Ficam - luxatio: fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése, megelőzése

Ficam esetében az ízületben a csontvégek kimozdulnak a helyükről, eltávolodnak egymástól, és a kimozdult, rendellenes helyzetben maradnak. Az ízületi tok és szalag súlyosan sérül. 

A ficam fajtái

Leggyakrabban a bokát, vállat, könyököt, ujjakat éri. Külön meg kell említeni az alábbi sérüléseket:

 1. Térd ficam.  A térdízület egyik legsúlyosabb, hirtelen nagy fájdalommal fellépő sérülése, közlekedési balesetben vagy sportoláskor fordulhat elő.
 2. Térdkalács ficam. Laza szalagok mellett vagy rossz anatómiai helyzet miatt akár járáskor, rossz mozdulatnál is előfordulhat.
 3. Vállficam. Baleset, hirtelen sérülés, nagy erőbehatás vagy túlhasználódás miatt a felkarcsont teljesen vagy csak egy része elhagyja az ízületi vápát. 
 4. Csípőficam. Veleszületett fejlődési rendellenesség, melyet csecsemőkorban szűrővizsgálattal diagnosztizálnak, és a megfelelő kezeléssel segítik a csípőízület ép anatómiai kialakulását.
 5. Bokaficam. Az ízület rendellenes mértékű csavarodásakor létrejövő sérülés.

Mitől alakul ki a ficam?

A ficam kialakulásának okai az alábbi három kategóriába sorolható leggyakrabban:

 • A ficam gyakran sportbaleset következménye, de hétköznapi tevékenység közben is adódhat olyan rossz mozdulat, amikor valamelyik ízületben a csontvégek külső erő hatására eltávolodnak egymástól.
 • Örökletesen laza szalagok, genetikai rendellenesség velejárójaként laza szalagok is állhatnak a háttérben. Ebben az esetben kisebb erővel szemben sem képesek a szalagok az ízület stabilitását biztosítani.
 • Többszöri rándulás, szalagsérülés után a megnyúlt szalagok már nem látják el tökéletesen a feladatukat.
ficam kialakulása

Milyen tünetekkel jár a ficam?

A ficam hirtelen beálló sérülés, jellegzetes tünetei mellett gyakran, de nem minden esetben látható a csontvégek elmozdulása és deformált helyzete. A tünetek ezen kívül hasonlók a ránduláshoz:

 • fájdalom, 
 • duzzanat, 
 • vérömleny,
 • az ízület mozgásképtelen

Hogyan diagnosztizálják a ficamot?

Traumatológus vagy ortopéd szakorvos fizikálisan megvizsgálja, megtekinti az ízületet, a tüneteket, emellett röntgen felvétellel és szükség esetén egyéb képalkotó vizsgálatokkal bizonyosodik meg a csontvégek helyzetéről, a sérülés kiterjedéséről, illetve kizár esetleges egyéb sérülést. Teljes térdficam esetén érsérülés is fennáll, ennek diagnosztizálása érfestéssel, angiológus bevonásával történik. 

Hogyan kezelhető a ficam?

Az orvosi ellátás megkezdéséig hagyjuk nyugalomban, és hűtsük a sérült ízületet. A diagnosztizálás után gipszrögzítéssel vagy műtéti úton állítják helyre az ízületet. 

Hogyan előzhető meg a ficam?

Sportolás előtt melegítsünk be, utána nyújtással vezessünk le, ezzel biztosítjuk a szalagok rugalmasságát, vérellátottságát. 

Veleszületett laza szalagok esetén fokozott elővigyázatosság, ízületrögzítő viselése ajánlott. Kerülendők az ízületek hirtelen mozgásával járó sportágak.

Ismétlődő ficam esetén a korábbi sérülésekből eredő megnyúlt szalagokat helyreállító műtéttel lehet ismét stabil állapotba hozni, ezzel a további ficam megelőzhető.

Mit kell még tudnunk a ficamról?

Mindenki számára hasznos elsősegély-információ, hogyan segítsünk ficam esetén.

 • Ne próbáljuk meg a helyére tenni a csontokat, ne rögzítsük az ízületet merev tárgyhoz, és ne mozgassuk!
 • Helyezzük nyugalomba a sérült testrészt, hűtsük, borogassuk, adjunk fájdalomcsillapítót.
 • Hívjunk mentőt vagy kisebb ízületet ért ficam esetében forduljunk orvoshoz!

Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.