Ínhüvelygyulladás fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése, megelőzése

Az ínhüvely az ínt körülvevő rostos fal, ami kívülről a védelmet szolgálja, a benne levő kis mennyiségű kocsonyás anyag pedig az ín súrlódásmentes mozgását biztosítja. Ínhüvelygyulladás esetén az ínhüvely belső hártyája gyullad be, sokszor együtt jár az ín gyulladásával is. Gyakori betegség, életünk során többször is előfordulhat, kortól és nemtől függetlenül érinthet bárkit. Leggyakoribb helyei az alkar, kéz, ujjak ínhüvelyei (például pattanó ujjak).

Az ínhüvelygyulladás fajtái

A különböző testrészeken előforduló ínhüvelygyulladásokat a betegség lefolyásától, időtartamától, a kiváltó októl függően három kategóriába sorolhatjuk:  

 1. Akut gyulladás. Rövid idő alatt (egy-két hét) gyógyul, pihentetéssel, házi módszerekkel kezelhető betegség.
 2. Krónikus gyulladás. Elhúzódó (akár hat hétig is) vagy ugyanazon a testrészen kiújuló betegség.
 3. Gennyes gyulladás. Lázzal járó, orvosi kezelést igénylő állapot.

Jellegzetes ínhüvelygyulladás betegség a pattanó ujjak nevű állapot, az erről szóló tudnivalókat a linkre kattintva ismerheti meg.

Mitől alakul ki az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelygyulladás általános oka egy testrész túlzott terhelése, amikor hosszabb időn keresztül, azonos mozdulatokat, monoton mozgást végzünk vele, pl. billentyűzet kezelésekor, házimunka végzésekor, hangszeres játéknál.  Krónikus és gennyes gyulladás esetében más (is) áll a háttérben.

 1. Akut gyulladás alakul ki, ha az adott ínt ismétlődő, egyoldalú, túlzott terhelés éri, edzetlen izomzat esetén egyetlen alkalom is elég ehhez. Helytelen, görcsös tartás, rossz mozgástechnika kevesebb mozgás mellett is túlterhelést eredményez. 
 2. Krónikus gyulladás alakulhat ki az akut gyulladás elhanyagolásával, nem megfelelő kezelése révén vagy többszöri, rövid időközön belüli ismétlődése esetén.
 3. Gennyes gyulladást fertőzés okozhat, ha valamilyen kórokozó sérüléskor, akár egy tüske szúrásakor bejut. 
ínhüvelygyulladás kialakulása

Milyen tünetekkel jár az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelygyulladás jellegzetes tüneteiről jól felismerhető. Támpontot ad, hogy általában a páros testrészek egyikét terheljük túl, a tüneteket az egészséges testrészhez viszonyíthatjuk.

 • Elsődlegesen lokális fájdalom jelzi a gyulladást. Ez jellegzetes húzó érzés, nehezíti a mozgatást, hóropogáshoz hasonló érzéssel jár.

 • A gyulladásban levő terület megduzzad.

 • Melegebbnek, akár forrónak érezzük itt a bőrt.

 • A terület piros, lobos.

 • Amennyiben láz is jelentkezik, gennyes gyulladásról van szó.

Hogyan diagnosztizálják az ínhüvelygyulladást?

A beteg kikérdezése mellett fizikális vizsgálattal a tünetek alapján diagnosztizálható a betegség. Krónikus gyulladás esetén laborvizsgálattal egyéb gyulladásos okokra, röntgenvizsgálattal esetleges csontokból eredő okra keresnek rá.

Hogyan kezelhető az ínhüvelygyulladás?

Az akut ínhüvelygyulladás kezelése házilag is megkezdhető. Krónikus vagy gennyes ínhüvelygyulladás esetében, tehát, ha a panaszok egy hét alatt nem javulnak, láz is jelentkezik, forduljunk orvoshoz

 • Az otthoni kezelésében elsődleges szerepe van a pihentetésnek. Kíméljük a gyulladásos területet, néhány napig egyáltalán ne mozgassuk. Tépőzáras rögzítősínnel ez egyszerűen megoldható.

 • Hűsítő borogatással csillapítsuk a duzzanatot, meleg érzést. Közvetlenül a bőrre egy kendőt, arra helyezzük el a hideg gélpárnát.

 • Hűsítő kenőcsöt a borogatással együtt vagy külön is alkalmazhatunk.

 • Használjunk gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító kenőcsöt.

Hogyan előzhető meg az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelygyulladás megelőzésében annyit tehetünk, hogy elkerüljük a legfőbb kiváltó okot: az egyoldalú túlterhelést.

 • Munka és sportolás közben ügyeljünk a helyes testtartásra és mozgástechnikára. 

 • Iktassunk be rendszeresen szüneteket az egyoldalú, ismétlődő mozgással járó tevékenységekbe.

 • Mértékletesen emeljük az edzést sportoláskor.

 • Mozgás után nyújtással, meleg vízben lazítással segíthetjük a regenerálódást.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.