Mellkisebbítés – fajtái, menete, műtét utáni teendők és árak

Tudjon meg mindent a műtétről vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

A túl nagy keblek nem csak esztétikai szempontból lehetnek zavaróak, hanem más fiziológiás tünetekkel társulva nehezíthetik meg a nők életét. A keblek súlya komoly hát és vállfájdalmakhoz vezethetnek, ami súlyosabb esetben akár tartási rendellenességet is okozhat. A nagyméretű mellek esetében pedig az összeérő bőrfelület is nagyobb, ami kellemetlen izzadást okoz és felületet ad a gombás fertőzéseknek.

Az emlő szöveteinek megnagyobbodása mögött állhatnak genetikai vagy hormonális okok, de nagyobb súlygyarapodásnál is kellemetlen méreteket ölthetnek a keblek. A mellkisebbítés egy plasztikai műtét, mely során az emlő térfogata és súlya csökken, illetve alakja is esztétikusabbá válik. Egy mellkisebbítő műtét megoldás lehet a fizikai fájdalmakra és javíthat a páciens önértékelésén és önbizalmán is. Ezért cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a mellkisebbítő műtétekről, úgy mint a fajtái, a műtét menete és a műtét utáni teendők és az árakról is szót ejtünk.

Mellkisebbítés fajtái

A mellkisebbítésnek két fajtája létezik a műtéti beavatkozás módszerét tekintve. Az első, amikor kisebb mértékű korrekcióra van szükség, akkor elegendő egy kisebb méretű bemetszés is. Ilyenkor az emlő udvar körül ejtenek egy bemetszést, amit egy rövid függőleges vágással egészítenek ki. Nagyobb korrekció esetén a fenti metszéseken kívül, a függőleges vágás egy merőleges vágással egészül ki. Ezt nevezik T-alakú vágásnak. Az eljárás előnye pedig, hogy nagyobb melleknél is alkalmazható. Ezen felül meg kell még említenünk a teljes bimbóudavar és mellbimbó átültetéssel járó beavatkozást is. Ebben az esetben a mellbimbókat lemetszik és új mellekhez igazítva ültetik be.

A mellkisebbítés gyakran egészül ki más mellplasztikai műtétekkel is. Ezért beszélhetünk még mellfelvarrással egybekötött mellkisebbítésről, ritkább esetben pedig csak zsírleszívással végzett mellkisebbítésről is.

Mellkisebbítés menete

A mellkisebbítés menete egy előkészítő és egy beavatkozási szakaszból áll. Az előkészítő szakaszban a páciens és a plasztikai sebész egy személyes találkozó alkalmával megbeszélik, hogy milyen lenne a páciens számára az ideális kebel. Majd a sebész tájékoztatást ad a lehetőségekről. Az első konzultációt követően a páciensnek részt kell vennie egy teljes körű egészségügyi kivizsgáláson. Ekkor teljes körű laborvizsgálatot, EKG-t, mammográfiát és szükség esetén mellkasi ultrahangot, illetve egyéb vizsgálatokat is végeznek.

Arról, hogy pontosan hogyan zajlanak a műtét előtti vizsgálatok, itt talál további részleteket.

Az eredmények alapján a plasztikai sebész bizonyos vitaminok és gyógyszerek fogyasztását javasolhatja a beavatkozást megelőző pár hétre. Ilyenkor érdemes növelni a C-vitamin és a cink fogyasztását. Ezen felül ajánlott kerülni a dohányzást és az alkoholfogyasztást, mivel ezek csökkentik az immunrendszer erősségét, és negatív hatással vannak a gyógyulásra is.

A mellkisebbítő műtét előtti 6-8 órában nem szabad szilárd tápanyagot fogyasztani. A mellkisebbítés minden esetben altatásban történik. Miután az altatás megtörtént, a plasztikai sebész megkezdi a beavatkozást és elvégzi a bemetszéseket a megbeszéltek szerint. A bemetszés után eltávolítja a felesleges zsír és bőrszöveteket, majd pedig a megmaradt szövetekből kialakítja az új, formás kebleket. A műtét alkalmával a tejcsatornák érintetlenek maradnak, így a szoptatás is lehetséges a műtét utáni időszakban.

mellkisebbítés után

Mellkisebbítés után

Mellkisebbítés után megkezdődik a lábadozási és gyógyulási időszak. A műtét utáni első éjszakát megfigyelés alatt kell tölteni, majd az ezt követő napon, a távozás előtt egy vízálló kötést helyeznek fel. A vízálló kötéssel a következő napokban már önállóan is lehetséges a zuhanyozás. A legtöbb esetben már felszívódó varratokkal dolgoznak a plasztikai sebészek, ezzel csökkentve a gyógyulási időszakot és a maradandó nyomokat.

A tökéletes eredmény érdekében a műtét után érdemes időt szánni a pihenésre, regenerálódásra. Az első 1-2 hétben ajánlott minden fizikai megterhelést kerülni, ha pedig van rá mód, csak ezután visszatérni a munkába. Ez alatt az időszak alatt pedig egy speciális melltartót kell viselni, ami segít az újra formált kebleket a helyén tartani és gyorsítja a gyógyulási folyamatot. A beavatkozás után két héttel vissza lehet térni a könnyed fizikai munkához, de a sportolás még további pár hétig kerülendő. Ezen felül pedig ajánlott a napozást és a szauna használatát is kerülni 1-2 hónapig.

Mellkisebbítés után nagyjából fél év mire a külső hegek begyógyulnak, a belő hegek gyógyulása pedig akár 1 évig is eltarthat. A műtéti fájdalmak elmúlásával csökkenni fognak a korábbi mellméretből eredő hát és gerincfájdalmak is. Majd pedig nagyjából félévvel a beavatkozás után, látható lesz a végleges eredmény is.

Bővebben a műtét utáni tudnivalókról itt olvashat.

A műtét utáni időszakban nagy jelentősége van a kontrollvizsgálatoknak, mivel ilyenkor a szakorvos megvizsgálja a sebeket és idejében diagnosztizálni tudja, ha valamilyen komplikáció lépett fel. A biztonság kedvéért a plasztikai sebész minden esetben antibiotikum kúrát és fájdalomcsillapítók szedését javasolja.

Várható komplikáció?

A mellkisebbítő műtétek rutinműtétnek számítanak ezért alacsony a komplikációk valószínűsége. Ráadásul a beavatkozás előtti vizsgálattal, illetve a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétellel szinte nullára lehet csökkenteni a komplikációk valószínűségét. Ettől függetlenül fontosnak tartottuk megemlíteni az esetleges komplikációkat, hogy Ön is tisztában legyen vele és mielőbb felkeresse a plasztikai sebészét, ha ilyet tapasztal.

A műtétet követő időszakban előfordulhat, hogy véraláfutás vagy vérömleny alakul ki a mellkason, illetve az első napokban a fájdalom is teljesen normális. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, esetleg vérzés is jelentkezik, illetve a hegek fájdalmasok és gyulladtak, akkor mielőbb keresse fel a kezelőorvosát! A korai komplikációkon felül vannak olyanok, amik csak később jelentkeznek. Ilyen lehet, ha a mellbimbó vagy a mellek bizonyos területei érzéketlenné vagy korábbinál jóval érzékenyebbé válnak. 

Mellkisebbítés árak

A mellkisebbítés ára 1.680.000 forinttól érhető el kedvezményesen. A mellkisebbítés árát befolyásolja, hogy milyen mértékű korrekcióra van szükség. Emellett az árat növelheti, ha a mellkisebbítés mellfelvarrással vagy más kezeléssel egybekötve végzik.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!