A csontfájdalom fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése, megelőzése

A csontfájdalom fontos figyelmeztető jel lehet, olyan tünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A fájdalom mindig valamilyen rendellenességre utal, csontfájdalom esetében különböző súlyosságú folyamatok tünete lehet. Fontos, hogy ne csak a tünetet akarjuk csillapítani, a kiváltó okot kell kezelni, ezért hirtelen, előzmény nélküli vagy nem múló néhány napos fájdalom után forduljunk orvoshoz.

A csontfájdalom fajtái

A csontfájdalom típusait erősségük szerint csoportosíthatjuk:

  • Tartós diszkomfortérzettel jár

  • Jelentősebb fájdalmat jelent

csontfájdalom

A csontfájdalom okai

A csontfájdalom sok, egymástól független betegségre utaló tünet, ezek lehetnek:

  • Növekedési fájdalom - a gyerekeknél, leginkább 3-10 éves kor között előforduló csontfájdalom a combban, térd környékén, sípcsontban, bokánál valójában a csonthártya húzódását jelenti. Akkor fordul elő, ha a csonthártya növekedése elmarad a csont gyors növésétől. Általában éjszaka jelentkezik, a növekedési hormonok ugyanis a sötétben termelődnek. Nem jelent bajt, csak kellemetlenséget. 

  • Időjárás-változás - orvosilag nem igazolt, a hőmérséklet 4-5 C fok alá süllyedése inkább ízületi panaszokat okoz.

  • Repedés, törés - csonttörés ritkán marad észrevétlenül, csontrepedésnél gyakrabban fordul elő, hogy csak a fájdalom hívja fel rá a figyelmet.

  • Csontritkulás - állandó tompa fájdalom lehet a jele. Kísérő tünetek: kis erőbehatásra vagy akár anélkül is csonttörés, -repedés. 

  • Csontvelőgyulladás - a csont- és csontvelő baktérium okozta fertőzéses megbetegedése, gyulladása időseknél, gyerekeknél, gyenge immunrendszer mellett.

  • Rosszindulatú betegség  - csontszövetből kiinduló rosszindulatú megbetegedés ritka, gyakrabban más daganatos betegség áttétét jelezheti a csontfájdalom, leukémiás betegek csontvelői eredetű sejtburjánzását jelzi leginkább a lábszárcsontban.

  • Sarlósejtes vérszegénység - nem biztosított a csont vérellátása, így az fokozatosan elhal, ezt a folyamatot jelzi a fájdalom.

A csontfájdalom helyei

A fájdalom mögött álló betegségre utal az is, melyik csont fáj. Egyes betegségek jellegzetes helyeken, bizonyos csontokban okoznak tüneteket, de lehet a fájdalom nem csont eredetű is.

  1. Csontfájdalom combban - okozhatja combcsontfej elhalás, csontritkulás, csontrepedés, daganatos betegség, de gyakran az ülőideg kerül nyomás alá, vagy más izom-, idegeredetű a fájdalom.

  2. Térd alatti csontfájdalom - a térd alatt a sípcsonton elhelyezkedő gumónak a csontosodási zavara, Schlatter-Osgood betegség okozza. Leggyakoribb erősen sportoló kiskamasz fiúknál fordul elő az izmok, inak túlfeszülése, egyenlőtlen terhelése következtében.

  3. Csontfájdalom a lábfejben - gyakran csontkinövés okozza, cukorbetegek esetében fokozott a veszély a csontgyulladásra.

  4. Csontfájdalom a nagylábujjban - csontkinövés, az ízületi porc csontos kiszélesedése okozza, a láb statikai egyensúlyának megbomlásával keletkezik.

Milyen tünetekkel jár a csontfájdalom?

A csontfájdalom önmagában is egy tünet, de jellege, erőssége, helye megkülönböztető erejű. Ezen kívül más tünetekkel együtt lép fel, tünetegyüttes részeként. Megkülönböztető és társuló tünetek:

  • Legtöbbször nem kötődik mozgáshoz, pihenés közben is ugyanúgy fáj.

  • Fontos elhatárolni az izom- és ízületi fájdalmaktól. Gyakori, hogy a beteg comb- vagy lábszárfájdalomra panaszkodik, de a fájdalom nem csont eredetű.

  • Napokon keresztül folyamatosan, nem múló jelleggel fáj. 

  • Társuló tünetek lehetnek hosszabb időn keresztül a fogyás, kimerültség, étvágytalanság, álmatlanság.

  • Görnyedt testtartás, csonttörés, -repedés.

Hogyan diagnosztizálják a csontfájdalmat?

Valójában nem a csontfájdalmat, hanem a kiváltó okot kell diagnosztizálni. Csontfájdalom esetén a háziorvoshoz, ortopéd orvoshoz, reumatológushoz forduljunk. A diagnózishoz széles körű vizsgálatok szükségesek. Ezek kielemzése összetett feladat, mire minden vizsgálati eredmény megérkezik, hosszabb idő is eltelik. 

  • A beteg meghallgatásakor az orvos felveszi a kórtörténetet, előzményeket, esetleges sérülést. Meghallgatja a beteg panaszait: mióta fáj és melyik testrész, milyen jellegű a fájdalom.

  • Szemrevételezi, és fizikális vizsgálattal megvizsgálja a fájdalmas helyet.

  • Képalkotó vizsgálatokkal (röntgen, MRI, CT) egy esetleges sérülés, daganatos betegség állapítható meg.

  • Citológiai és laborvizsgálatokkal rosszindulatú folyamatok, hiánybetegségek szűrhetők ki.  

Hogyan kezelhető a csontfájdalom?

A kezelés kettős célú: a tartós fájdalom enyhítése tüneti kezelésként, a fájdalmat kiváltó betegség kezelése a fájdalom forrásának megszüntetése érdekében.

  • Tüneti kezelés - erős fájdalmak esetén elnyújtott felszívódású, hosszú hatóidejű fájdalomcsillapítók az éjjeli pihenés biztosítása érdekében.

  • Állott vizes borogatás csillapítja a gyulladást, masszázs fokozza a vérkeringést, ezáltal fájdalomcsillapító hatású.

  • Az alapbetegség kivizsgálása és kezelése jelenti a végleges megoldást.

  • D-vitamin és ásványi anyagok biztosítása hatékony egyes esetekben.

Hogyan előzhető meg a csontfájdalom?

A csontfájdalom az alapbetegség kizárásával megszűnik. Megelőzéshez javasolt a teljes értékű táplálkozás, testsúly megőrzése, elegendő mozgás,  pihenés biztosítása. Bizonyos esetekben nem ismertek olyan módszerek, amelyekkel kizárhatnák a csontfájdalom megjelenését.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.