Arcplasztika - fajtái, műtét menete, felépülés és árak

Tudjon meg mindent a műtétről vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

Az arcplasztika rengeteg lehetőséget nyújt a pácienseknek, hogy a számukra ideális és esztétikus arccal éljenek nyugodt és kiegyensúlyozott életet. Az arcunk folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak. Így a napsugárzás, a levegő szennyezettsége, a víz tisztasága mind hatással vannak a bőr állapotára. Ezen felül pedig a genetikai és az életmódbeli tényezők is befolyásolják, hogy milyen hamar kezd el megereszkedni valaki bőre, alakulnak ki ráncok vagy jönnek létre deformitások.

Az arcplasztikai műtétek igen sokszínűek. A ránctalanítás az egyik legismertebb fajtája, de ezen kívül több másik fajtája is létezik. Hogy minden információ az Ön rendelkezésére álljon, összeszedtük, hogy milyen arcplasztikai műtétekre mikor van lehetőség, mi a beavatkozás menete, mire számíthat a műtét után és milyen árakkal kell kalkulálni, ha arcplasztika mellett dönt.

Arcplasztika fajtái

Az arcplasztikának két fajtája van a bemetszés mértékét tekintve; teljes arcplasztika és részleges arcplasztika. Ezen felül a műtét célja alapján megkülönböztethetünk ránceltüntető és megereszkedett bőrt korrigáló beavatkozásokat is.

Ránceltüntető arcplasztika

A ránceltüntető arcplasztikát már fiatalabb korban is választják a páciensek, mivel segít megszabadulni a mélyebb ráncoktól is, amin a ránctalanító krémek már nem segítenek. Életmódtól, genetikától függően más mértékben és mennyiségben jelennek meg a ráncok az arcon. Vannak, akiknél már korán mély ráncok alakulnak ki, főleg a homlok és a szem környékén. Ezek ronthatják a páciensek önérzetét és akár a pártalálásban is akadálynak élhetik meg.

Megereszkedett arcbőr korrekciója

A megereszkedett arcbőr korrekcióját általában középkorú, 40-50 év közötti fiatalos hölgyek szokták kérni, akik szeretnék visszanyerni arcuk üdeségét. Ebben az esetben az arcplasztikai műtét kiterjed az arc és a nyak egész területére, így biztosítva a természetes eredményt.

Arcplasztika menete

Az arcplasztikai műtét menetét nagyban befolyásolja, hogy milyen mértékű korrekcióra van szükség és a plasztikai sebész milyen eljárásmódot választ. Ettől függetlenül  a beavatkozás maximum 2-3 órát vesz igénybe.

Beavatkozás előtt

Ha elszánta magát egy arcplasztikai műtétre, vagy csak kíváncsi milyen lehetőségei vannak, akkor érdemes felkeresnie egy szakorvost és részt venni egy személyes konzultáción. Az első alkalommal a páciens elmondja, hogy milyen lenne számára az ideális arc, majd a plasztikai sebész felméri az arc állapotát és javaslatot tesz. Az orvosi technológia segítségével már a legtöbb helyen digitálisan meg is lehet tekinteni, hogy milyen eredményekre számíthat a páciens a beavatkozás után.

Ha a páciens és a szakorvos közösen meghozták a döntést, a páciensnek egy alapos egészségügyi vizsgálaton kell részt vennie. A teljes körű vizsgálat alkalmával sort ejtenek laborvizsgálatra, a sebész javaslata alapján pedig EKG és mammográfiára is szükség lehet. Ha a laborvizsgálat során semmilyen egészségügyi probléma nem került feltárásra, akkor közösen kijelölik a beavatkozás időpontját.

Mivel az arcplasztikai beavatkozás egy invazív eljárás, ezért szükséges a szervezet és az immunrendszer felkészítése a műtétre. Érdemes feltölteni a szervezet vitaminraktárait, C-vitamin és cink fogyasztásával. Ezen felül ajánlott tápanyagban, rostban és vitaminban gazdag diétát követni a beavatkozást megelőző pár hétben.

A beavatkozás napján

A beavatkozás napján az ápolónők előkészítik a műtétre, majd az aneszteziológus elvégzi az altatást. Ezután a plasztikai sebész megkezdeni a beavatkozást. A műtét céljától függően különböző technikákat alkalmazhat. Megereszkedett bőr esetén a fül előtt és a halántéktájon ejt bemetszést, visszahelyezi az elcsúszott lágy részeket, ügyelve arra, hogy az arc mimikai izmai ne sérüljenek. Teljes arcplasztika esetén a vágás kibővül még a fejbőrön ejtett bemetszéssel és az állon is keresztül halad. Ezután a sebész visszahelyezi a megereszkedett arcizmokat, egyesíti a szétvált nyakizmokat, illetve eltávolítja a bőrfelesleget, majd pedig feszesen rögzíti a bőrt.

arcplasztika után

Arcplasztika után

Arcplasztika után két-három napot kell megfigyelés alatt tölteni. Az első héten egy rögzítő kötést helyeznek fel, ami segít a frissen helyére rendezett szöveteket stabilan tartani. Az arcplasztikai műtétek során már bevett szokás, hogy felszívódó varratot használnak a sebészek, így nincs szükség varratszedésre.

A felépülés első hetében biztosan nem lesz alkalmas a munkavégzésre és a hétköznapi tevékenységek elvégzése is nehézséget jelenthet. Ajánlott ilyenkor teljesen tehermentesíteni magunkat és kizárólag a pihenésre és a gyógyulásra koncentrálni! Az első két hétben kerülni kell minden fizikai tevékenységet, két hónapig pedig a fürdőzést és napozást is kerülni kell.

A teljes felépülésre nagyjából 6 hónapot kell várni. Ekkora tűnnek el a külső hegek, a belső hegek gyógyulása viszont akár két évet is igénybe vehet. Ennek következtében az arc csak nagyjából 1 év után éri el a végleges alakját, de már egyből a műtét után szembetűnő a változás.

A beavatkozás után mikor kell kontrollra mennem?

A beavatkozás után az első két hétben hetente, majd a harmadik hónapig havonta ajánlott kontroll vizsgálaton részt venni. Majd a későbbiekben sem szabad megfeledkezni róla és legalább félévente felkeresni a szakorvost, amíg a gyógyulási folyamat tart! A sebek kezeléséhez hozzátartozik a megfelelő kötözés és krémek használata, továbbá az olyan káros szokások, mint a dohányzás és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás elhagyása, mivel ezek mind negatív hatással vannak a gyógyulási folyamatra.

Hogyan előzhetők meg a komplikációk?

A komplikációk többsége megelőzhető két fontos szempont betartásával; rendszeres részvétel a kontroll vizsgálaton és a sebek, hegek megfelelő kezelésével. Az előzetes kontrollvizsgálat segítségével a legtöbb komplikáció kiszűrhető. A műtéti beavatkozásoknak vannak azonban olyan következményei, amiket előre nem lehet tudni. Ilyen például, ha a seb elfertőződik, vér vagy savó gyülemlik fel, illetve, ha heg képződik vagy érzéketlenné válnak az arc bizonyos területei.

Arcplasztika árak

Az arcplasztika árak 2.160.000 forinttól indulnak. A végső árat befolyásolja az arcplasztika fajtája, a beavatkozás során alkalmazott módszer típusa és az esetleges kiegészítő szolgáltatások száma. Az arcplasztikai műtétek gyakran társulnak szemhéjplasztikával vagy  nyakplasztikával, esetleg tokaplasztikával. Ilynekor kombináltan, egy műtét keretében végzik ezeket a beavatkozásokat.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!