A szem alatti sötét karikák és táskák okai, kezelése és megelőzése

Tudjon meg mindent a témáról vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

A szem alatti sötét karikákról akkor beszélünk, amikor a szem alatti bőr sötétnek tűnik. A bőr természetes színétől függően ez a terület kék, lila, barna vagy fekete árnyalatú is lehet. Emiatt fáradtnak vagy idősebbnek tűnhet valaki, mint amilyen.

A szem alatti sötét karikák és táskák a láthatóvá vált erek miatt jelennek meg. A szem környékén vékonyabb a bőr tele kis véredényekkel és nyirokmirigyekkel. Ha a szervezet nem jut elég oxigénhez vagy folyadékhoz, a vér lassabban áramlik, a színe sötétebb lesz, ez pedig a szem alatti területen is meglátszik. 

Az esetek többségében ez a jelenség leginkább esztétikai probléma, nem igényel orvosi beavatkozást. Ennek ellenére lehet annyira zavaró, hogy szívesen megszabadulnánk tőle. A szem alatti karikák és táskák kezelésére vannak otthoni módszerek, mint a hideg borogatás vagy az uborkapakolás, de orvosi kezelések is.  

Az orvosi módszerek, mint a kémiai hámlasztás, a lézerterápia, a hyaluronsavas feltöltés vagy a mikropigmentálás olyan kezelések, melyek tartós megoldást jelentenek a szem alatti karikák és táskák eltüntetésére, akkor is, ha genetikai probléma vagy az öregedés áll a háttérben. 

szem alatti sötét karikák és táskák

A szem alatti sötét karikák és táskák okai

A szem alatti karikák és táskák oka lehet valamilyen testi tényező, mint a genetika, a vérszegénység, az öregedés vagy a szem gyakori dörzsölése, és olyan életmódbeli tényezők miatt is kialakulhat, mint a stressz, az alvászavarok, a kávé, az alkohol, a dohányzás vagy az alacsony folyadékbevitel. 

Testi tényezők

  • Genetika: hiperpigmentáció vagy a szem alatti vékonyabb bőr genetikai tulajdonság is lehet, tehát öröklődhet a családban. Ennek köszönhetően az adott személynél nagyobb eséllyel jelentkeznek a szem alatti sötét foltok.
  • Vérszegénység: vashiány miatt a vér kevesebb oxigént szállít, ennek hatására pedig a szem alatt jobban láthatóvá válhatnak az erek. 
  • Idős kor: a kor előrehaladtával a bőr is elvékonyodik, ezért az szem alatti erek is jobban láthatóak lesznek, sötét karikákat eredményezve. Emellett a szem bőrének megereszkedése miatt könnyebben alakulnak ki szem alatti árnyékok, melytől a szem táskásabbnak, az alatta lévő bőr sötétebbnek tűnik.
  • Szem gyakori dörzsölése: a szem dörzsölése miatt a szem alatti terület sérülhet, a bőr érzékenyebbé válhat, de az itt található hajszálerek is elpattanhatnak, sérülhetnek. Ennek következtében a dörzsölt területen sötétebb lesz a bőr.
  • Betegség tünete: a szem alatti karikák betegség tüneteként is jelentkezhetnek, például a pajzsmirigy helytelen működése, egyes vesebetegségek, illetve egy autoimmun gyulladás is okozhat foltokat, karikákat a szem alatt. 

Életmódbeli tényezők

  • Alvászavarok és stressz: a rossz alvási szokások és a stresszes életmód miatt a szem környéki izomzatot túlerőltetjük, ez pedig szem alatt sötét foltok okozhat. A kialvatlanság miatti foltok általában eltűnnek, ha kipihenjük magunkat, a stressz miatti foltok ennél több kezelést igényelnek.
  • Kávézás, alkohol, dohányzás: a koffein, az alkohol, de még a dohányzás is folyadékot von el a szervezettől, ezzel pedig csökken a vér oxigéntartalma is, ami sötét karikákat eredményezhet a szem alatti területen.
  • Vitamin- és tápanyaghiány: a nem megfelelő táplálkozás miatt a szervezetünk nem jut azokhoz a tápanyagokhoz, melyekre szüksége lenne. A cink és a K-vitamin hiánya például elősegítheti a szem alatti táskák kialakulását.
  • Alacsony folyadékbevitel: ha nem iszunk elég vizet, akkor a vér áramlása is lassul, a bőr vékonyabb lesz, a szem alatti terület erei pedig jobban látszanak.
  • Monitor előtt töltött túl sok idő: a számítógép képernyőjét nézve fárad a szem, terhelődnek a szemkörnyéki izmok, ez pedig a táskás szem kialakulását segíti elő.

A szem alatti sötét karikák és táskák kezelése

A szem alatti táskák kezelésre léteznek otthoni módszerek, mint az uborkapakolás, a fekete tea vagy a hideg borogatás, és orvosi módszerek is, mint a kémiai hámlasztás, a lézerterápia, vagy a hyaluronsavas feltöltés.  A szem alatti sötét karikák és táskák kezelési módszere attól függ, hogy mi a kiváltó ok, mert ha a monitor előtt töltött hosszú idő vagy az alváshiány okozza a problémát, akkor a hideg borogatás vagy a teapakolás is elég lehet, de ha az öregedés miatt jelennek meg a sötét foltok a szem alatt, akkor a kémiai hámlasztás vagy a hyaluronsavas feltöltés hozhat tartós eredményt. 

