A tölcsérmellkas fajtái, tünetei, okai, diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

A tölcsérmellkas nemcsak esztétikai, hanem akár az egészséget is veszélyeztető mellkasdeformitás. A háti gerincszakasz, a bordák és a szegycsont alkotta csontos mellkas védi a létfontosságú szerveket, a tüdőt és a szívet. Tölcsérmellkas esetén a szegycsont középső és alsó része a hozzá kapcsolódó bordaporcokkal együtt tölcsérszerűen befelé, a mellüreg felé húzódik, tehát a csontokat és porcokat érintő veleszületett deformitás.

Átlagosan minden száz újszülöttből kettőt-hármat érint. Kívülről esztétikai hiba, ám a mellkas beszűkült belső tere a deformitás mértékétől függően nyomást gyakorol a belső szervekre, a tüdőre és szívre. Súlyos esetben a szív és tüdő elégtelen működését okozza.

tölcsérmellkas

A tölcsérmellkas fajtái

A tölcsérmellkast a megjelenési tünetek és a deformitás súlyossága alapján csoportosítják.

 1. Szimmetrikus - a szegycsont és a bordák mindkét oldalon azonos mértékben húzódnak befelé.

 2. Aszimmetrikus - a két oldalon eltérő mértékben vagy csak az egyik oldalán van behúzódás

 3. Kisebb mértékű tölcsérmellkas - a behúzódás elsősorban esztétikai probléma

 4. Súlyos tölcsérmellkas - a csontok jelentősen besüllyedtek, a gerinc görbülete nagyobb fokú, a szegycsont és a gerincoszlop között a mellkas beszűkült, az életfontosságú szervek működését károsan befolyásolja vagy veszélyezteti.

A tölcsérmellkas okai

A tölcsérmellkas kialakulásának közvetlen oka nem ismert. Családi halmozódást mutat, nagyobb valószínűséggel lehet számítani rá ott, ahol a családban már előfordult, tehát részben genetikai okokra visszavezethető.

Milyen tünetekkel jár a tölcsérmellkas?

A tölcsérmellkas azonnal látható tünete a mellkas domborulatának esztétikai hibája, a tölcsérszerű bemélyedés. csecsemőkorban kevésbé feltűnő, az életkor előrehaladtával az elváltozás növekszik. Idővel számos panasz társul a külső megjelenéshez:

 • A tölcsérmellkassal rendelkező gyerekek általában vékonyak, válluk előre esik, tartásuk renyhe, törzsük előre dől.

 • Gyakori alsó- és felsőlégúti betegségek, hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, asztma jelzi a tüdőfunkció romlását.

 • Szívzörej, elégtelen szívműködés utal a szív és a nagyerek nyomására.

Hogyan diagnosztizálják a tölcsérmellkast?

A tölcsérmellkas szabad szemmel is látható deformitás, fontos azonban képalkotó vizsgálatokkal is követni az elváltozás állapotát és alakulását, valamint egyéb vizsgálatokkal a kapcsolódó panaszok súlyosságát.

 • Az ortopéd szakorvos fizikális és háromdimenziós CT-vizsgálat és röntgenfelvétel alapján diagnosztizálja a tölcsérmellkast. időnként ellenőrzi a változást.

 • Légzésfunkció vizsgálattal (tüdőkapacitás méréssel) ellenőrzik, hogy a tölcsérmellkas mennyiben gátolja a tüdő működését.

 • EKG-vizsgálattal, a szív ultrahangos vizsgálatával ellenőrzik, hogy a tölcsérmellkas mellett a szív hogyan tudja ellátni feladatát.

Hogyan kezelhető a tölcsérmellkas?

Konzervatív kezeléssel a tölcsérmellkas nem gyógyítható, de a rosszabbodás üteme jelentősen befolyásolható, így kisebb mértékű deformitás folyamatos gyógytornával akár az egészséget nem veszélyeztető állapotban fenntartható. Súlyosbodó, a tüdő és szív működését károsan befolyásoló tölcsérmell műtéttel korrigálható.

 • A konzervatív kezelés célja az izomzat erősítése annak érdekében, hogy a csontok és porcok deformitását ellensúlyozzák, a rosszabbodást, az izomzat tartóerejével megakadályozzák. Rendszeres, folyamatos gyógytornával, úszással kell a mellkas, hát és has izmait erősíteni.

 • Amennyiben a konzervatív kezeléssel nem tartható fenn az egészséget nem veszélyeztető állapot, még 18 éves kor előtt (általában 4 és 14 éves kor között) javasolt a műtét elvégzése. A korrekció során a mellkasba egy-két évre egy lemezt illesztenek be, mely a megfelelő ívre korrigálja a mellkas besüppedő részét. A lemez eltávolítása után a behúzódás megszűnik, kis heg marad fenn.

Hogyan előzhető meg a tölcsérmellkas?

A tölcsérmellkas olyan veleszületett mellkasdeformitás, melynek közvetlen kiváltó oka nem ismert, így megelőzni nem tudjuk. A meglévő állapot rosszabbodásának megelőzéséért azonban sokat tehetünk a mellkas, has, hát izmainak erősítésével.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.