Befagyott váll szindróma: fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése, megelőzése

A befagyott váll szindróma a vállízület hosszú kimenetelű betegsége. Általában lassan fejlődik ki, egy-másfél év alatt gyógyul, de akár egy-három évig is elhúzódhat a gyógyulása, ami ebben az időtartományban olykor kezelés nélkül, spontán is megtörténhet. A vállízület lemerevedésével és fájdalmával jár, a kettő sokszor ördögi kört hoz létre: a fájdalom miatt a beteg kerüli a mozgatást, ennek következtében a váll még inkább merevvé válik. Negyven év felett, nőknél és cukorbetegeknél gyakoribb.

A befagyott váll szindróma fajtái

A befagyott váll szindrómát a betegség stádiuma szerint csoportosítjuk:

 1. Fagyási folyamat - a betegség kezdeti szakasza, jelentős fájdalommal jár a váll bármilyen mozgatása.
 2. Befagyott állapot - a betegség második szakasza, egyre kevésbé mozgatható a váll, de a fájdalom fokozatosan mérséklődik.
 3. Kiolvadási szakasz - a betegség utolsó szakaszában nő a váll mozgástartománya, csökken a fájdalom.

Mitől alakul ki a befagyott váll?

A befagyott váll több ok miatt is kialakulhat, de sokszor ki sem deríthető az oka. Hátterében ízületi gyulladás, az izmok és szalagok sérülése, megrövidülése, a rotátorköpeny megvastagodása és megmerevedése áll, ezt pedig okozhatja: 

 • korábbi sérülés, agyvérzés,
 • túlkímélés, műtét utáni, balesetből vagy más okból eredő mozgásszegény életmód,
 • vállműtét után elmaradt rehabilitáció.
 • Bizonyos alapbetegségekhez, pl. hormonbetegséghez, cukorbetegséghez kapcsolódóan is előfordulhat (cukorbetegek között tízszer olyan gyakori).
befagyott váll kialakulása

Milyen tünetekkel jár a befagyott váll? 

A befagyott váll szindróma legfőbb tünetére az elnevezése utal: ez a váll merevségét jelenti. A  mozgástartomány beszűkülése mellett fájdalom kíséri a betegséget.

 • a fájdalom megakadályozza a fésülködést, öltözködést,
 • hirtelen belenyilall egy óvatlan mozdulatra,
 • éjszaka is jelentkezik, és megzavarja az alvást,
 • reggel a legmerevebb a váll, majd kissé bemelegszik,
 • eltűnik a fájdalom, de a merevség továbbra is fennáll.

Hogyan diagnosztizálják a befagyott vállat?

A diagnózis általában tünetek és panaszok alapján, fizikális vizsgálattal történik. 

 • A fizikális vizsgálat során az orvos szemrevételezi a fájdalom mértékét, az aktív és passzív mozgástartományt: mennyire tudja mozgatni a beteg a karját önállóan, és mennyire mozgatható más által, ellazított állapotban.
 • Speciális esetben, egyéb betegség kizárására sor kerülhet röntgen és MRI-vizsgálatra. 

Hogyan kezelhető a befagyott váll?

A befagyott váll kezelése részben tüneti jellegű: nagy hangsúlyt kap a fájdalomcsillapítás. Emellett célzott mozgásterápia, gyógytorna a szokásos és eredményes, de időigényes gyógymód.  

 • Fájdalomcsillapítás a fájdalom erősségétől függően, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal vagy akár szteroidos és érzéstelenítő injekciókkal.
 • Fizikoterápiás módszerek (lökéshullám, segítik a fájdalomcsillapítást.
 • Speciális gyógytornagyakorlatok a mozgástartomány növelésére.
 • Ízületi feltöltés esetén steril vizet injektálnak a vállízületbe, ez megnyújtja a környező szöveteket, és az ízület mozgathatóbbá válik.
 • Vállmanipuláció altatásban ritkább kezelési módszer: artroszkópos műtét során lazítják fe a szöveteket, és ezt követi a gyógytorna.
 • Artroszkópos műtét ritka befagyott váll kezelésére: a műtét során az orvos lefejti a letapadt, hegesedett szöveteket az ízületről, ez gyors eredményt hoz, de elmaradhatatlan a gyógytorna.

Hogyan előzhető meg a befagyott váll?

A befagyott váll csak részben előzhető meg attól függően, mi okozta a kialakulását.

