A dongaláb fajtái, tünetei, okai, diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

A dongaláb viszonylag gyakori fejlődési rendellenesség, születés után azonnal látható a hordó dongájához hasonló lábfejtartás. Másik elnevezése - lóláb - szintén a lábtartásra utal. Érinti a lábfej csontjait, izmait, inait és szalagjait. Ennek következtében a lábfejek befelé fordulnak, a sarok alig érinti a talajt, a talp homorúan görbült, a járás a lábujjakon, illetve az alatta levő párnán és a külső talpélen történik, az Achilles-ín feszes, az izmok sokszor sorvadtak. Csak az esetek felében érinti mindkét lábfejet.

dongaláb torna

A dongaláb fajtái

A dongaláb rendellenességet aszerint csoportosíthatjuk, hogy mindkét lábfejet érinti-e vagy csak az egyiket, illetve kialakulása szerint:

 1. Szimmetrikus, mindkét lábfej deformálódott.
 2. Csak az egyik lábfejet érinti a rendellenesség.
 3. Már a végtag kialakulásakor következett be a csírakárosodás.
 4. Az egészségesen kifejlődött végtag a méhen belüli rossz elhelyezkedés miatt károsodott.

A dongaláb kialakulásának okai

A dongaláb veleszületett rendellenesség, kialakulásában több tényező játszik szerepet:

 • sejtosztódási zavar,
 • örökletes tényezők,
 • nem (fiúknál kétszer gyakoribb)
 • méhen belüli rossz fekvés
 • akár kevés magzatvíz következtében
 • terhesség alatti dohányzás következtében hússzor gyakoribb

Milyen tünetekkel jár a dongaláb?

A dongaláb jóval kevésbé mozgatható, mint az egészséges láb. A lábfej hibás állása miatt a járás nehézkes vele.

Hogyan diagnosztizálják a dongalábat?

A dongaláb születés után azonnal látható, a lábfej formája elhelyezkedése alapján korán diagnosztizálható. A család kikérdezésével kideríthető, volt-e már hasonló eset. Fizikális vizsgálattal megállapítható a rendellenesség mértéke, attól függően könnyű vagy nehéz-e a lábat helyes állásba hozni. Röntgenfelvétel a diagnózishoz nem szükséges, de a kezelés haladásának ellenőrzésére vagy műtéti terv felállításához szükséges lesz.

Hogyan kezelhető a dongaláb?

A kezelés szempontjából fontos, hogy tartási rendellenesség következtében alakult-e ki, vagy valódi dongalábról van-e szó.  Korai kezeléssel az előbbi akár teljes mértékben helyreállítható, a sejtosztódási zavar következtében kialakult dongaláb csak részben kezelhető konzervatív módszerekkel, sokszor ortopéd műtétre kerül sor. Fontos, hogy a kezelés a születés után mielőbb megkezdődjön. Célja a csontok, izmok, inak korrekciója.

 • Már újszülöttkorban az első napoktól passzív mozgatás, masszírozás, a talp bőrének ingerlése az aktív lábmozgások kiváltására, izomerősítésre.
 • Gipszkezelés/ortézis. A lábat gipszkötésben rögzítik a szükséges helyzetben.
 • Gyógytornával erősítik az izmokat, kialakítják a lábfej helyes tartását.
 • Gipsz- és sínkezelés és gyógytorna hónapokon át tartó, heti majd többheti szakaszos váltakozása (szakaszos gipszredresszió) a megszületés utáni napoktól kezdve öt hónapos korig. Ekkor dől el, kellő eredményességgel folytatható-e  konzervatív kezelés, vagy műtétre van-e szükség.
 • Legkésőbb másfél éves korban ajánlatos a műtét elvégzése, ha az indokolt az addigi konzervatív kezelés után. Ennek során az inakat felszabadítják, és sor kerülhet a csontok korrekciójára is. A műtét után is folytatódik a gipsz- és sínkezelés gyógytornával kombinálva.
 • Korrekciós cipő a járás kezdetétől biztosítja a helyes járást, lábtartást, megelőzi a műtét utáni visszaesést, javítja a még fennmaradó kisebb torzulásokat.
 • A már jól korrigált láb számára is fontos a mozgás, mozgatás, izmok fejlesztése. javasolt a kerékpározás, foci, futás

Hogyan előzhető meg a dongaláb?

A genetikai okokat nem tudjuk kivédeni, de a magzati károsodást a sejtosztódás idején nagymértékben kizárhatjuk a dohányzás mellőzésével a várandósság alatt. 

Milyen gyakorlatokat ajánlottak dongaláb esetén?

A kezelési terv részeként időről időre változnak a gyakorlatok. A gyerekek napirendjébe játékosan beilleszthetők és otthon is végezhetők. A gyógytorna célja az ínrövidülések nyújtása, izomtevékenység, izomerő fokozása, járáskorrekció. Hosszú időn át tartós elem az Achilles-ín nyújtását célzó és a lábikra izmát erősítő gyakorlat:

 • enyhén emelkedő ferde padon sétálás, hegynek felfelé menet, bordásfalon állás
 • kerékpározás különböző ellenállással.

Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.