Orvosi módszerek

A szem alatti karikák és táskák orvosi módszerekkel történő kezelésre kémiai hámlasztás, lézerterápia, hyaluronsavas feltöltés, illetve mikorpigmentálás jöhet szóba. A kezelések tartóssága eltérő, egyes beavatkozások hosszú hónapokra oldják meg a problémát, más kezelések végleges megoldást jelenthetnek. 

  • Kémiai hámlasztás: a hiperpigmentáció okozta sötét karikákat kémiai hámlasztással is lehet kezelni. A kezelés során kémiai anyagok (tejsav, mandulasav, vagy glikolsav) segítségével érik el, hogy a szem alatti terület világosabb legyen. 
  • Lézerterápia: a beavatkozás során a szem alatti terület sötétebb színét lézer segítségével halványítják el. A lézeres kezelés a pigmenteket célozza, tehát a genetikai tényezők és a hiperpigmentáció okozta sötét karikák esetében javasolják elsősorban. 
  • Hyaluronsavas feltöltés: ezzel a beavatkozással hyaluronsavat juttatnak a szem alatti területre. A hyaluronsav a bőr természetes alkotóeleme, idővel azonban csökken a mennyisége, a kezelés során az elveszített mennység kerül pótlásra. Ez eljárás hosszú hónapokra megoldhatja a szem alatti sötét foltok problémáját. 
  • Mikropigmentálás: ez a beavatkozás orvosi tetoválás segítségével csökkenti a szem alatti rész sötétebb színét. Ilyenkor kozmetikai tetoválást készítenek, hogy a szem alatti terület az arcbőr színével egyező legyen. A kezelés felfrissítését 1-2 évente célszerű ismételni a tartós eredmény érdekében.  

Otthoni módszerek

Számos otthoni praktika és módszer létezik, melyekkel eltüntethetjük a szem alatti karikákat, táskákat. Ezeket a módszerek akkor érdemes kipróbálni, ha a probléma alapvetően nem igényel orvosi beavatkozást. 

  • Uborkapakolás: az uborka tele van C vitaminnal és vízzel, ezért célszerű uborka szeleteket fektetni a szemre, ha duzzadt és karikás a szem. 
  • Megfelelő folyadékfogyasztás: a sötét karikák oka lehet a kevés folyadékfogyasztás. Ha több folyadékot fogyasztunk, legalább napi 2-2,5 litert, akkora azzal elősegíthetjük a probléma megszűntetését, illetve csökkenthetjük a kialakulásának kockázatát. 
  • Fekete tea: a tea egyrészt hidratál, általa több folyadék jut a szervezetünkbe, másrészt a hideg teafilter borogatásként is használható. A fekete tea ugyanis olyan antioxidánsokat is tartalmaz, melyek frissítik a bőrt, és segítenek csökkenteni a szem alatti karikákat. 
  • Alvásminőség javítása: a sötét karikák gyakori oka a kevés, illetve rossz minőségű alvás. Ha javítunk alvási szokásainkon, többet és tartalmasabban pihenünk éjszaka, akkor azzal a szem alatti karikákat is csökkenthetjük. 
  • Hideg borogatás: a szemre helyezett hideg vizes borogatás, hideg kanál, vagy jégzselé segítheti az kitágult szemkörnyéki erek összehúzódását, ezáltal a duzzanat és a sötét foltok megszűntetését is. 

A szem alatti sötét karikák és táskák megelőzése

A szem alatti sötét karikák és táskák megelőzésére néhány életmódbeli változtatással, tehetünk kísérletet, mint a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása, a dohányzás és alkoholfogyasztás csökkentése vagy az alvásminőség javítása. 

  • Fényvédőkrém használata a szem körül: az UV sugarak elősegíthetik a bőr öregedését, ezért a megelőzés érdekében fontos a megfelelő fényvédőkrém használata a szem környékén is, illetve a napszemüveg viselése. 
  • Megfelelő bőrápolás: a bőr öregedésének késleltetésében nagy szerepet kap a megfelelő arc és szemkörnyék ápolási szokások bevezetése a mindennapi rutinba. Olyan hidratáló terméket érdemes választani, amelyek hidratálnak és feszesítenek. 
  • Stressz-oldás: a stressz csökkentése, megfelelő feloldása rendkívül fontos a szervezet számára, de a szem alatti táskák megelőzésében is. A napi 5-10 perc meditáció, a masszázs, a rendszeres testmozgás mind segíthetnek a mindennapi feszültség csökkentésében. 
  • Dohányzás/alkoholfogyasztás csökkentése: a dohányzás és az alkohol hatására gyorsabban öregszik a bőr. Ezen szokások csökkentése, elhagyása a szem alatti területre is pozitív hatással lesznek. 
  • Minőségi alvás: a fáradtság, a kialvatlanság meglátszik a szemen, ezért érdemes figyelni arra, hogy minden nap legalább 7 óra pihentető alvásban legyen részünk, ezzel is csökkenthetjük a szem alatti sötét foltok kialakulásának esélyét.

Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!