A tokzsugorodás okai és tünetei

Tudjon meg mindent a problémáról vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

A mellimplantátum utáni tokzsugorodás igen kellemetlen komplikáció. A mellplasztika után a szervezet természetes válaszreakciója, hogy egyfajta tokot képez az implantátum köré. Ez azonban nem mindig történik zökkenőmentesen, és úgynevezett tokzsugorodás alakulhat ki. Ekkor szükség esetén sor kerülhet az implantátum eltávolítására is. Cikkünkben minden fontos információt összeszedtünk ezzel kapcsolatban, hogy Ön is tisztában legyen a betegség tüneteivel és azzal, hogy mit tehet ilyen esetben.

A tokképződés folyamata

Az implantátum behelyezése után elindul egy természetes tokképződési folyamat, amikor a szervezet egyfajta védőburokkal vonja be a számára idegen testet. Ezt a folyamatot nevezzük műtét utáni tokképződésnek. Ez a védőburok fibroblaszt sejtekből, vérerekből és kollagénből áll. Ez a tok védi meg és tartja megfelelő helyen az implantátumot, így nagyon fontos, hogy ez a folyamat minden probléma nélkül végbemenjen. A tok egy vékony kötőszövet, ami hozzájárul ahhoz is, hogy a mell tapintása természetesnek hasson. A tokképződésnek van azonban egy kóros elváltozása, amit tokzsugorodásnak nevezünk.

A tokzsugorodás okai

A tokzsugorodás több oka is lehet. A zsugorodásnál a kialakult tok megvastagodásáról beszélünk, ami nyomja az implantátumot és mell szöveteit is. A kialakult, megvastagodott kötőszöveti réteg eldeformálhatja a mell alakját, ami fájdalommal is járhat, így fontos minél előbb felkeresnie sebészét vagy szakorvosát! A tokzsugorodás okai közül több elkerülhető, ha a páciens betartja az orvosi előírásokat a műtét után és biztosítja a gyógyuláshoz szükséges körülményeket.

  • Fertőzés: Bármilyen fertőzés vagy betegség fokozza a tokzsugorodás kialakulását. Nagyon fontos a műtét alatti steril környezet. Mivel a tokképződés folyamata másfél évig is eltarthat, ilyenkor egy kisebb betegség vagy góc is beindíthatja a tokzsugorodást. Egy gyulladás (pl.: torok) is elég ahhoz, hogy a tok körül lévő baktériumok elszaporodjanak és problémát okozzanak a további tokképződés során.
  • Dohányzás: A dohányzás kifejezetten káros az egészséges tokszövet kialakulására. Éppen ezért szükséges kerülni az első fél évben, amikor a tokképződés folyamata a legintenzívebb. Ez egy olyan érzékeny periódus, amikor kifejezetten oda kell figyelni az egészségre.
  • A mellimplantátum anyaga: A gyengébb minőségű implantátumok behelyezésénél nagyobb az esély a tokzsugorodás kialakulására. A sóoldatos, nem szilikonos anyagú implantátumok esetében kisebb a szövődmény kockázata. Az implantátum felülete szintén meghatározza, milyen százalékban alakul ki a komplikáció. Az érdes, bordázott felületűnél nagyobb az esély az egészséges tokképződésre, mivel ez segíti a szövetek kialakulását, míg a sima felületűnél nagyobb a kockázat.
  • Műtéti technika: A műtéti technika is hatással lehet a tok kialakulására. Ezért érdemes részben vagy egészben izom alá ültetni a mellimplantátumot. Ez jó hatással van a szövetképződésre és elősegíti az egészséges tokképződést.

A tokképződés súlyossága

A tokképződés különböző mértékben jelentkezhet, ezért súlyosságának meghatározásához egy skálát hoztak létre. A tokképződés súlyosságát Baker-skálán mérik.

  • Az 1. fok a természetes tokképződést jelöli, amikor normális, egészséges védőburok alakul ki, ami tartja a mellett és természetes hatást kölcsönöz neki. 
  • A 2. foknál a tok egy kicsit keményebb, tapintása kevésbé természetes, azonban kinézetre nem vehető észre különbség. 
  • A 3. foknál már rendellenes tokzsugorodásról beszélünk. Ekkor a tok nagyon megkeményedik, nyomja a mell szöveteit és torzítja a mell alakját. 
  • A 4. foknál már kőkemény tokról beszélünk, ami nagy fájdalmakkal jár. A tok a körülötte lévő szöveteteket nyomja és el is vékonyítja.

A harmadik és negyedik foknál mindenképpen rendellenes gyógyulásról beszélünk, tehát ha az azokhoz tartozó tüneteket észleli, mindenképpen forduljon orvoshoz további tanácsokért.

A tokzsugorodás megelőzése

Ezek alapján jó pár dolog van, amit megtehet, hogy elkerülje a tokzsugorodást és elősegítse a természetes gyógyulási folyamatot. Ha lehet, ne dohányozzon már a műtét előtt se, illetve utána minimum hat hónapig. Válasszon jó minőségű, texturált vagy bordázott felületű implantátumot. Konzultáljon orvosával, hogy legalább részben a mellizom alá történjen a behelyezés. Figyeljen oda egészségére, hiszen egy kisebb megbetegedés is kiválthatja a reakciót. A műtét után szedjen izomlazító és gyulladáscsökkentő gyógyszert legalább két hétig. Figyeljen oda az előírtakra és éljen minél egészségesebb életmódot. Ha mégis felmerül a tokzsugorodás, konzultáljon orvosával a további teendőkről.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!

Egyéb cikkeink mellplasztika témában