Csípőprotézis műtét

A csípőprotézis műtét az ortopédia egyik legjelentősebb eredménye az endoprotetikai műtétek között. Ma már van lehetőség arra, hogy a sérült, megkopott csípőízületet új, művi ízület beültetésével helyettesítsék, és ezzel újra fájdalommentes legyen a járás, a csípőízület mozgatása.

Cikkünkben elolvashatja, milyen a csípő természetes felépítése, hogyan helyettesíti ezt a protézis, mikor van szükség csípőprotézisre, hogyan zajlik a műtét, és mennyiben változik meg majd az élete a műtétet követően.

Megismerheti a legújabb műtéti technikákat, megtudhatja, milyen csípőprotézis fajták léteznek, azok milyen anyagból készülnek, hogyan rögzítik, és kell-e tartania szövődményektől. Továbbá azt is bemutatjuk, hogy milyen csípőprotézis műtét árak vannak, azaz mennyibe kerül a beültetés.

Hogyan épül fel csípőízületünk?

A csípőízület testünk legnagyobb gömbcsuklós ízülete, mozgásszervrendszerünk kiemelkedően fontos és teherbíró eleme, mely lehetővé teszi a könnyed helyváltoztatást. A combcsont  feje és a medencecsont ízületi gödre között helyezkedik el, a combcsont porccal bevont gömb alakú feje a medencecsont árkába, a csípőízületi vápába illeszkedik. Ízületi tok veszi körül, szalagok biztosítják a stabilitását, a két csonton tapadó izmok mozgatják, a combfej vérellátása pedig a combnyak felől érkező végartériákon keresztül történik.

Mikor van szükség csípőprotézis beültetésre?

Csípőprotézis beültetésre akkor lehet szüksége, ha járáskor, lépcsőzéskor, leülésnél, felállásnál rendszeresen, hosszabb ideje fájdalmat érez a csípőízület tájékán, és ez olyan erőteljes, hogy akadályozza a mindennapok életvitelét, éjszakai pihenését. Amennyiben az ortopéd szakorvosi vizsgálat is alátámasztja a csípőprotézis beültetést elkezdődhet a műtéti folyamat tervezése.

A csípőprotézis megoldást jelenthet      

 • amikor a csípőízület mozgásfunkcióját nem tudja ellátni, mert mozgástartománya jelentősen korlátozott, vagy mozgatása olyan nagy fájdalommal jár, hogy az önellátást is ellehetetleníti, a mindennapi tevékenységet is akadályozza,
 • előrehaladott ízületi kopás, elsődleges artrózis miatt (leginkább idősebb életkorban),
 • valamilyen korábbi, gyermekkori vagy felnőttkori betegség következményeként, a csípőízület fokozott terhelése, idő előtti elhasználódása miatt kialakult, másodlagos artrózis miatt,
 • amikor a combfej vérellátási zavar következtében elhal, és ez vezet (korai) kopáshoz,
 • gyulladásos csípőízületi betegségek következtében kialakult porckopás miatt,
 • baleseti sérülés miatt vagy ebből eredő porcsérülés, későbbi porckopás miatt,
 • amikor a gyógyszeres kezelés (fájdalomcsillapítók, porcvédők), porcpótló injekciós kezelés és a konzervatív módszerek (fizio- és balneoterápia) nem hoznak kielégítő eredményt a porckopás kezelésében.

Mi a csípőprotézis? - Anyaga, élettartama, felépítése és mérete

A csípőprotézis a természetes ízületet helyettesítő gyógyászati segédeszköz, melyet az orvos a már nem működőképes ízület helyére illeszt a műtét során.

Anyaga

A hagyományos csípőprotézisek esetében fém-műanyag kombinációja. (A fém rész kobalt-króm ötvözet, illetve titán.) A protézis egymáson mozgó felületei - akárcsak a természetes ízületnél -  a súrlódás során kopnak, a levált apró polietilén részecskék csontfelszívódást indíthatnak be, mely a protézis kilazulásához vezethet. Ezért egyre inkább alkalmazzák a kevesebb kopási részecskét eredményező fém-fém, kerámia-kerámia és kerámia-polietilén részekből álló protéziseket. 

