Rehabilitáció térdprotézis-műtét után

A rehabilitáció üteme, a gyógyulási idő és eredményessége a műtéti technikától, a rögzítés módjától, életkorától és általános erőnlététől is függ. A protézis hosszú élettartama, a fájdalommentes mozgás a jól vezetett és végzett rehabilitáción, tehát az Ön aktív bekapcsolódásán és részvételén is múlik.

A térdprotézis-műtét utáni rehabilitáció több szakaszban folyik:

 • a műtétet követő posztoperatív szakaszt, néhány napot a kórházban tölt.
 • Hazatérve, a lábadozás idején, kb. egy hónapig kímélő életmódot kell folytatnia, természetesen a gyógytorna végzésével. 
 • A második hét elteltével kerül sor varratszedésre, további kontrollok a hatodik hét után következnek. Ettől kezdve fokozatosan visszatérhet megszokott életviteléhez.
 • A harmadik hónap tekinthető a gyógyulási idő végének, sor kerül egy ismételt kontrollra, ezután majd az orvos által javasolt (éves) kontrollidőpontokban ellenőrzik a protézis állapotát és a mozgásfunkciókat.
 • Az első év végéig várható még további javulás a mozgástartományban.

Meddig kell a klinikán maradni térdprotézis-műtét után?

Zavartalan posztoperatív időszak esetében három éjszakát kell a klinikán tölteni. A műtét utáni lábadozási időben fájdalomcsillapítás, vérzés- és gyulladásgátlás mellett megkezdődik a gyógytorna és mobilizálás: már a műtét napján fekvő helyzetben ki tudja egyenesíteni és be tudja hajlítani a térdét, másnaptól következik a tehermentesített mozgatás, a térd gépi kontrollált passzív mozgatása, majd segédeszközzel és gyógytornásszal történő lábra állás, járás. Még a klinikán megismeri és elsajátítja azokat a gyógytorna gyakorlatokat, amelyeket otthonában is végeznie kell. 

Mikor jelentkezik a térdprotézis műtét utáni fájdalom?

Műtét alatt és azt követően teljes körű fájdalomcsillapítás, az utána következő napokban többféle lehetőség áll rendelkezésre a fájdalom csillapítására. Ez az úgynevezett multimodális fájdalomcsillapítás, mellyel hatékonyan kontrollálható a fájdalomérzet. A műtét célja az azt megelőző fájdalom megszüntetése, és ez a legtöbb esetben meg is történik. A fájdalomcsillapítás a mielőbbi mobilizálást és azáltal a gyors gyógyulást is szolgálja.

Térdprotézis műtét után mikor lehet felkelni?

A rögzítés módjától és műtéti technikától függően akár már a műtét napján fel lehet kelni segédeszközzel és gyógytornász segítségével. A műtét másnapjától a gyógytorna keretében történik a járás gyakorlása.

 • Minimal invazív technikával végzett műtét esetében nem, vagy kevésbé sérültek az ízületet körülvevő izmok és inak, ez lehetővé teszi a terhelést. 
 • Cementes rögzítés esetén az ízület a műtétet követően terhelhető, rá lehet állni, de javasolt a segédeszköz használata.
 • Nem cementes rögzítés esetén csak terhelés nélkül, mankó használatával lehet felkelni.

Mikor lehet elhagyni a segédeszközt a műtét után?

 • Cementes rögzítés esetében a lágyrészek állapotától is függően műtét után terhelhető az ízület. Vannak, akik már három-öt nap múlva járnak segédeszköz nélkül, de általában 4-6 hétig javasolt könyökmankó használata a biztonságos járás érdekében.
 • Nem cementes rögzítés esetén három hétig nem terhelhető az ízület, ezalatt teljes mankó használata szükséges. 
térdprotézis műtét után

A térdprotézis műtét utáni mozgás és terhelés fontossága

A gyógyulás szakaszában a terhelés és mozgás tekintetében két fontos dologra kell figyelni: a mozgatást minél hamarabb kezdjük el, emellett tartsuk be a fokozatosság alapelvét. A rehabilitáció célja a térd mozgástartományának minél nagyobb arányú visszanyerése és a fájdalommentes mozgás. A rehabilitáció menetét egyénre szabottan állítja össze az Önt operáló orvos, a terápia tervezése a beavatkozás során történt sérüléseket és a rögzítést figyelembe véve történik. Ön is hozzájárulhat gyógyulásához, ha követi orvosa tanácsait, és elvégzi a javasolt gyógytornát.

A térdprotézis terhelhetősége

Térdprotézis esetén a mozgástartomány minél nagyobb tágassága és a fájdalommentesség az elérendő célt. 

