A rippling mell vagy más néven wrinkling mell kialakulása, okai, kezelése

Tudjon meg mindent a problémáról vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

A rippling vagy más néven wrinkling mell plasztikai mellműtét után keletkező komplikáció. Magyarul hullámosodásnak vagy redőződésnek hívják a megjelenő ráncok miatt. Aki mellplasztikai beavatkozást tervez, bizonyára találkozott már ezekkel a kifejezésekkel, amikor a felmerülő szövődményekről tájékozódott. Ugyan nem gyakori, ha mégis kialakul, igen kellemetlen esztétikai problémát okoz, szerencsére azonban egészségügyi következményei nincsenek. Legtöbbször a mellplasztikai műtét után, évekkel később jelenik meg, és ilyenkor is csak bizonyos testhelyzetekben. Előfordulhat azonban, hogy a probléma állandósul és a páciens nem tudja, mit tehet ilyenkor. Ezért cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és tennivalókat, hogy ha Önnél is felmerülne a probléma, tudja mit tegye és hova forduljon segítségért.

A rippling mell kialakulása

Ez a fajta szövődmény nem túl gyakran fordul elő, így attól, hogy Önnél rippling mell alakul ki nem igazán kell tartania. Ha mégis kialakul, könnyen lehet, hogy csak ideiglenes állapotról van szó. Ilyenkor fontos, hogy türelmesek legyünk, nem kell azonnal orvoshoz fordulni. Lehet, hogy csak egy-egy mozdulat során látszik és idővel ez is elmúlik. Vannak esetek, amikor viszont tartóssá válhat a ráncosodás, ekkor mindenképp forduljon orvoshoz! Ha a rippling tartós, akkor valószínűleg egy második beavatkozásra lesz szükség.

A wrinkling mell okai

A szóban forgó szövődmény konkrét okai többrétűek lehetnek.

  1. Az első és leggyakoribb ok, ha a páciens eleve kevés zsírszövettel rendelkezik. Ekkor a bőr és az implantátum közötti feszültség miatt kialakulhat a ráncosodás, mivel alig van saját zsírszövet a kettő találkozásánál.
  2. A sóoldatos implantátumok szintén felelőssé tehetőek a redőződésért. Ezeknek ugyanis sokkal nagyobb a mozgástere, és a gyógyulási folyamatban elmozdulhatnak. Ha ez a tokképződés korai fázisában történik, akkor a ráncosodás megmarad. Többek között ezért is szoktuk kohezív géllel töltött mellimplantátumokat javasolni!
  3. Kialakulhat továbbá akkor is, amikor az implantátumokat nem izom alá, hanem fölé helyezik be. Éppen ezért a legtöbb sebész manapság azt javasolja, hogy teljesen vagy legalább részlegesen izom alá történjen a behelyezés.
  4. A legutolsó ok pedig az implantátum formája és mérete. Ha túl nagy a beültetés a test arányaihoz képest, előfordulhat hullámosodás. Ha pedig nem anatómiai kialakítású, hanem kerek implantátumot választ, sajnos szintén nagyobb a rippling mell kialakulásának a valószínűsége. Ilyenkor a tokképződés nem mindig egészséges, és ez is hozzájárulhat a mellékhatás kialakulásához

A mell természetes tulajdonsága, hogy idővel változik a formája, míg az implantátumok stabilak maradnak. Emiatt a felszín néha kissé meggyűrődhet, de legtöbb esetben ez csak bizonyos mozdulatoknál látható. A terhesség és szoptatás is nagyban befolyásolja kialakulását, illetve a túlzott fogyás vagy hízás.

wrinkling mell

A rippling mell kezelése

A rippling mell kezelése egyszerű, de legtöbb esetben további beavatkozást igényel. Az első lépés minden esetben, hogy egy alapos vizsgálaton s konzultáción kell átesni a korábbi műtétet végző plasztikai sebésszel. Ő tisztában lesz a körülményekkel, így vele a legegyszerűbb konzultálni a teendőkről.

A tapasztalatok szerint három különböző módszer létezik a probléma kiküszöbölésére. Legtöbb esetben már egy kisebb beavatkozás is elegendő lehet. Az első megoldás a saját zsíros feltöltés. Ez a legkevésbé bonyolult eljárás, mivel ilyenkor csak a szövetek és az implantátum közé ültetik be a páciens saját zsírszövetét. Ezért az az eset, amikor a gyűrődés, ráncosodás a kevés saját zsír miatt alakul ki, viszonylag könnyen kezelhető. A pácienstől egy másik területről zsírt szívnak le és mikrokanüllel ültetik be a megfelelő helyre a mellben. A beavatkozás után könnyű a gyógyulás, ami nem vesz igénybe sok időt.

A második esetben, amikor az implantátum kicsit elmozdul, új műtétre van szükség. Valószínűleg cserélni is kell az implantátumot, ami lehetőséget ad egy jobb minőségű, a testhez jobban illeszkedő protézis beültetésére. Ez lehet anatómiai formájú a kerek helyett, vagy a sóoldatos verzió lecserélhető szilikonosra. Ez utóbbiaknál kisebb az esély a wrinkling kialakulására.

Továbbá az is segíthet, ha mellfelvarrást végeznek. Minden esetben újra kell tervezni a beültetést, és a sebésznek új módszereket kell választania a korrigáláshoz. Ha a szövődmény a tokzsugorodás miatt alakul ki, szintén második műtétre van szükség. Ekkor a sebész eltávolítja a kóros szöveteket, az implantátumot viszont megtartja.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egyik vezető sebészünkhöz még ma!

Egyéb cikkeink mellplasztika témában