Élettartama

A csípőprotézis átlagos élettartama 12-15 év. Műtéti technikától függetlenül a beültetett művi ízület az esetek 90 %-ban stabil marad ez idő alatt. 

Felépítése 

A csípőprotézis felépítése a természetes ízülethez hasonló. A medencecsont vápa részét egy fém csésze, a combcsont fejét fém vagy kerámia fej helyettesíti, melynek fémszára illeszkedik a combcsontba. A vápába egy műanyag, fém vagy kerámia csúszófelület kerül, amiben a protézisfej mozog.

Mérete

A csípőprotézis mérete több változatban tervezhető az egyedi alkatnak, életkornak, csontállománynak, igénybevételnek megfelelően (a vápa, nyakhossz, szárhossz, betét fej). A protézis-fej mérete a kopási idő és a ficam tekintetében fontos szempont. A jelenleg leghaladóbb irányelv törekszik a minél nagyobb fejátmérőre, mert ez nagyobb stabilitást nyújt. 

csípőprotézis

Csípőprotézis fajták

A csípőprotézis fajták három kategóriába sorolhatók; hagyományos, felszínpótló és rövid szárú. A tudományos fejlesztések arra törekednek, hogy a művi ízület minél tökéletesebben rekonstruálja a természetes állapotot, minél tartósabb, stabilabb és terhelhetőbb legyen, hogy a korábbi aktivitás minél széleskörűbben helyreállhasson, és a beültetés során minél több saját csontállomány maradjon meg. Különösen fontos szempont ez a még nem időskorúak esetében.

Az alábbi három fajtájú csípőprotézis kifejlesztése azt eredményezte, hogy a műtét előtt állók a számukra legoptimálisabbat kaphatják meg.

 • Hagyományos, totál csípőprotézis. A combfej és a vápa sérült részének eltávolítása után az ízület minden részét mesterséges ízületi elemek helyettesítik. 
 • Felszínpótló protézis. A hatvan évnél fiatalabb, jó csontminőséggel rendelkező betegek számára kifejlesztett módszer. Kisebb csontveszteséggel jár, mert nem távolítják el a teljes combfejet, csak sérült részét, a megmaradt combfejre kerül egy fémsapka protézisrész. 
 • Rövid szárú protézis. Szintén a fiatalabb betegek számára jelent  jó megoldást. A combcsontba illeszkedő fémszár rövidebb, kedvezőbb a teherelosztás, ez a használati  évek során jobb csontállomány megmaradását biztosítja, ami majd a csípőprotézis cseréjekor kedvezőbb feltételeket biztosít.

Milyen műtéti lehetőségek vannak a csípőprotézis beültetésére?

Háromféle műtéti technikát alkalmaznak csípőprotézis beültetésre; hagyományos, minimalizált és izomátvágás nélküli módszert. Ezek közül orvosa azt választja, amelyik az Ön esetében a legkisebb kockázattal kivitelezhető és a legoptimálisabb eredményt ígéri.

Szakorvosa tünetei és a vizsgálatok eredményeinek ismeretében javasolhatja az ízületpótlást, azaz total endoprotézis műtétet, amellyel a már nem funkcionáló csípőízület mindkét részét mesterséges anyagokra cserélik.

 • Hagyományos (oldalsó vagy hátsó) feltárással végzett műtét során a csípőízületet körbevevő izmot vagy annak egy részét leválasztja az orvos a combizomról. 
 • Minimalizált oldalsó feltárás során az izmok leválasztását csökkentik, kisebb az izomsérülés és a bemetszés.
 • Izomátvágás nélküli, anterior minimal invazív módszer elülső feltárással. A legújabb műtéti technika, a hagyományos beavatkozásnál jóval kisebb megterhelést jelent a szervezet számára, gyorsabb a rehabilitáció, mert az orvos kis bemetszésen keresztül, az izmok szétvágása nélkül, azok szétválasztásával jut el az ízülethez. Átlagosan a csípőprotézis műtétek 20 %-át teszi ki ez a technika, nagyobb testsúlynál és erős izomzat mellett ugyanis nem kivitelezhető. 

Csípőprotézis rögzítési technikák lehetőségei

A csípőprotézis rögzítési módjait illetően szintén háromféle technikát alkalmaznak; cementes, cement nélküli és hibrid hibrid módszert.

