A csontkinövés fajtái, kialakulása, tünetei, kezelése, megelőzése

A csontkinövés jóindulatú csontszövetszaporulat, a csontos, jellemzően a csontvégekhez közel levő kis dudor, nyúlvány. Veleszületett vagy később kialakuló, egyes vagy többes változata is ismert. Csak nagyon kis arányban fordul elő rosszindulatú elfajulása.

A csontkinövés fajtái

A csontkinövéseket kialakulásuk szerint csoportosíthatjuk. 

 1. Gyerekkori csontkinövés (oszteokondróma) - csontnyúlvány a combcsonton, sípcsonton, felkarcsonton. Akár már a születéskor is meglehet, de csak később fedezik fel, mert a csontok növekedésével együtt ez is nő, így éri el azt a méretet, amikor már észrevehető, illetve zavaró. Általában egyszeri képződmény, jóval ritkább a genetikailag öröklődő, többszörös kinövés.

 2. Terhelés hatására kialakuló csontkinövés inak tapadásánál, izomhúzódás, porckopás következtében

csontkinövés fajtái

A csontkinövés okai

A csontkinövés oka nem mindig deríthető fel, egyes esetekre hipotézisek léteznek.

 • A gyerekkori csontkinövés (oszteokondróma) hátterében feltételezik, hogy a magzati fejlődés során egy porccsíratelep leszakadt, áthelyeződött, és ott folytatódott a növekedés.

 • A csontok végein levő növekedési zónában a növekedés oldalirányban is folytatódott.

 • A többszörös csontkinövések genetikai eredetűek. Ilyenkor több csonttüske áll ki.

 • A később, terhelés hatására kialakuló csontkinövések eredete ismert, ezeket az ín fokozott húzódása okozza, ennek “ellensúlyozására” keletkezik a csont terhelt részén a kinövés.

A csontkinövés helyei

A csontkinövések kialakulásukra visszavezethetően jellegzetes helyeken alakultak ki.

 • Gyerekkori csontkinövések a csontvégződések közelében, combcsonton, felkarcsont felső végén, sípcsonton a térd alatt jönnek létre.

 • A talpi bőnye és az Achilles-ín tapadásánál az inak húzódása miatt alakul ki a sarokcsont kinövése, a sarkantyú a sarokcsont talp és hátsó részén.

 • A nagylábujjon a bütyök, illetve a talp külső szélét a kisujj alatt a szabóbütyök a túlterhelés hatására kialakult csontkinövés.

 • Porckopás esetén az érintett ízület szélein csontfelrakódások keletkeznek.

 • A kéz kisízületeinél ízületi gyulladás, túlterhelés okozta íngyulladás következtében alakul ki csontos felrakódás.

 • Az utóbbi évtizedekben figyelték meg a koponya hátsó részén, a nyakszirtcsont kiálló részén (inion) kialakuló, akár 3 cm-es nagyságot is elérő csontkinövést. A “képernyőtesttartás”, előrehelyezett fejtartás (EFT) során a nyakat előrenyújtva, a nyaki csigolyák görbülésével a tarkószalagra és trapézizomra fokozott terhelés kerül. Ez vezet a csontkinövéshez a tarkón.

 • A koponya más területén megjelenő dudorok gyakran nem csontkinövések, hanem kemény kásadaganatok. Ennek ellenőrzése orvosi vizsgálatot, szükség esetén röntgenfelvételt igényel.

Milyen tünetekkel jár a csontkinövés?

A csontkinövés addig nem jár tünetekkel, amíg nem nyomja a környező szöveteket. Ez csak a gyerekkori, kisméretű csontkinövésre jellemző. A későbbiekben a növekedéssel együtt kezd panaszokat okozni.

 • A gyerekkori csontkinövés a növekedési időszak végére jól kitapinthatóvá nő.

 • Az inakat, izmokat, ideget nyomva fájdalmat okoz.

 • Mozgás közben érezhetően átugrik felette az ín, izom.

 • Mérete révén zavarja a mozgást.

Hogyan diagnosztizálják a csontkinövést?

A csontkinövés diagnosztizálása fizikális és képalkotó vizsgálatokkal történik.

 • Az orvos meghallgatja a panaszokat.

 • Fizikai vizsgálat során kitapintja a csontkinövést.

 • Röntgenfelvételen látható a csont melletti kinövés.

Hogyan kezelhető a csontkinövés?

A csontkinövés kezelése, a kinövés eltávolítása panaszmentes esetben nem feltétlenül szükséges. Amennyiben zavart okoz, műtéti úton történik a felesleges csont eltávolítása.

Sokszoros kinövés esetében olykor nem lehet minden csonttüskét levésni, de nem is szükséges, csak a rossz helyen levő, mozgást akadályozó, fájdalmat okozó darabokat. Ritkán a csontkinövés, különösen többszörös formája a rosszindulatú elfajulás lehetőségét veti fel, ebben az esetben szövettenyésztés is szükséges a műtét után. A műtéti heg gyógyulása után gyógytornával hamar helyreállítható a mozgásfunkció.

Hogyan előzhető meg a csontkinövés?

A csontkinövésnek csak az a fajtája előzhető meg, amely az inak túlterheléséből fakadóan nő ki (bütyök, szabóbütyök, sarkantyú, tarkótáji kinövés). Elsősorban a terhelés helyes elosztásával, jó testtartással, gyógytornával tehetünk ellene.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.