A polidaktilia fajtái, tünetei, okai, diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

A veleszületett fejlődési rendellenességek között a polidaktilia (sokujjúság) a felső és alsó végtagokon is jelentkezhet, a szám feletti ujjak akár egyenletesen, akár rapszodikusan eloszolva. A  hatujjúság leginkább esztétikai zavart okoz, ez a polidaktilia legmérsékeltebb és legáltalánosabb formája. A kéz kisujji oldalán (nyolcszor gyakrabban, mint a többi ujjnál) vagy a hüvelykujj mellett, ritkábban a mutató-, középső vagy gyűrűsujj mellett jelentkezik az ujjtöbblet szimmetrikusan mindkét kézen vagy csak az egyiken. Mindkét nemnél egyenlő arányban fordul elő, átlagosan minden háromezredik  újszülöttnél.

A polidaktilia fajtái

A hatujjúság rendellenességnek két súlyossági fokozata van, amellett, hogy egyéb variációk (hüvelykujj, középső ujjak kettőződése, szimmetrikusan vagy csak az egyik kézen) alapján is csoportosítható:

  1. Súlyosabb formában teljesen kifejlődött hatodik ujj van jelent, röntgenképen látható az ujj minden percének csontjai. 
  2. Enyhébb változat esetében nem fejlődött ki teljesen külön ujj, esetleg csak az utolsó vagy a második ujjperctől kezdődik a duplikáció, vagy az ujj csak csökevényes csontot tartalmaz, leginkább bőrnövedéknek tekinthető.
polidaktilia

A hatujjúság okai - öröklődése 

A hatujjúság az ujjfejlődési rendellenességek örökletes jellegű változata, az embrionális élet első nyolc hetében jön létre. A felmenők között akár több generáción keresztül megfigyelhető a hatodik ujj megjelenése. Dominánsan öröklődik, ha valamelyik szülőnél előfordul, átlagosan ötven százalékos esély van rá, illetve a gyermekek felénél lehet számítani rá.

A polidaktilia tünetei

A hatujjúság a születés után azonnal látható. Nem jár egyéb tünettel, nem kapcsolódik hozzá egyéb rendellenesség.

A polidaktilia diagnosztizálása

A hatujjúság szabad szemmel látható rendellenesség. A diagnosztizálásnál fontos annak megállapítása, melyik ujj kettőződött, ez a belső három ujj (centralis polidaktilia) esetében nem mindig egyértelmű. Röntgen felvétellel megállapítható, hogy teljesen kifejlett ujjtöbbletről van-e szó, illetve az ujjtöbblet hány ízületi percet érint.

Hogyan kezelik a hatujjúságot?

A kezelés célja a legjobban elfogadható esztétikai eredmény. Ennek érdekében az ujjtöbbletet műtéttel távolítják el a megmaradó ujj inai, szalagjainak kíméletével, a kisízületek mozgásfunkcióinak megőrzésével. A műtét kisebb beavatkozás, ha az ujj nem nem fejlődött ki teljesen.

Hogyan előzhető meg a hatujjúság?

A hatujjúság dominánsan örökletes jellegű fejlődési rendellenesség, kialakulása genetikailag kódolt, így nem előzhető meg, de nem lehet előre tudni, ez a genetikai program érvényesül-e vagy sem.

Mit kell még tudnunk a hatujjúságról?

Az ősmagyar hitvilág szerint a csonttöbblet (hatujjúság, foggal születés) kiválasztottságot jelentett a természetfölötti világgal való kapcsolattartásra, a sámánságra. Örökletes jellege miatt egész sámándinasztiák alakultak ki, például Álmosé, így megjelent utódainál, több Árpád-házi királynál is.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.