A tyúkmellkas fajtái, tünetei, okai, diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

A tyúkmellkas egy százalékos gyakorisággal előforduló veleszületett mellkasdeformitás. A mellkast alkotó háti gerincszakasz, a szegycsont és a bordák alkotta kosár elülső része, a szegycsont és a hozzá kapcsolódó porcos bordavégek kifelé csúcsosodnak. A mellkas belső szerveire nézve ez nem jár egészségi következménnyel. A deformitás elsősorban esztétikai problémát okoz. 

A tyúkmellkas fajtái

A tyúkmellkast megjelenése alapján csoportosíthatjuk.

  1. Kisebb mértékű, a megjelenést kevésbé befolyásoló deformitás.

  2. Jelentősebb, esztétikai látványt zavaró kitüremkedés

tyúkmellkas okai

A tyúkmellkas okai

A tyúkmellkas kialakulásának közvetlen oka, hogy a szegycsonthoz kapcsolódó bordaporcok hosszabbra nőnek, egymáshoz torlódnak és kifelé púposodnak. Nem ismert pontosan, mi áll ennek hátterében. Egyes családokban ismétlődések előfordulnak.

  1. Genetikai okok gyaníthatók a háttérben ott, ahol a családban korábban már előfordult ilyen deformitás.

  2. Angolkór, ma már ritkán előforduló betegség is okozhatja. Ha a csontfejlődés szakaszában D-vitamin hiányában a szilárdságukért felelős kalcium és foszfor nem tud beépülni, a puha részek kidudorodnak, ez történik a szegycsont és bordák találkozásánál levő porcos részekkel.

Milyen tünetekkel jár a tyúkmellkas?

A tyúkmellkas tünetei között a legszembetűnőbb a mellkas elülső középső részének kidomborodása. 

  • Ha a tyúkmellkas hátterében D-vitaminhiány áll, a szegycsont kitüremkedése mellett előfordulhat gerincferdülés, gyenge csontozat.

  • Erre utalhat a késői felállás, járni tanulás, gyenge hasizomzat miatt előredomborodó has, rossz fogak.

Hogyan diagnosztizálják a tyúkmellkast?

A tyúkmellkas diagnosztizálásában fizikai és képalkotó vizsgálatok szerepelnek. Ha fennáll a gyanú, hogy D-vitaminhiány okozta a tyúkmellkas kialakulását, laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik  a kalcium, foszfor szintet, röntgen vizsgálattal pedig kimutatható a normál csontosodás hiánya. Előfordulhat, hogy további vizsgálatok szükségesek, ha a D-vitaminhiány hátterében felszívódási zavart sejtenek.

Hogyan kezelhető a tyúkmellkas?

A tyúkmellkas kezelése konzervatív és műtéti úton történhet. Amennyiben kialakulását D-vitaminhiány okozta, annak kúraszerű adagolását rendelheti az orvos.

  • A konzervatív kezelés célja a légzőizmok és a mellkas izmainak edzése. Ebben a gyógytorna és az úszás szerepel első helyen.

  • Súlyosabb esetben fűző viselését is elrendelheti az ortopéd szakorvos a deformitás rosszabbodásának megelőzésére, megállítására, a mellkas formájának megőrzése  érdekében.

  • Műtétet nem szoktak javasolni a pusztán esztétikai zavart okozó tyúkmell esetében.

Hogyan előzhető meg a tyúkmellkas?

Amennyiben a tyúkmellkas kialakulását genetikai tényezők okozzák, nem tudjuk megelőzni, de ennek rizikója alacsony. Az angolkór, D-vitaminhiány okozta csontdeformitást már a várandósság alatt megfelelő természetes forrásból biztosított vitaminbevitellel lehet megelőzni, ma már ez is általános a várandós- és csecsemőgondozás során.


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!


Jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti gombra kattintva és jelentkezzen be egy vezető plasztikai sebészhez még ma!