Double bubble mellek – mi az, mitől alakul ki és mit tehet ellene?

Tudjon meg mindent a problémáról vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

A double bubble mell, vagy más néven dupla kontúr egy mellplasztika után fellépő szövődmény. Elég ritka jelenség, azonban komoly esztétikai problémát okoz a páciensek számára. A jelenség a mell alsó ívénél alakul ki, két vonal formájában, mivel az implantátum feljebb csúszik, mint a mell természetes vonala. Hivatalosan kapszuláris kontraktúrának nevezik, ami egy viszonylag egyszerűen kezelhető komplikáció. Általában nem igényel további műtéti beavatkozást és tornával, speciális masszázzsal és krémekkel megszüntethető. Egészségügyi problémát nem okoz. A legtöbb mellműtét után átmenetileg megjelenik a dupla kontúr, azonban vannak esetek, amikor a folyamat tartósnak tűnik. Cikkünkben összeszedtünk, mit tehet, ha fellép ez a fajta komplikáció.

Mitől alakul ki a dupla kontúr?

Legtöbbször azokban az esetekben fordul elő a dupla kontúr jelenség, amikor az implantátumot a mellizom alá helyezik be. Ilyenkor az implantátum jobban rögzül a helyére, mivel az izmok a helyén tartják, és nem követi a mellszövet természetes formáját. Ekkor a mell természetes vonala lejjebb csúszik, így két meghatározó vonal alakul ki: az egyik az implantátumtól, a másik a mell alakjától. Ezért is hívják „kettős buboréknak”. Ezt a folyamatot az idő és a terhesség is elősegíti, azonban ilyenkor is van megoldás. Kialakulhat továbbá tokzsugorodás miatt vagy pedig melltípustól függően.

Ezen kívül akkor is jelentkezhet a probléma, ha a beültetést nem megfelelő körülmények között végezték, illetve, ha az orvos az implantátum helyét rosszul tervezte meg. Ez azonban nagyon ritkán fordul elő.

A legtöbb esetben természetes okok miatt alakul ki a dupla mellkontúr, és sok esetben az implantátum betokosodása utána, a gyógyulási időszak végére teljesen megszűnik. Éppen ezért ilyenkor fontos a türelem, a műtét után legalább hat hónapot kell várni, hogy kiderüljön, vajon elmúlik-e a probléma, vagy szükség lesz a dupla kontúr másfajta megszüntetésére.

Mitől alakul ki a dupla kontúr

Hogyan lehet kezelni a double bubble melleket?

Ugyan a jelenség általában magától megszűnik, a páciensek zavarónak élhetik meg a problémát. Ebből kifolyólag van pár módszer, ami segíthet a gyógyulási folyamat felgyorsításában és a dupla kontúr megszüntetésében.

Masszázs, krémek használata

Ha műtét utáni hatodik hétben is fennáll, érdemes elkezdeni a masszírozást vagy felkeresni egy szakembert, aki kifejezetten erre szakosodott. Ehhez speciális krémek állnak rendelkezésére, amiknek a használata előtt érdemes tájékozódni a kezelőorvosnál, hogy mi érdemes használni. A masszázs segítheti az implantátum természetes elhelyezkedését, hogy az együtt mozogjon a mellszövettel.

Torna

A nagyobb fizikai aktivitást kerülni kell a műtét utáni első hat hétben, azonban pár hét után viszont, lassú karkörzés vagy jóga segítheti az elrendeződést és a normális tokképződés kialakulását. A mozgás hozzájárul az egészséges életmódhoz, ami a alapvetően is segít megelőzni a különböző szövődményeket.

Műtét

Ha a fentiek egyike sem vált be, lehet, hogy újabb műtétre lesz szükség. Ehhez mindenképpen konzultáljon sebészével, aki vagy mellfelvarrást fog javasolni, vagy az implantátum lecserélését. Utóbbinál az implantátum formája kevésbé lesz kerek, inkább csepp alakút helyeznek be az előző helyére. Az is lehet, hogy egy egyszerű mellfelvarrással korrigálható a helyzet, de ez csak abban az esetben, ha a dupla kontúr nem tokzsugorodás miatt alakult ki. A megereszkedett melleknél ez egy általános eljárás, ami viszonylag könnyen elvégezhető, persze csak fél évvel az első beavatkozás után. Az implantátum lecseréléséről mindenképp kérje ki szakorvosa véleményét és közösen döntsék el, milyen mellplasztikai műtétre van szükség. Ilyenkor egy jó orvos figyelembe veszi a páciens igényeit és a testének jellegzetességeit, vagyis a megoldás személyre szabott lesz.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!

Egyéb cikkeink mellplasztika témában