Csontsűrűség vizsgálat

A csontsűrűség vizsgálaton (oszteodenzitometria, ODM) a csontsűrűséget, azaz a csontok ásványi anyag tartalmát mérik. A csontszövet szervezetünk legellenállóbb része a szerves és szervetlen anyagokból álló felépítésének köszönhetően. Ezek együttesen adják a csont szilárd alkotórészeit.Folyamatosan változó, élő szövet.

A változást a csontszövet kétféle sejttípusa végzi: a csontépítő sejtek a szövetet építik, a csontfaló sejtek lebontják. A folyamat fiatalkorban építő eredményű, ennek következtében 30 éves kor körül eléri a legnagyobb csonttömeget, felnőttkorban nagyrészt egyensúlyban áll, majd 50 éves kor után, az életkor előrehaladtával a csontépítő folyamat hátrányba kerül, megindul a csontvesztés természetes vagy olykor kóros folyamata. Csontsűrűség vizsgálat során megállapítható, hol tart ez a folyamat, milyen a csonttömegünk az optimális átlagértékhez képest.

csontsűrűség vizsgálat hogyan történik

Mikor szükséges a csontsűrűség vizsgálat?

Csontsűrűség vizsgálat akkor indokolt, ha felmerül a kóros csontvesztés gyanúja.

Hogyan történik a csontsűrűség vizsgálat?

A csontsűrűség vizsgálat nem igényel előkészületet. A vizsgálat során a beteg a vizsgálóasztalon a berendezés alatt fekszik. Melltartó eltávolítása szükséges, de vékony póló, illetve vizsgálati ruházat viselhető. A mérés történhet teljes testen vagy bizonyos csontterületen, gyakran a combcsonton, alkaron, csípőn. Nem végezhető már törött csonton vagy protézises végtagon. Alacsony sugárterhelést jelent, nem érezhető, és nem jelent kockázatot a szervezetre. Kb. húsz percet vesz igénybe. 

A csontsűrűségmérő berendezés röntgensugarakat bocsát ki. Ezeket a csontok különböző mértékben nyelik el: a sűrű, jó felépítésű csontok nagyobb mértékben, a vékonyabb gerendázatú, ritkásabb hálózat kevésbé. A megmaradt sugármennyiség alapján méri fel a készülék a csontállományt. Az adatokat összehasonlítja az optimális csonttömeg átlagértékével. Az attól való eltérés mutatja a csontritkulás meglétét és annak mértékét, ez a T-score érték. 

A csontsűrűség vizsgálat ára - mennyibe kerül

Csontsűrűség vizsgálat szakorvosi beutalóval vagy magán egészségügyi intézményben vehető igénybe. Ára a vizsgált terület nagyságától függően 2000 Ft (alkar) és 10 000 Ft (gerinc, kétoldali combnyak, alkar) között van.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.