 • Már a műtét után szükséges a térd teljes kinyújtása. A térd hajlítása valamivel lassabban, fokozatosan javul, 0-90 fokos aktív mozgás elvárható, általában 120 fokig, vannak, akik ennél jobban tudják a térdüket hajlítani a teljes gyógyulás elérésére. 
 • Teljes panaszmentességet a műtétek 80-85 százaléka hoz, a maradék 15-20 százalékban is jelentős a fájdalomcsökkenés mozgatáskor, vannak, akik csak időváltozáskor éreznek fájdalmat.

Mikortól és milyen mozgás végezhető?

 • A mozgatás minél hamarabb kezdődjön meg a térdprotézis-műtét után, ezzel elkerülhető a mozgástartomány beszűkülése. 
 • A műtét napján és másnaptól funkcionális kezelés keretein belül, segédeszköz segítségével végzett mozgatások előkészítik a műtött lábat az erősítő gyógytornára.
 • A gyógytorna műtét után néhány nappal, a sebfájdalmak eltűnésével elkezdhető. Folyamatosan javasolt végezni a gyógytornász irányításával bevezetett gyakorlatokat a gyógyulási idő végéig vagy tovább is.
 • Segédeszközzel javasolt a sima terepen járás, lépcsőzés az első 4-6 hétben kímélettel. A hétköznapi mozdulatokat (felkelés, leülés, autóba be- és kiszállás, lehajlás) a gyógytornász által tanított helyes módon végezze.
 • Segédeszköz nélkül egyenes talajon három hónap elmúltával korlátozás nélkül lehet járni. Ekkorra már elérhető a térd teljes funkciója. 
 • Biciklizés és úszás tehermentes mozgást biztosít a térd számára, ez a sport ajánlott térdprotézis mellett műtét után három hónap elteltével.

Milyen hosszú a műtét utáni gyógyulási idő?

A műtét utáni gyógyulási idő hosszúsága az előzetes erőnléttől, életkortól, testsúlytól, valamint a műtéti technikától és a műtét utáni gyógytorna végzésétől is függ. 

 • Aki a műtét előtt aktív életet élt, izmai edzettebbek voltak, jobban tudja használni ezeket a műtét után, kedvezőbb helyzetből indul a rehabilitációkor.
 • Gyorsabb a rehabilitáció, könnyebb a gyógytorna végzése és az ízület is jobban terhelhető súlytöbblet nélkül.
 • Minimal invazív műtéti technika során kevésbé vagy nem sérülnek az izmok, inak, így gyorsabb a felépülés.
 • A gyógytorna mielőbbi megkezdése és lelkiismeretes végzése lerövidíti a felépülési időt, és nagyobb mozgástartományt biztosít.  

Mikortól lehet autót vezetni térdprotézis műtét után?

Autót vezetni általában a műtétet követően egy hónappal lehet, akkor, amikor hirtelen mozdulatok kivitelezése, pl. gyors fékezés, veszélyhelyzet elkerülése már nem okoz gondot.

Mikor lehet munkába állni térdprotézis műtét után?

A munkába való visszatérés az egészségi állapot, életkor, fizikai erőnlét mellett a munka jellegétől is függ. Orvosa a gyógyulását ellenőrizve meg fogja mondani, mikortól dolgozhat újra. Leszázalékolást nem indokol a térdprotézis, hiszen éppen a mozgás helyreállítása érdekében történt a műtét. Valószínűleg a műtét előtt nagyobb gondot okozott a munkavégzés, mint a teljes gyógyulás után.

 • Ülőmunka esetén általában hat hét múlva lehet ismét munkába állni.
 • Fizikai munka esetén a gyógyulási idő végén, tehát három hónap elteltével jön el ennek az ideje.

Lehet sportolni térdprotézissel?

A gyógyulási időszak végén orvosa a protézis stabilitása, a lágyrészek gyógyulása, általános fizikai állapota alapján tud erről személyre szabott választ adni. Általánosságban a biciklizés és úszás javasolt, mert tehermentesített mozgást biztosítanak a térd számára, ez a sport ajánlott térdprotézis mellett a műtét után három hónap elteltével. Szintén javasolt a jóga, páros tenisz. A térdízület fokozott igénybevételével járó sportok az implantátum idő előtti elhasználódása miatt nem ajánlott. 

Hogyan zajlik a térdprotézis-műtét utáni gyógytorna?

A műtétet követően két időszakot különböztetünk meg, mindegyiknek megvan a saját rehabilitáló, erősítő programja.

