Sleeve műtét

A sleeve műtét (csőgyomor) a testsúlycsökkentő bariátriai műtétek egyik fajtája. Lényege, hogy a beavatkozással a gyomor méretét csökkentik, így az nem tudja a túlsúllyal rendelkezők által szokásosan elfogyasztott nagy mennyiségű ételadagokat befogadni, mert már kis mennyiség is teltségérzetet kelt.

A műtéttel létrehozott csőgyomor a kórosan kitágult gyomorhoz képest jóval kisebb, így az éhségérzet és a felszívódás is csökkent mértékű, ezzel támogatja a fogyókúrát és a tartós súlycsökkenést.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy az általunk ajánlott klinikán sleeve műtétet nem hajtanak végre, csak gyomorballon terápiát végeznek.

Tudja meg, hogy Ön is alkalmas-e a fél év alatt akár 25 kg leadására lehetőséget nyújtó gyomorballon terápiára egy személyes konzultáció keretében! 

sleeve műtét

Milyen panaszok esetén jöhet szóba a sleeve műtét?

A Sleeve műtét a bariátriai műtétek közül az egyik megoldás. Akkor választja ezt az orvos, ha kifejezetten ettől várható a legoptimálisabb eredmény miközben az elhízás mértéke, következményei mellett az egyéni adottságokat is mérlegeli. Bariátriai műtét akkor jelenthet megoldást, 

 • ha az elhízás jelentős mértékű, hosszú ideje áll fenn, esetleg már egészségkárosító hatása is bekövetkezett (cukorbetegség, magas vérnyomás, érszűkület, veseelégtelenség, ízületi betegség, asztma, szívelégtelenség, depresszió)
 • testsúlycsökkentő diéta (akár többszöri alkalommal) nem hozott kielégítő eredményt,
 • a BMI 40-es vagy ennél magasabb, 
 • a BMI 35 feletti és egyéb társbetegség (cukorbetegség, reflux, mozgásszervi betegség) járul hozzá,
 • a BMI 30-35 közötti, cukorbetegség is fennáll egyidejűleg, melyet gyógyszeres kezeléssel nem sikerült beállítani,
 • többszöri sikertelen testsúlycsökkentő kezelés (gyomorballon, gyomorgyűrű, gyomorszűkítés)
 • a következményes betegségek (2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok ) olyan súlyosak, hogy az azonnali/ gyors változás életbevágó, nem halasztható.

Mit kell tudni a sleeve műtétről?

A sleeve műtét során a gyomor jelentős részét hosszában eltávolítják. A műtét kivizsgálás után altatásban történik. Néhány napig a klinikán kell maradni. Hazatérés után pihenés javasolt, fokozatosan lehet visszatérni a mozgáshoz, megszokott napirendhez.

Jó tudni, hogy a kisebb gyomorban kevesebb ghrelin termelődik. Ez a nedv hatással van az éhségérzetet keletkezésére, a kisebb gyomorral kevésbé is lesz éhes a páciens. Emellett kiemelten fontos a diéta betartása.

Hogy néz ki a sleeve műtét utáni étrend?

A sleeve műtét utáni legjelentősebb változás, hogy a páciens nem tud egyszerre nagy mennyiségű ételt elfogyasztani, de nem is kívánja azt. A kb. három hónapos diéta négy szakaszból áll:

 1. A műtét utáni első két hétben csak folyadék (víz, édesítőszeres zöld tea, fogyasztható egyszerre fél-1 deci mennyiségben. 
 2. A második szakaszban (2-4 hét) turmixolt, pépes ételek fogyaszthatók továbbra is egyszerre csak kis mennyiségben (leves, 
 3. A harmadik szakaszban (6-8 hét ) lágy, puha, főtt ételek lassan, kis mennyiségben fogyaszthatók (puhára főtt hús, zöldségek).
 4. Tapasztalja ki, mit bír fogyasztani a szilárd ételek közül: egyszerre csak kis mennyiséget, lassan egyen.

A diéta minden szakaszára érvényes tanács, hogy 

 • inni evés előtt vagy után fél órával, étkezések között lehet, de egyidejűleg nem,
 • kerülni kell a koffeines, szénsavas italokat,
 • csípős fűszeres ételeket,
 • alkohol nem fogyasztható.

A korlátozott étkezés és felszívódás miatt bariátriai műtét után vitaminok és ásványi anyagok pótlására étrend-kiegészítők formájában szükség lesz. 

Milyen eredmények várhatók csőgyomor műtét után?

A csőgyomor műtét után a betegek átlagosan a testsúlytöbbletük háromnegyedét rövid időn belül leadják. Ezzel együtt

 • az elhízással járó krónikus betegségek is javuló tendenciát mutatnak,
 • a magas vérnyomás jelentősen csökken,
 • csökken a koszorúér-betegség és ebből eredő halálozás rizikója,
 • csökkennek az ízületi és gerincfájdalmak,
 • javulhat a fogamzás- és termékenyítő képesség, szexuális teljesítőképesség.

Milyen szövődmények fordulhatnak elő sleeve műtét után?

Minden sebészeti beavatkozásnak van minimális rizikója, a sleeve műtét azonban a bypass műtétnél kisebb rizikójú. A műtét előtti vizsgálatok (gasztroenterológiai, dietetikai, pszichológiai, mellkasröntgen, EKG, szív-és hasi ultrahang, valamint altatóorvosi vizsgálat) ezeket az esetleges szövődményeket hivatottak kiszűrni. Az előzetes vizsgálatok és a legnagyobb gondosság mellett is fokozott a trombózisveszély, ennek kizárására műtét után vérhígítót adnak.

A gyomor sleeve műtét ára?

A gyomor sleeve műtét ára 1.790.000 forint.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy az általunk ajánlott klinikán sleeve műtétet nem hajtanak végre, csak gyomorballon terápiát végeznek.

Tudja meg, hogy Ön is alkalmas-e a gyomorballon terápiára egy személyes konzultáció keretében! 


Ismerje meg a gyomorballon terápiát egy vezető szakorvostól!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be még ma!