Kompressziós melltartó – minden, amit tudnia kell róla

Tudjon meg mindent a kompressziós melltartóról vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

A legtöbb plasztikai mellműtét után, ajánlott az úgynevezett kompressziós melltartók viselése. Legyen szó mellnagyobbításrólmellkisebbítésről vagy felvarrásról vagy a mellkas átalakításáról, a kompressziós melltartó hozzájárul a beavatkozás sikeréhez! Ráadásul ezek a speciális melltartók segíthetnek a műtéti utáni felépülésben is, mivel csökkentik a szövődmények kialakulását és biztosítják a megfelelő tempójú felépülést. Éppen ezért a legtöbb sebész előírja használatát a gyógyulás szakasz alatt. Cikkünkben összeszedtük, miért és meddig érdemes hordani illetve, hogy milyen kompressziós melltartót érdemes választani beavatkozás után.

Miért fontos a műtét után kompressziós melltartót hordani?

A műtét után három okból kifolyólag is érdemes a speciális, kompressziós melltartók viselése.

  1. Az első ok a kényelem. Ezek a speciális melltartók sokkal kényelmesebbek, mint a hagyományos fajták. Használatukkal a műtéten átesett páciensek sokkal kevésbé tapasztaltak fájdalmakat. Éppen ezért, napközben és alvás során is ajánlott a viselése. Sokkal kényelmesebbek és praktikusabb kialakításúak, mint a hagyományos melltartóké.
  2. A második ok, a kompressziós hatás, amiről nevét is kapta. A kifejtett nyomásnak köszönhetően a melltartó igazi orvostechnikai eszköznek számít. Segíti a vér fokozott áramlását, ezáltal kevésbé alakulnak ki szövődmények és a műtéti sebek is gyorsabban regenerálódnak.
  3. A harmadik ok, ami miatt érdemes viselni, maga a mellek helyes tartása. Akkor, ha implantátum lett behelyezve, elősegíti a természetes tokképződést, és az implantátum megfelelő helyen tartását. Ez szintén a szövődmények elkerülése szempontjából fontos. Ha az implantátumok nem veszik fel a megfelelő helyüket, dupla kontúr alakulhat ki, ami egy igen kellemetlen, de helyrehozható szövődmény. Ennek megelőzésében pedig sokat számít a kompressziós melltartó hordása.

Mit kell figyelembe venni a vásárlásnál?

Vásárlásnál az egyik legfontosabb, amit figyelembe kell venni, az a kényelem. Mivel a műtét után erős fájdalmak jelentkezhetnek, amit a hagyományos melltartók viselése tovább fokozhat. Egy jó, kényelmes melltartó azonban sokat enyhíthet a nehéz időszakon. Ilyenkor az alvást is segíti, mivel enyhébben jelentkezik a fájdalom és nem kell aggódni az éjszakai mozgolódás miatt sem.

A gyakorlatias, praktikus kialakítás szintén meghatározó. A legtöbb kompressziós melltartót elülső cipzárral látták el, hogy kényelmesebb legyen a fel-és levétel. Ez kifejezetten fontos, mivel ilyenkor biztosan nem akar az öltözködéssel vesződni. Ezek a melltartók azonban éppen ezért speciálisak! Az állítható vállpántoknak köszönhetően a mellkas formájához igazíthatóak. Így, ha műtét után lejjebb megy a duzzanat, nem feltétlenül kell új melltartót vásárolni, elegendő újból beállítani.

Fontos még figyelembe venni a melltartó anyagát. Általában lapos varrásokkal készül, hogy azok ne irritálhassák a mellet, vagy pedig teljesen varrás nélkül. Olyat válasszunk, ami megfelelően szellőzik, mert légáteresztő anyagból készült.

melltartó méretek

Mekkora méretet válasszunk?

A méretválasztásnál nyugodtan kérje a sebész segítségét. Ő ismeri a legjobban az újra konstruált mell alakját, ezért megbízhat a tanácsában. A kezdetben a mellek duzzadtak, ezért más méretre lesz szükség, mint később. A végső méret kialakulása a tokképződés miatt akár fél évig is eltarthat, éppen ezért érdemes felkészülni, hogy valószínűleg több méretben is szükség lesz beszerezni a kompressziós melltartót.

Mikor lehet újra hagyományos melltartót hordani?

 Az, hogy mikor hordhat valaki újra hagyományos melltartót hordani, minden esetben más. A tokképződés és az implantátum helyes beépülése hosszú folyamat. Akár egy évig is eltarthat, így érdemes minél tovább kompressziós melltartót hordani. A hegek miatt erős érzékenység alakulhat ki, így a páciens maga is érezheti, ha elhamarkodott a hagyományos melltartó viselése.

Műtét után nem csak a hegek, de a mellkas területe is érzékeny marad. Így a merevítős melltartókat többnyire kerülni kell. Ezek eldeformálhatják a melleket és nagy fájdalmakat okozhatnak. A pushup szintén kiesik a gardróbból egy időre, de egy sikeres műtét után valószínűleg nem is lesz rá többet szükség!

Ha már lehet újra hagyományos melltartót viselni, érdemes olyat választani, ami légáteresztő, kényelmes és esetleg pántokkal van felszerelve a könnyebb fel- és levétel érdekében. Olyat is választhat, ami takarja a hegeket, de figyelni kell rá, hogy ne irritálják azokat. Ha érzékenységet, irritációt tapasztal, érdemes türelmesnek maradni és még a kompressziós melltartót viselni egy darabig.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!

Egyéb cikkeink mellplasztika témában