A befelé forduló lábfej fajtái, tünetei, okai, diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

A befelé forduló lábfej (pes adductus) másik szemléletes elnevezése a sarlóláb, az egyik leggyakoribb veleszületett deformitás. Születés után azonnal jól látható, különösen, ha a csecsemő sarkát széttárt mutató és középső ujjunk alkotta nyílásba illesztjük. Fiúknál gyakoribb, általában mindkét lábat érinti, de előfordulhat csak az egyik lábnál is.

A befelé forduló lábfej fajtái

A rendellenesség foka igen különböző, sokszor az orvosok sem tulajdonítanak nagy jelentőséget neki, mert az elváltozás a csecsemő növekedésével legtöbbször magától korrigálódik. A befelé fordulás kötöttség szempontjából két csoportba sorolható, és ennek a kezelés szempontjából nagy jelentősége van: 

  1. flexibilis adductus - a befelé forduló előláb passzív mozgatással könnyen egyenes helyzetbe hozható az esetek 85-95%-ában.

  2. rigid adductus - ritkább esetben az előláb passzív mozgatással nem hozható egyenes helyzetbe, ebben az esetben nem várható spontán rendeződés.

befelé forduló lábfej

A befelé forduló lábfej oka

A lábfej elülső részének befelé hajlása általában a magzat méhen belüli elhelyezkedésének következménye: a magzatpózban különösen kevés magzatvíz, nagyobb magzat esetén a szűk térben kevés mozgáslehetőség maradt, a lábfej tartósan így helyezkedett el.

A méhen belüli tartási kényszerűség következtében olykor az előlábat mozgató bizonyos izomcsoportok egyensúlyában is zavar jöhet létre. Még ritkábban valódi fejlődési rendellenességről van szó.

A befelé forduló lábfej tünete

Az előláb, vagyis a lábfej elülső része, a lábközépcsontok és a lábujjak befelé fordulnak, a talp külső éle kifelé domborodik, belső széle befelé homorú, a nagylábujjak egymás felé kanyarodnak.

Hogyan diagnosztizálják a befelé forduló lábfejet?

A diagnózis fizikális vizsgálat alapján felállítható, a dongalábtól jól elkülöníthető, a deformitás csak az előlábra korlátozódik. Passzív mozgatással a kötöttség mértéke szintén megállapítható, ennek függvényében kell a szükséges kezelési tervet felállítani.

Hogyan kezelhető a befelé forduló lábfej?

A befelé forduló lábfej kezelési terve a kötöttség mértékétől, a javulás ütemétől és a kezelés megkezdésének időpontjától függ. Az eredményt a láb tornáztatása, az irányított gyógytorna és amennyiben szükséges, a segédeszközök együttes használata hozza meg. Tartsuk be az ortopéd szakorvos és a gyógytornász utasításait, és helytelen “kíméletből” ne hanyagoljuk el a kezelést.

  1. Konzervatív terápia tornával, passzív mozgatással, masszírozással. Flexibilis adductus esetében újszülött kortól kezdve javasolt a lábfej külső szélének masszírozása, gyógytorna (Dévény-féle speciális manuális technika). Kinezio tape felhelyezésével segíthet a gyógytornász a lágyrészek optimális alakításában.

  2. Konzervatív terápia gyógycipővel. Amennyiben a tornáztatással hat hét után nem egyenesedett ki a lábfej, vagy az ortopéd orvos már születés után ezt javasolja, speciális gyógycipő, redresszáló szandál segítségével korrigálható sarlóláb. A gyógycipőt első alkalommal az orvos adja fel a csecsemőre a szükséges méretre és helyzetben rögzítve. Hat hétig folyamatosan viselnie kell, csak fürdetés idejére szabad levenni, majd a következő hat hétben még éjszakai viselés a kezelés része.

  3. Későbbi korrekció gipszeléssel. Csecsemőkorban fel nem ismert vagy nem kezelt befelé forduló lábfej esetén a belső oldal lágyrészei megrövidülhetnek, és ezek akadályozzák a kiegyenesítést. Kisdedkorban a lábfejet gipszeléssel szorítják fokozatosan az egyenes irány felé. A gipszet hetente-kéthetente veszik le, ellenőrzik az elért eredményt, majd helyezik fel az újabbat. Így kb. 4-6 hét alatt érhető el a kívánt állapot. Ezt műanyag korrekciós sín viselésével lehet megőrizni, ellenkező esetben visszamódosul a lábfej. A járás kezdete után, amennyiben az ortopéd orvos úgy ítéli meg, a fenntartás érdekében szükséges lehet bizonyos ideig egyenesített talptengellyel, esetleg befelé döntéssel készült ortopéd cipő, amely a lábat egyenes irányban tartja. 

  4. Műtét akkor javasolt, ha a konzervatív kezelések nem hoztak eredményt, és esztétikai problémán kívül cipőviselési problémát, panaszt okozna gyermekkorban a befelé forduló lábfej.

Hogyan előzhető meg a befelé forduló lábfej?

A befelé forduló lábfej a magzat sajátos (kényszer)elhelyezkedéséből adódik, ez nem előzhető meg direkt módon. A kezelés mielőbbi megkezdésével, tornáztatással azonban sokat tehetünk azért, hogy maradéktalanul elmúljon a deformitás. Kismértékű befelé fordulás esetén is végezzük a tornáztatást. Amennyiben a későbbiekben, bármely életkorban észleljük, hogy a gyerek “csámpásan”, befelé fordult lábfejjel kezd járni, forduljunk gyermekortopéd szakorvoshoz. Ezzel egy esetleges visszamódosulást, lágyrészrövidülést, lúdtalpat előzhetünk meg.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.