 • Cementes rögzítés. A protézis és a csont közé orvosi cement kerül, ez tartja helyén a művi ízület mindkét elemét. Hatvan év felettieknél általában a cementes rögzítési módszert alkalmazzák, mert az ízület gyorsan terhelhető lesz a műtét után teljes testsúllyal is, hamar lábra lehet állni, a mozgásképesség mielőbbi visszanyerésével pedig megelőzhető több, időskorban fokozottabban veszélyeztető szövődmény, például a tüdőgyulladás, trombózis.
 • Cement nélküli rögzítés. Hatvan év alattiaknál az életkorukból adódóan várható, hogy életük során még szükségessé válik a protézis cseréje, ezért cement nélkül történik az összeillesztés: a csont összenő a protézissel, a csontszövet szervesül a protézissel. Ez a folyamat hosszabb időt igényel a teljes terhelésig.
 • A hibrid módszer során a protézis egyik részét cementtel rögzítik, míg a másikat nem.

A csípőprotézis-műtét menete

A csípőprotézis-műtét menete első lépéseként orvosa elmagyarázza az Önnél szükséges technikát, rögzítési módot, az előkészületeket és az Ön teendőit.

 1. A műtétet megelőzően képalkotó és labor-, EKG- és altatóorvosi vizsgálatokra van szükség. 
 2. A műtétre éhgyomorral, altatásban vagy helyi (gerinc) érzéstelenítésben kerül sor, kb. 40-90 percig tart. 
 3. A műtéti előkészítés során a hólyagba katétert helyeznek, infúziót kötnek be a folyadékbiztosításra.
 4. Az orvos csípő feletti bemetszéssel (hagyományos vagy minimal invazív technikával) feltárja az izmokat és szalagokat. Az ízület széthúzása után megtisztítja a vápa felszínét a károsodott szövetektől, behelyezi a protézis vápa részét, rögzíti a megfelelő módon (cementtel, anélkül, illetve hibrid módszerrel). A combcsont fejét eltávolítja, a combcsontba rögzíti a protézis combcsontfeji részét. Az orvos a művi ízület két részét egymáshoz illeszti, képalkotó vizsgálattal és működésében is ellenőrzi, majd visszazárja az izmokat, szalagokat, a keletkező sebfolyadék elvezetésére szívócsövet helyez be.
 5.  Átmenetileg rögzíti a csípőízületet az elmozdulás megelőzéséért, ezután a mozgatás gyógytornász segítségével a lehető legelőbb megkezdődik.  

Milyen javulás várható a csípőprotézis-műtéttől?

Csípőprotézis műtéttől jelentős, fokozatos javulást tapasztalhat már a rehabilitációs idő alatt és azt követően is. A gyors javulás hátterében az előző évtizedek műtéti technikái és a protézisek minőségének jelentős fejlődése áll.

 • A csípőprotézis visszaadja az ízület mozgásképességét,
 • helyreállítja az ízület stabilitását,
 • megszűnik, vagy jelentős mértékben csökken a fájdalom erőssége és gyakorisága, 
 • Ön képessé válik az önellátásra, 
 • a mindennapos életvitellel járó tevékenységeket el tudja végezni,
 • mozgásképessége visszanyerésével számos egyéb betegséget megelőzhet,
 • jelentősen javul az életminősége,
 • mindezek következtében élettartam-hosszabodás is várható.

Mire lehet számítani a műtét után?

A műtétet követően komplikáció nélküli posztoperatív időszak esetében három éjszakát kell a klinikán tölteni. Egyes esetekben nem feltétlenül a beteg otthonába történik a távozás: néhány hétig kórházi rehabilitációs osztályon folyik gyógytornász vezetésével a betegedukáció.

A rehabilitáció menete a műtéti technikától, a rögzítés módjától és az életkortól is függ. Az első kontrollra hat hét múlva kerül sor. Ekkor az orvos ellenőrzi a heget, mozgásfunkciót, a protézis helyzetét képalkotó vizsgálattal. A teljes gyógyulás hat hónap múlva várható, ez a második kontroll időpontja.

