Anyajegyszűrés

Az anyajegyszűrés bőrgyógyászati szűrővizsgálat az anyajegyek figyelmeztető és/vagy rosszindulatú elváltozásainak mielőbbi felderítésére, hogy azok eltávolításával a súlyosabb betegséget megelőzzék. Adott esetben akár életmentő fontosságú is lehet, a melanoma ugyanis időben felismerve jó eséllyel gyógyítható.

anyajegyszűrés

Mire alkalmas az anyajegyszűrés?

Az anyajegyszűrés alkalmas a melanoma malignum agresszív bőrdaganat kialakulásának korai felismerésére,

 • az anyajegyek szaporodásának észlelésére,
 • az anyajegyek változásának nyilvántartására,
 • ártalmatlan, kérdéses és rosszindulatú anyajegyek diagnosztizálására.

Az anyajegyszűrés fajtái

Az anyajegyszűrésre ma két módszer ismert.

1. Dermatoszkópos vizsgálat

A dermatoszkópos vizsgálat az anyajegyre helyezett tízszeres nagyítást adó dermatoszkópos fejjel történik, ami tulajdonképpen egy mikroszkóp.

A vizsgálófej a hámnak szabad szemmel már nem látható rétegét világítja meg. Hagyományos dermatoszkópos fejjel az anyajegyek 80 %-ról az orvos azonnal megállapítja, hogy szükséges-e további lépéseket tenni. Kis számú, ártalmatlan anyajegyeknél elegendő lehet, az orvos javasolhatja azonban, hogy menjünk videodermatoszkópos vizsgálatra is.

2. Videodermatoszkópos vizsgálat

A videodermasztokópos vizsgálatot számítógépes vizsgálatnak is nevezik. A plasztikus dermatoszkópos vizsgálathoz képest újszerű, a legmodernebb technológiával végzett eljárás. Speciális kamerarendszer, mesterséges intelligencia és informatikai háttér a vizsgálatot követően hosszú távú képalkotáson alapuló megfigyelést és további feldolgozást tesz lehetővé.

 • Alkalmas a teljes test átnézeti (makro) feltérképezésére, 
 • a méret-, forma- és struktúrabeli változások időbeni követésére,
 • vizsgálni lehet, hogy megjelennek-e új képletek a bőrön,
 • dokumentálni lehet a változásokat a korábbi állapotokhoz képest,
 • nagyon nagy felbontású fotódokumentációval a kisebb elváltozások is észlelhetők,
 • rögzíteni lehet a meglévő anyajegyek számát és méretét,
 • az akár ötvenszeres nagyítás az anyajegyek struktúrájának tökéletesebb felmérését teszi lehetővé.

Mikor szükséges az anyajegyszűrés?

Az anyajegyszűrés mindenki számára javasolt rendszeres szűrővizsgálat. Bőrünket folyamatosan éri az UV-sugárzás, különösen nem fedett testrészeinket (arc, kézfej), és életünk során a sugárzás hatása összeadódik a bőrben.

Anyajegyszűrés ezért megelőzésképpen javasolt

 • évente egyszer, a nyári hónapok után, az ősz folyamán mindenki számára,
 • fokozott rizikócsoportba tartozók (világos bőrűek, sok anyajeggyel rendelkezők, szabadban dolgozók, szoláriumozók, napozók) számára akár félévente is,
 • 40-50 éves kortól mindenképpen, hiszen korábban a napvédelemre kisebb hangsúlyt fektettek, ezért ők is a rizikócsoportba tartoznak,
 • szoros kontroll (féléves ellenőrzés) szükséges, ha korábbi vizsgálat során figyelmeztető folyamatokra derült fény,
 • videodermatoszkópos vizsgálat javasolt, amennyiben sok (80-100) anyajegy van a testen, és/vagy a családban előfordult bőrdaganatos megbetegedés,
 • figyelmeztető jelek (viszkető, vérző, színét, méretét, felszínét, formáját változtató anyajegy) esetében azonnal. 

Hogyan történik az anyajegyszűrés?

Az anyajegyszűrés bőrgyógyász szakembernél történik. A testet, illetve az anyajegyet fedő ruházatot le kell venni. Vizsgálat előtt tisztálkoddjunk, de ne használjunk testápolót, make-upot, más kozmetikumot. Az orvos a vizsgálófejet az anyajegyre helyezi, melybe belenézve a megvilágított képletet nagyításban látja. Így halad a testen látható anyajegyeken végig.

Videodermatoszkópos vizsgálatnál a képernyőn jelenik meg az anyajegy nagyított képe. A vizsgálat eredményét az orvos azonnal szóban közli a pácienssel, írásban átadja a leletet, mely számítógépes rögzítésre kerül, szükség esetén további vagy ismétlő vizsgálatot javasol.

Mennyi ideig tart az anyajegy szűrés?

Az anyajegyszűrés időtartama attól is függ, hány anyajegyet kell az orvosnak megvizsgálnia, illetve a videodermatoszkópos eljárás is időigényesebb, 30-40 percig tarthat. 

Mennyibe kerül az anyajegyszűrés?

Az anyejegyszűrés vizsgálatot a Komplex menedzserszűrés csomag tartalmazza, melyek árairól a linkre kattintva tájékozódhat.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.