitását.
 • Jógával, úszással, aquafitnesszel kíméletesen nyújthatjuk a szalagokat.
 • Ügyeljünk, hová lépünk az egyenetlen talajon.
 • Rándulás, ficam után ne hanyagoljuk el a gyógytornát.
 • Esetleg meglévő örökletes betegségünkhöz alkalmazkodva végezzünk mozgástevékenységet.
 • Előzzük meg vagy számoljuk fel a túlsúlyt.

Mit kell még tudnunk a szalagok betegségeiről?

Nemcsak sportolókat érhet baleset a túlzott terhelés, hirtelen mozdulatokkal járó lendületes, csavaró mozgás közben. Rossz mozdulat következtében, különösen az eredendően laza vagy korábbi sérülések következtében megnyúlt szalagokkal rendelkezőknél  nagy valószínűséggel következik be szalagsérülés. Laza szalagok esetén az ízületek stabilitását támogathatjuk ízületrögzítővel. 


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.