Csont-izotópvizsgálat - Csontszcintigráfia
Mit  mutat ki, mikor szükséges?

A csont-izotópvizsgálat - más néven csontszcintigráfia vagy csontscan - a képalkotó vizsgálatok körébe tartozik. Segítségével a csontanyagcsere folyamatai  térképezhetők fel. A vizsgálat azon alapszik, hogy bizonyos betegségekben (daganatok, fertőzések, törések) a csont anyagcseréje felgyorsul vagy lelassul, ez a változás mutatható ki az izotópos vizsgálattal. 

Mit mutat ki a csont-izotópvizsgálat?

A szervezetbe juttatva a rádióaktív gamma-sugárzást kibocsátó izotóp a bevitt anyag szervezeten belüli eloszlását, felhalmozódásának helyét mutatja meg. Az izotóp foszfátot tartalmazó molekulához kötve kerül a szervezetbe. Kóros állapotokban a csontképző sejtek aktivitása megnő, a foszfátot tartalmazó molekulát (az izotóppal együtt) a kóros sejtek az egészségeseknél nagyobb mértékben veszik fel, itt dúsul az izotóp jelenléte, ezzel a kisugárzás is. Egyes esetekben az izotópfelvétel csökkenése mutatja ki a rendellenességet. Az anyagcsere folyamat kóros eltérését kimutatja, de annak eredetére nem ad választ.

Mit mutat ki a csont-izotópvizsgálat

Mikor szükséges a csontszcintigráfia vizsgálat ?

A csont-izotópvizsgálat a csontanyagcsere betegségek diagnosztizálásához szükséges eljárás. Akkor végzik, amikor felmerül a csontok kóros anyagcseréjének gyanúja. A következő betegségek gyanújakor kerül rá sor:

 • csontdaganatok kimutatására,
 • elsődleges és másodlagos (áttétes) daganatos folyamatok követésére,
 • kezelésük eredményességének ellenőrzésére,
 • a csontdaganat jó- vagy rosszindulatú jellegének megítéléséhez,
 • csontok gyulladásos folyamatainak diagnosztizálásakor,
 • csontok vérellátási zavarainak kimutatására
 • ízületi protézisek kilazulásának gyanújakor,
 • ízületi gyulladások aktivitásának ellenőrzésére.

Mi a menete a csont-izotópvizsgálatnak

A csont-izotópvizsgálat nem fájdalmas, nem kellemetlen, a kockázatokat és eredményeket mérlegelve nem jelent veszélyt, indokolt esetben gyereknél is, különösen indokolt esetben terhesség esetében is elvégezhető. Felkészülést nem igényel, lehet enni-inni, gyógyszert bevenni előtte. Szükséges egy liter folyadék készenlétben tartása, a vizsgálatra ezt magunkkal kell vinni. Több órát vesz igénybe.

 • Intravénás injekció formájában kerül a szervezetbe az izotóppal jelölt foszfát tartalmú anyag,
 • ezt követően kell elfogyasztani egy liter folyadékot,
 • egyes esetekben azonnal, máskor két-három óra múlva kerül sor a vizsgálatra, melynek során
 • mozdulatlanul kell feküdni kb. húsz percig a gamma-kamera alatti vizsgálóasztalon.

Milyen felvétel készül a csontscan során?

A sugárzást érzékelő berendezés a sugárzási gócpontokat érzékeli a sok izotópot összegyűjtő helyeken. A mérési adatokat számítógép dolgozza fel.

 • Elöl- és hátulnézetből készült összegzett felvételt készít az egész testről.
 • Bonyolultabb szerkezetű csontokról (csigolya, arckoponya, medence) keresztirányú felvétel is készülhet.
 • Többfázisú felvétellel a csont vérátáramlási üteme is meghatározható.

A csont-izotópvizsgálat ára

A vizsgálathoz szakorvosi beutaló szükséges vagy magán egészségügyi szolgáltatás keretében enélkül is elvégeztethető. Teljes test csontszcintigráfiás vizsgálat, illetve háromfázisú vizsgálat ára 15-30 000 Ft körül van.

Veszélyes a sugárzás a csont-izotópvizsgálat következtében?

Terhességről és szoptatásról tájékoztatni kell az orvost. A terhesség első három hónapjában nem végeznek sugárterheléses vizsgálatot. A sugárterhelés miatt terheseknél és gyerekeknél csak különösen indokolt esetben végzik el a vizsgálatot. A vizsgálatot követő 24 órában a szoptatást fel kell függeszteni, a lefejt tejet kiönteni, és a csecsemőt  a vizsgálat előtt lefejt tejjel táplálni. 

A bevitt anyag eltávozásának serkentésére szolgál a javasolt bőséges folyadékfogyasztás a vizsgálatot követő 24 órában. Ez alatt az idő alatt, bár a sugárzás hat óránként a felére csökken, a vizsgált személy bocsáthat ki magából sugárzást, ezért nem javasolt a közeli találkozás  terhesekkel és gyerekekkel. Felnőttekre nem jelent kockázatot a vizsgált személy közelsége.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.