A térd ficam fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése és megelőzése

A térdficam a térd egyik legsúlyosabb sérülése, ijesztő látványt nyújtó baleset. Ekkor a térdízületben találkozó combcsont és lábszárcsont nagy erő hatására eltávolodik egymástól, elhagyja az ízületi tokot, és a térd deformált állapotban marad. A keresztszalagok és oldalszalagok szakadásával jár.

A térd ficam fajtái

A térdficam esetében két jelentős különbség, amikor

  1. a csontok eltávolodnak egymástól, de maguktól visszatérnek eredeti helyzetükbe,
  2. az ízületből kilépő csontok eltávolodva, az ízületből kilépve maradnak.

Mitől alakul ki a térd ficam?

A térdficam jelentős erőbehatásra, a térdízület csavarásával, hirtelen irányváltoztatással járó mozgás, sportbaleset (labdarúgás, síelés), közlekedési baleset során, rosszul kivitelezett mozgásnál, rossz talajfogáskor, leeséskor jöhet létre. Elősegítik

térd ficam

Milyen tünetekkel jár a térd ficam?

A térdficam igen erős fájdalommal jár,

  • általában látható a deformáció a térdízületen,
  • gyorsan megduzzad a térd,
  • vérömleny alakul ki,
  • az ízület nem terhelhető, a sérült nem tud lábra állni,
  • instabilitás abban az esetben, ha a térd visszaugrott a helyére.

Hogyan diagnosztizálható a térdficam?

A térdficam sok esetben látható: az ízület deformált állapotban marad. Az ortopéd orvos meghallgatja a sérülés történetét, szemrevételezi és fizikálisan megvizsgálja az ízületet. Röntgenfelvétellel bizonyosodik meg a csontvégek helyzetéről, esetleges egyéb csontsérülésről. Teljes ficam esetében az érszakadást angiológus érfestéssel diagnosztizálja.

Hogyan kezelhető a térdficam?

Teljes térdficam esetén sürgős műtéti beavatkozásra van szükség, ezért hívjunk mentőt. A megérkezéséig helyezzük nyugalomba a sérültet, de ne próbáljuk meg helyre tenni az ízületet. A térdficam sok esetben érsérüléssel, idegsérüléssel is járhat, ezért is fontos a mielőbbi orvosi segítség.

A térdficam kezelés menete

  1. Az orvos általános érzéstelenítésben helyére teszi a csontokat, varrja a szalagokat, ereket és az ízületi tokot.
  2. Ezt követően a térdet 15 fokos szögben toksínben rögzíti és folyamatosan ellenőrzik a  vérkeringést.
  3. A duzzanat megszűnte után 4 hétre  gipszrögzítés kerül a térdre.

Gyógytorna térdficam után

A gyógytorna combfeszítő izom gyakorlatokkal a műtét után mielőbb elkezdődik, a gipsz levétele után kibővül a térdfunkciók helyreállítását elősegítő gyakorlatokkal.

Akkor is szükség lehet rövidebb ideig gipszrögzítésre, amennyiben a csontok visszatérnek a helyükre. A rögzítés után ugyanúgy gyógytorna szükséges a helyreállításhoz.

Hogyan előzhető meg a térdficam?

Mivel váratlan baleset során fordul elő, megelőzésénél elsődleges szerepet játszik a biztonságos közlekedés, vezetés, sportolás, a balesetveszélyes helyzetek elkerülése.

Az ismétlődés megelőzésében a helyreállító műtétet követő rehabilitációnak nagy jelentősége van. A helyesen elsajátított gyakorlatokkal elérhető, hogy erős izomfűző rögzítse a térdízületet és az izmok tehermentesítsék az ízületet.

Nem teljesen tökéletes gyógyulás esetében ajánlott a térd hirtelen ki- és beforgásait kerülni, erősebb igénybevétel esetén térdrögzítőt használni.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.