 • Korábbi műtét, sérülés után különösen fontos a rehabilitációs gyógytorna gondos végzése.
 • Helyes életmóddal kizárhatjuk a mozgásszegénységből adódó eseteket.
 • Amikor más betegségekhez kapcsolódva jelentkezik, az alapbetegség megelőzéséhez járulhatunk hozzá egészséges életmóddal.
 • Azokban az esetekben, amikor a kialakulásához vezető okok nem deríthetők fel - befagyott váll szindróma esetében ez előfordul -,utólag sem tudjuk, hogyan előzhettük volna meg.

Milyen gyógytorna-gyakorlatok segítenek a befagyott váll rehabilitációjában?

A gyógytorna célja a betegség egyes szakaszaihoz igazodva a még meglévő mozgástartomány megőrzése, a fájdalom csökkentése, mozgástartomány bővítése, izmok helyes használatának elsajátítása, izomerősítés, lazítás. A befagyott váll egyes szakaszaiban különböző módon segítenek a mozgáselemek. A személyre szabott gyógytorna-gyakorlatokat diagnosztizálást követően a gyógytornász útmutatása és ellenőrzése mellett tanuljuk meg. 

 • Gyakorlat mozgásképesség fenntartására: Tegyünk két támlás széket széket egymás mögé, álljunk be közésük, fogjuk meg a támlát. A támla elengedése nélkül, nyújtott karral, lassan üljünk le a hátsó székre.

 • Átmozgatás, dinamikus gyakorlat bevezetése: Üljünk kényelmes távolságban az asztal elé forgószékben, könyököt támasszuk az az asztallapra. Lábbal hajtva magunkat forduljunk jobbra-balra, könyök marad helyben, váll nem emelkedik fel. A fájdalomküszöbtől függően lassan vagy dinamikusabban.

Milyen lehetőségek vannak a befagyott váll kimozgatására?

Az orvosi kimozgatás altatásban történik: az orvos artroszkópos műtéttel fellazítja a letapadt szöveteket. Ez az úgynevezett vállmanipuláció. Ezt követően, illetve ettől függetlenül is gyógytornász, manuálterapeuta segít a kimozgatásban. Egyszerű gyakorlatokkal otthon is segíthetjük a folyamatot. Végezzük az alábbi gyakorlatokat a fájdalomküszöb határáig, különösen reggelente, amikor a legmerevebb a váll.

 1. Nyújtás. Üljünk asztalhoz, tenyerünket tegyük az asztallapra, tenyerünk alá fektessünk szalvétát. Toljuk lassan előre a kezünket az asztallapon minél tovább, akár az asztallapra hasalva, majd húzzuk lassan vissza. Ugyanez végezhető oldalra ferde irányba, arcunk előre néz. Naponta három alkalommal 10-15 nyújtás.

 2. Passzív mozgatás. Álljunk egy szék háta mögé kis terpeszben, ép kezünkkel kapaszkodjunk a támlába. Lassan hajoljunk előre, minél lejjebb, homlokunk a térd felé, a fejtető a talaj felé néz, a fájdalmas kar mindvégig csak lóg lefelé. Lassan emelkedjünk fel.

befagyott váll gyógytorna gyakorlat

Hatékony-e a masszírozás befagyott váll esetében?

A konzervatív kezelésben az orvos mellett a gyógytornász, gyógymasszőr, fizikoterapeuta is fontos szerepet kap. A gyógymasszőr speciális fogásokkal, anatómiai ismeretek birtokában képes enyhíteni a fájdalmon a begyulladt izomgörcsök, izommerevség ellazításával. Emellett otthon is megmasszírozhatjuk a fájós területet, illetve megkérhetjük erre családtagjainkat. A helyesen végzett masszázs csökkenti a görcsösséget, serkenti a vérkeringést, ezzel a sejtek regenerálódását. A masszírozáshoz használhatunk hűsítő hatású fájdalomcsillapító krémet is.

 • A fájdalmas területet alulról felfelé masszírozzuk, lapos tenyérrel, simító mozdulatokkal, az erőteljes gyúrást mellőzzük.

 • A tenyeret a fájdalmas terület alá tapasztva rázogassuk a szöveteket.

 • Végezetül borítsunk egy puha kendőt a területre, amennyiben hatóanyagos krémet is használtunk, ezután öltözködjünk fel. 

Mit kell tudnunk még a befagyott váll szindrómáról?

Ajánlatos a befagyott váll szindrómát minél előbb diagnosztizáltatni és kezeltetni, mert a kezelés késői megkezdésével vagy akár elhagyásával, a kb. egy év alatt gyógyuló betegség három évre is elhúzódhat.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.