A rehabilitációs időszakban különösen fontos, hogy ügyeljen a helyes terhelésre és mozgásra. A rehabilitációs időszak teendőiről és a csípőprotézis műtét után javasolt életmódról a linkre kattintva olvashat tovább. 

Csípőprotézis-műtét várólista nélkül

Csípőprotézis-műtét várólista nélkül a klinikán az első orvosi konzultációt követően egy-két héten belül elérhető! Ezzel nemcsak hosszú fájdalmas időtől szabadul meg, hanem állapotának rosszabbodását is megelőzi.

Amikor számos vizsgálat, esetleg hosszabb konzervatív kezelés, gyógyszeres kezelés, fájdalomcsillapítás után kiderül, hogy csípőprotézis-műtét jelenti az Ön számára a megoldást betegsége kezelésére szembesülni fog vele,hogy a társadalombiztosítási rendszer keretében sok helyen több hónapot is várakoznia kell.

A klinikán a legmodernebb technikával felszerelt, kényelmes helyszínen, a legújabb műtéti technikákban is járatos specialisták végzik az Ön számára legoptimálisabban tervezett beavatkozást.

Csípőprotézis műtét árak

A csípőprotézis műtét árak 2.200.000 forinttól indulnak. Ebben az árban 3 éjszaka kórházi ellátás van biztosítva kiemelkedő minőségű luxus környezetben. A klinika elhelyezkedése és a professzionális személyzet nagyban hozzájárul, hogy az ott eltöltött idő maximálisan kényelmes és kellemes legyen a testi megpróbáltatások ellenére. Így garantálva a sikeres és mihamarabbi felépülést.

Csípőprotézis műtét tb támogatással

A klinikán csípőprotézis műtét tb támogatással nem vehető igénybe! A társadalombiztosítási ellátás keretében történő csípőprotézis-műtéthez ki kell várni a várólistát! A bizonytalan hosszúságú várakozási idő helyett egészsége érdekében válassza az egy-két héten belül lebonyolítható magánklinikai műtétet, amivel megelőzheti, hogy a késedelem miatt állapota a beavatkozásig, majd a rehabilitáció számára kedvezőtlenebb helyzetbe kerüljön.  


Porckopása eddig is sok fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozott Önnek, miután indokolttá vált a műtét, ne halogassa tovább, és szabaduljon meg minél előbb a fájdalomtól magánklinikai környezetben.

A csípőprotézis-műtét szövődményei - kockázatos a műtét?

Csípőprotézis-műtét szövődményeinek rizikóját, a megelőző vizsgálatok alapján ki lehet szűrni. A műtét előtt ellenőrzik szív- és érrendszeri állapotát, belgyógyászati betegségeit, vérnyomását.

Orvosa ennek függvényében választja meg a műtéti technikát, az azt követő rehabilitáció menetét és a gyógyszerelést, hogy a lehető legstabilabb állapotot biztosítsa Önnek a műtét alatt és az azt követő időre. Kockázati tényezőt jelent a magas vérnyomás, cukorbetegség, autoimmun betegség, ezért fontos ezek stabilizálása. Előre nem látható szövődmények ennek következtében ritkán fordulnak elő, de tisztában kell lennie ezekkel is.

 • Trombózisveszély. A műtétet követően megnő a vér alvadékonysága, fokozott a mélyvénás trombózis, tüdőembólia rizikója. A vérrögképződés megelőzéséért véralvadásgátló a gyógyszeres terápia része, kompressziós harisnya, illetve fáslizás, valamint a lehetőségekhez mért és gyógytornász irányította mozgatás segíti a lábszárak vérkeringését. 
 • Fertőzésveszély. A beavatkozás helyén kialakulhat vérömleny, ennek talaján, illetve a szervezet más részén meglévő góc, gyengült immunrendszer következtében könnyebben kialakulhat fertőzés. Megelőzésére is szolgál indokolt esetben az antibiotikumos gyógyszeres terápia.
 • Tüdőgyulladás. Idős betegeknél a hosszan tartó fekvés fokozza ennek esélyét. A műtét után gyógytornász irányításával végzett légzőgyakorlatokkal, gyógytornával , mielőbbi lábra állással lehet tenni a megelőzéséért.

Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.