 • Posztoperatív és kímélő időszak - az első hónap. A műtét után az ízület passzív mozgatásával (passzív ízületmozgató gép segítségével) tehermentesített állapotban, fekvő helyzetben történik a térd nyújtása és behajlítása a mozgástartomány megőrzéséért. Önállóan, de könnyített helyzetben, fekve, ülve folytatódik az izomerősítés és az ízület használata. A fokozatosan bevezetett terhelés és járás mellett végzett gyógytornával erősödnek az izmok, nő a stabilitás.
 • Erőnlét növelése terheléssel - a második hónaptól. Amikor a könnyített helyzetben már megerőltetés nélkül mennek a hajlító-nyújtó gyakorlatok, sétával, a sétatávolság növelésével emeljük a gyógytornát. Bevezethető a szobabicikli kis ellenállással, majd az ellenállás növelésével.

Mire kell figyelni a térdprotézis beültetése utáni gyógytornánál?

Legfontosabb, hogy a klinikán végzett passzív mozgatás után a gyógytornász segítségével elsajátított gyakorlatokat otthon is elvégezze. 

 • Egyetlen napot se hagyjon ki. A gyógytornával a trombózis kialakulását is megelőzheti.
 • A többi ízületet is mozgassa át, ne csak a műtött lábát tornáztassa. 
 • Fokozatosan emelje a gyakorlatok számát és nehézségét, ne terhelje meg a szervezetét hirtelen. Egyes mozdulatokat nem biztos, hogy el tud végezni a protézissel, például mélyre ülés, térdelés.
 • A gyógytornász által megtanított gyakorlatokat végezze. Szükség esetén otthonában is kérje gyógytornász segítségét, amíg önállóvá válik. 

Miért fontos a térdprotézis-műtét utáni gyógytorna? 

 • A térdprotézis-műtét utáni gyógytorna elsődleges célja a mozgáslehetőség visszanyerése. A gyógytorna gyakorlatokkal helyreállítható a mozgástartomány, a már korábban kialakult izomrövidülés, a fájdalom miatti helytelen terhelés. Az izmok nyújtása és erősítése elengedhetetlen a járáshoz, lépcsőzéshez, a hétköznapi mozgások helyes kivitelezéséhez. Az implantátum funkcióját és élettartamát a környező izmok erőssége támogatja. 
 • A mozgékonyság helyreállításával javul életminősége és általános egészségi állapota, vérkeringése, erőnléte, ezzel további betegségek, túlsúly kialakulását előzheti meg - a gyógytorna az első lépés ehhez a távolabbi célhoz. 

Milyen problémák adódhatnak a térdprotézis-műtét utáni rehabilitáció során?

A műtét előtti kivizsgálással, a lehetőségek szerinti minél kisebb megterhelést jelentő műtéti technikával és jól megtervezett, személyre szabott rehabilitációval jelentős mértékben kiszűrhetők a rizikófaktorok, így nagyrészt megelőzhetők a műtéti szövődmények és rendellenes események a rehabilitációs időszak alatt. Vannak azonban olyan jelenségek, melyekre figyelnie kell, és ritkán előfordulhatnak nem várt problémák is. Ismerje meg ezeket, hogy tudja, mi a teendő ilyenkor.

 • Bedagad a térd. A műtét utáni hetekben, terhelésre még 3-6 hónapig  előfordulhat, hogy a műtött térd bedagad. Az ödéma miatt feszülnek a környező szövetek, és ez fájdalmat okoz, beszűkül a mozgástér, nehezebben mozog a térd. Nem jelent rendellenességet, javasolt a hideg borogatás, jegelés, vízszintes helyzetben pihentetés. A gyógytornát folytatni kell, ez fokozza a terület keringését, és ezáltal az ödéma felszívódását. 
 • Gyulladás. A fertőzésveszély a legújabb protéziseknek és beültetési eszközöknek, az előzetes góckutatásnak és az újabb műtéti technikáknak köszönhetően minimális, ennek ellenére előfordul, cukorbetegek, autoimmun betegek rizikója nagyobb. Láz, vérömleny, bőrpír, duzzanat, fájdalom a tünetek. Műtéttől függetlenül, később is előfordulhat gyulladás, mert az implantátumon baktériumok telephetnek meg. Antibiotikummal, szükség esetén ismételt feltárással kezelhető. Panaszaival forduljon orvosához!
 • Kattog a protézis. A protézis elmozdulásából, kilazulásából vagy a műanyag komponens elkopásából adódhat a panasz. A kilazulás több év, évtized után vagy gyulladás következtében fordulhat elő. Comb-, térd-, sípcsont fájdalma, járástávolság lerövidülése, sántítás jelezheti. A protézis revíziós műtéttel cserélhető, a panaszokkal forduljon orvosához!

Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.