Mire számíthat mellplasztika után? - A gyógyulás lépései

Tudjon meg mindent a műtét utáni tudnivalókról vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

Nagyon gyakori kérdés mellplasztikai műtéteknél, hogy meddig tart a gyógyulási periódus, hogyan kell átalakítani az életünket és a környezetünket a műtét sikeressége érdekében. Ezért cikkünkben összeszedtük a felépülési időszak minden egyes lépcsőfokát és részletes betekintést adunk a teendők körébe. A gyógyulási idő mindenkinél más lefolyású. Van azonban néhány életmódbeli tanács, amiknek a megfogadása biztosan hozzájárul a mielőbbi felépüléshez!

Mire számítsunk a műtét utáni 24 órában?

A mellműtét körülbelül 2 órát igényel, és az esetek többségében, hacsak nem áll fent valamilyen egészségügyi indok, a beavatkozás altatásban történik. Ezt pedig egy 24 órás megfigyelési periódus követi a klinikán. Ekkor sor kerülhet fájdalomcsillapítás alkalmazására az orvos javaslatára, a nővérek pedig szükség esetén újrakötözik a sebet. Ez idő során nagyon fáradtnak és kábának érezheti magát, aminek egyrészt az altató az oka, másrészt pedig az, hogy a műtét sokkszerű hatással van a testre. Ebből kifolyólag nagyon fontos a pihenés, főleg az első napon! A következő napon hazatérhet otthonába, ahol megkezdődhet a gyógyulás következő szakasza.

A műtét utáni napon, a távozás előtt a kötést általában egy speciális melltartóra kell cserélni. Ezt a melltartót a gyógyulási folyamat végéig kell hordani.

Az első két hét

Sajnos a komplikációk több mint 80 százaléka az első két hétben merül fel, mivel a páciensek óvatlanok és türelmetlenek. Éppen ezért ebben az időszakban nagyon fontos fenntartani a megfelelő körülményeket és érdemes minél kevesebbet tevékenykedni. Szervezze úgy, hogy legyen Önnel valaki, aki tud segíteni a mindennapi teendők elvégzésével! Oda kell figyelni mindenre, amit az orvos javasolt, amik a következők lehetnek: ne emelje váll fölé a kezét, ne sportoljon vagy végezzen fizikailag megerőltető munkát, tartsa a sebet víztől távol. Továbbá minden gyógyszerről, amit bevesz, konzultáljon kezelőorvosával. Előfordulhat, hogy az orvos jégzselé használatát javasolja, ilyenkor naponta pár órára fel kell helyezni a hűtő pakolást. Ez főleg akkor javasolt, ha vérömlenyek, úgynevezett hematómák alakulnak ki.

Oda kell figyelni az étkezésre is. Inkább többször egyen keveset, és csak könnyen emészthető ételeket fogyasszon. A varratok szárazon tartására mindig figyeljen, még sebgyógyító krémek alkalmazása sem ajánlott ebben az időszakban! A varratszedésig fel kell hagyni a hagyományos zuhanyozással is. Fontos még, hogy figyelje a teste jelzéseit. Ha azt tapasztalja, hogy hőemelkedése van vagy lázas, az arra utal, hogy gyulladás alakult ki a szervezetben.

Alvásnál is óvatosnak és körültekintőnek kell lennie! Ilyenkor nem szabad hason és oldalt fekve aludni, csakis kizárólag háton. Fejét támassza ki sok párnával, hogy elkerülje a duzzadást és a fájdalom fokozódását. Ezen kívül fontos még a sok folyadék fogyasztása, naponta minimum 3 liter.

A műtét során az orvos draincsöveket is bevezethet, hogy a gyógyulási idő alatt termelődő folyadék ne tudjon felgyülemleni és ki legyen vezetve a szervezetből. Ezeket a kis műanyag csöveket általában a műtét utáni első nap eltávolítják, de néha pár napig bent kell maradniuk. Vannak esetek, amikor ezeket tovább kell benttartani, hogy a seb szépen tudjon gyógyulni. Ilyenkor ezeket a varratokkal együtt szokták eltávolítani.

A műtét utáni varratszedés

Varratszedésre a műtét utáni második hétben kerül sor, szintén az egyéni gyógyulástól függően. A kontroll alkalmával az orvos egy teljes kivizsgálást is végez, ami alapján eldönti, hogy megfelelő-e az idő a varratok eltávolítására. A varratszedés után biztosan számíthat még egy konzultációra.

mellműtét után varratszedés

A 3-6. hét

A varratszedés utáni 3-6 hétben általában már megengedett a munkavégzés. Azonban ekkor is érdemes még kerülni az aktív testmozgást és a fizikai munkát. Nem szabad nehéz tárgyakat emelni és futni sem.

Fontos, hogy még ez idő alatt is viselje a speciális, úgynevezett kompressziós melltartót.

A műtét utáni 7-12. hét

Ekkora már az implantátumok felvették végleges alakjukat és ilyenkor megfigyelhető a kívánt eredmény. Elkezdhet visszatérni a megszokott életéhez és a korábbi tevékenységeihez. Azonban továbbra is figyelni kell rá, hogy ne erőltesse meg magát túlságosan, főleg, hogy ne tegyen hirtelen mozdulatokat. Különösen fontos, hogyha bármit tapasztal ebben az időszakban, minél előbb keresse fel orvosát és jelentkezzen kontroll vizsgálatra! A komplikációk megelőzéséhez szükséges a gyakori ellenőrzés így biztonságosabb és megbízhatóbb a felépülés.

Egy évvel a műtét után

A páciens teste ekkora már teljesen befogadta az implantátumot és nagy valószínűséggel a belső sebek is begyógyultak már. Viszont ilyenkor sem szabad megfeledkezni a kontrollvizsgálatok fontosságáról!

Azt szoktuk javasolni, hogy az önvizsgálat legyen folyamatos - tapintással -, a szakorvosi kontroll pedig éves gyakoriságú. A szakmai ellenőrzés során ultrahangos vizsgálat is kérhető.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!

Egyéb cikkeink mellplasztika témában