A női mell felépítése

Tudjon meg mindent a műtétről vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

A női mell alapvetően zsírszövetből és mirigyállományból áll. Ezek aránya, mennyisége nem állandó, felépítése a teljes életút alatt akár többször is változhat. A zsírszövet és mirigyállomány összességét kívülről a bőr, illetve vékony tartószalagok tartják.

Vérerekkel és nyirokerekkel gazdagon átszőtt szövet. Idegek biztosítják érzékenységét. Izomszövetet nem tartalmaz, az úgynevezett mellizmok a mell alatt helyezkednek el, nem a mell felépítéséhez, hanem a mellkashoz tartoznak. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a mellet felépítő szöveteket, funkcióját, feladatát és változásait.

A mell külső felépítése

A mell külső felépítését nézve a legszembetűnőbb a mellbimbó és az azt körülvevő bimbóudvar. 

A mellbimbó a legpigmentáltabb terület, ide futnak be a tejcsatornák kivezető nyílásai, ezen keresztül táplálkozik a kisbaba. A mellbimbó mérete, alakja, kiemelkedése egyénileg igen eltérő lehet.

A bimbóudvar a mellbimbót körülvevő pigmentált kör alakú terület. Színét a hormonok határozzák meg. Várandósság alatt sötétedik. A szélén levő kis kiemelkedések nem működő tejmirigyek.

A mell belső felépítése és funkciója

A mell élettani szempontból legfőbb funkciója a szoptatás, erre szolgál a mirigyállomány. A tejmirigyektől kis csatornák vezetnek a mellbimbóban levő nyílásokig. A mirigyek körkörösen helyezkednek el, a csatornák behálózzák az egész mellet, a mellbimbó felé futva. A mirigyeket és csatornákat zsírszövet veszi körül. 

A mell szerepe ezen kívül a másodlagos nemi jelleg, igen fontos tényező a személyiség (ön)meghatározása és a szexuális élet szempontjából. 

női mell felépítése

A mell formája

A mell formája még a méreténél is fontosabb esztétikai szempont mind női, mind férfi szemszögből vizsgálva. Minden kornak megvan a maga szépségideálja, ma a kerek mell (alma) a legszebbnek kikiáltott. Erre áhítoznak a körte alakú, lógó, csüngő, kúp alakú és más formájú mellel rendelkező nők. 

A mell formáját a mirigyállomány és a zsírszövet aránya, elhelyezkedése, a kötőszövet feszessége, a bőr rugalmassága határozza meg. Mindez nagyrészt genetikai tényezők függvénye, másrészt az életkor, életmód is befolyásolja. A szövetek idővel veszítenek feszességükből, és a mell alátámasztásával, megfelelő melltartó viselésével ezt csak részben mérsékelhetjük. Mellplasztikával azonban teljesen új méretet és formát kaphatunk.

A mell mérete

Átlagosan 150-300 gramm egy-egy mell súlya. A gyakorlatban a melltartó kosárméretével mérjük. A mell méretét a zsírszövet határozza meg, a mirigyállománynak csak a várandósság és szoptatás ideje alatt van méretet növelő hatása. A mell a serdülőkor hormontevékenysége során kezd növekedni, de kifejlődése után sem teljesen állandó a mérete. 

A mell változásai

A mell a női hormonok összhatására egy cikluson belül is változik, majd a várandósság és szoptatás időszakában, végül a klimax beálltával is követi a “hormonális utasításokat”.

A várandósság alatt a mirigyállomány felkészül a tejtermelődésre, akár egy kosármérettel is megnőhet a mell, majd a szoptatás alatt telítődik a mirigyállomány, tovább nő, végül a szoptatás befejeződésekor csökken a mérete. Ez a változás nem függ a mirigyállomány eredeti méretétől, kis mirigyállomány is nagy növekedésre képes ez idő alatt. 

A mell mirigyállománya és a zsírszövet aránya is változik: a szoptatás után a mirigyállomány csökken, helyét zsírszövet veszi át. A növekedés során (hízás miatt is) a bőr kitágul, akár szakadások is keletkezhetnek a kötőszövetben (striák), a méretcsökkenés után valamelyest összehúzódik, de eredeti feszességét nem nyeri vissza. 

A menopauza idején a mirigyállomány nagy része felszívódik, helyét zsírszövet veszi át. Ez a változás a mell alakjának, méretének csaknem végleges és sajnos kedvezőtlen alakulása.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!