Pattanó ujjak - Fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése, megelőzése

A pattanó ujj betegség a kéz inait, ínhüvelyeit érinti. Nevét onnan kapta, hogy a behajlított ujjak nehézkes, fájdalmas kiegyenesítésekor pattanó hang hallatszik. A hangot az ínhüvelybe szorult ín megakadása, majd kiszabadulása adja. Az egyik leggyakoribb kézsebészeti betegség, mindkét nemnél, bármely életkorban előfordulhat, a középkorú nőket mégis valamivel gyakrabban ériti. 

A pattanó ujj fajtái

A pattanó ujj betegséget a súlyossága és a kezelési lehetőségek alapján két csoportba oszthatjuk:

 1. Konzervatív gyógymódokkal (gyógytorna, fizikoterápia, kímélet, gyulladáscsökkentés) kezelhető állapot.
 2. Műtétet igénylő, mozdíthatatlan helyzetben rögzült, elakadt ujj.

Mitől alakul ki a pattanó ujj?

Míg egészséges állapotban az inak az ínhüvely síkos belsejében akadálytalanul csúsznak mozgatáskor, pattanó ujjak esetében az ín egy helyen megvastagodott, csomó képződött rajta, vagy az ínhüvelygyűrűben alakult ki gyulladásos felrakódás, megvastagodás. A szűkület akadályozza az ín sima csúszását.

 • Korábbi ínhüvelygyulladás hegesedéssel gyógyult, vagy friss ínhüvelygyulladás okozza a szűkületet az ínhüvelyben.
 • Korábbi ínsérülés hegesedéssel gyógyult, csomó alakult ki az ínon, vagy friss íngyulladás okozza a megvastagodott részt, csomót.
 • Az erősebb hajlító izom átjuttatja az inat a szűkületen, a gyengébb feszítőizom erre már nem, vagy csak nehezebben képes.
 • Cukorbetegség, rheumatoid artritis, köszvény is állhat a pattanó ujj hátterében.
pattanó ujj kialakulása

Milyen tünetekkel jár a pattanó ujj betegség?

A pattanó ujj betegség érinthet egyszerre egy vagy akár több ujjat is. A tünetek reggel a legintenzívebbek, napközben valamelyest csökkennek, de nem szűnnek meg. Jellemző tünetei:

 • A behajlított ujjat csak nehezen lehet kiegyenesíteni.
 • A kiegyenesítés az ujj tenyéri oldalán okoz fájdalmat.
 • Kiegyenesítéskor elakadás érezhető, majd egy pattanó hang jelzi, hogy az ín átjutott a szűkület helyén, ezután sikerül tovább mozgatni az ujjat.
 • A behajlított ujj elakadt, nem mozgatható, vagy csak a másik kézzel segítve lehet kiegyenesíteni.
 • Pattanó tünetek nélkül is előfordulhat a betegség, az ujjak tövénél vagy az ujjak ízületei felett jelentkező nyomásérzékenységgel, fájdalommal, duzzanattal. 

Hogyan diagnosztizálják a pattanó ujjat?

A beteg kikérdezése és a fizikális vizsgálat során tapasztalható tünetek alapján az ortopéd orvos, reumatológus vagy kézsebész orvos diagnosztizálja a betegséget, jellemzően nincs szükség képalkotó vizsgálatokra.

Hogyan kezelhető a pattanó ujj?

A kezelés célja, hogy a megvastagodást elhárítsa, és az ín ismét akadálytalanul tudjon siklani az ínhüvelyben, az ujj fájdalommentesen mozgatható legyen. A szűkület mértékétől, az akadályozottság fokától függően konzervatív terápiával vagy műtéti úton lehet felszabadítani az ín elakadását.

 1. A konzervatív módszerek a gyulladást csillapítják, hogy az ín és ínhüvely visszanyerjék eredeti vastagságukat. Ennek lehetőségei az ujj hűtése, hideg vizes borogatás, pihentetés, fáslizás, rögzítősín használata, gyulladás- és fájdalomcsillapító krémek alkalmazása.
 2. Amennyiben a konzervatív kezelések nem hoznak kielégítő eredmény, vagy már teljesen elakadt állapotról van szó, műtéttel hamar lehet segíteni a betegségen. Ún. egynapos sebészeti beavatkozás során helyi érzéstelenítésben átvágják az elakadást okozó gyűrűt, ez azonnal felszabadítja az inat és ínhüvelyt. A mozgás azonnal lehetséges.
 3. Gyógytorna mindkét esetben szükséges. Konzervatív gyógymód részeként a megfelelő izmok mozgatásának elsajátításáért, műtét után az ín mielőbbi gyógyulásáért.

Hogyan előzhető meg a pattanó ujj betegség?

Mivel a pattanó ujj betegség ínhüvelygyulladás következménye, megelőzéséhez javasolt azokat az okokat elkerülni, melyek a kézben ínhüvelygyulladáshoz vezethetnek.

 • Kerüljük az egyoldalú, ugyanazon területet huzamosan terhelő mozgássort, például, metszőolló, billentyűzet használatakor, hangszeres játék során, vagy tartsunk ilyenkor rendszeresen szünetet.

Mit kell tudnunk még a pattanó ujj betegségről?

Ha már kialakult az ínhüvelygyulladás, pihentessük a kezünket, és ne “dolgozzunk rá” a gyulladásra, mert ettől csak súlyosbodni fog az állapot.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.