Helicobacter pylori teszt

A helicobacter pylori teszt többféle vizsgálati módszert foglal magában. Mindegyik arra szolgál, hogy kimutassa, jelen van-e a helicobacter pylori baktérium a gyomor nyálkahártya felszínén. Pozitív eredmény esetében megkezdődhet a baktérium kiirtása, ezzel jelentősen csökkenthető a hozzá kapcsolódó fekélybetegség kiújulása, nagyobb eséllyel gyógyítható a gyomorrák, illetve a kezelés menetét meghatározza a helicobacter diagnózis.

Helicobacter pylori teszt

Mit kell tudni a helicobacter pyloriról?

A helicobacter pylori spirális alakú baktérium, a legelterjedtebb gyomor- és bélrendszeri kórokozó. Világszerte és Magyarországon is átlagosan minden második ember fertőzött. Különösen azoknál észlelték a jelenlétét a gyomor nyálkahártyájába telepedve, akik gyomorhuruttal, gyomorfekéllyel, nyombélfekéllyel küzdenek.

A baktérium önmagában nem okozza ezeket a betegségeket, de több összetevő mellett közrejátszik a kialakulásukban. Hasonlóan összefüggésbe hozható a gyomorrákkal, nyiroktumorral: a gyomorrák kockázatát három-ötszörösére emeli a jelenléte. A fertőzés emberről emberre, leginkább széklettel szennyezett kéz útján terjed.

A helicobacter pylori tünetei

A helicobacter pylori fertőzöttségnek nincs önálló tünete. A lakosság fele fertőzött, de a fertőzötteknek csak 10-15%-ánál jelentkezik betegség, aminek kapcsán szükséges a fertőzöttség felderítése. A gyanú ezeknél a felsorolt betegségeknél merül fel.

A helicobacter pylori teszt fajtái

A helicobacter pylori teszt egyes fajtái a baktérium jelenlétét közvetlenül a gyomorból, a székletből, a vérből és a kilélegzett levegőből állapítja meg.

A következő vizsgálatok lehetségesek:

 1. Gyomortükrözés során vett mintából szövettani vizsgálattal, gyorsteszttel vagy tenyésztéssel 
 2. Helicobacter kilégzési teszt 
 3. Helicobacter pylori teszt székletből
 4. Helicobacter pylori teszt vérből

Mire alkalmas a helicobacter pylori teszt?

A helicobacter pylori teszt mindegyike alkalmas a fertőzöttség kimutatására, és csak ilyen módon lehet megállapítani vagy cáfolni a fertőzöttséget. 

 • Székletminta teszt antigén kimutatására alkalmas helicobacter jelenléte esetén.
 • Vérből vett minta antitest kimutatására alkalmas helicobacter jelenléte esetén.
 • Gyomorból vett mintából maga a baktérium mutatható ki.
 • Antibiotikum kezelés után a szerológiai teszt legkorábban a kúra után hat hónappal, a többi teszt a kúra befejezése után alkalmas a kúra eredményességének ellenőrzésére, utánkövetésre.

Mikor szükséges a helicobacter pylori teszt?

A helicobacter pylori teszt az alábbi betegségek és tünetek mellett, illetve helyzetekben szükséges:

 • aktív gyomor- és nyombélfekély,
 • atrófiás gyomorhurut,
 • gyomor- és bélrendszeri nyiroktumor esetén,
 • tartós gyulladáscsökkentő terápia előtt,
 • antibiotikumos helicobacter pylori elleni kezelés után 6-12 héttel,
 • gyomortumoros betegek elsőfokú hozzátartozóinál.

Hogyan történik a helicobacter pylori teszt?

A helicobacter pylori teszt történhet beavatkozással (gyomortükrözés során vett mintából) vagy beavatkozás nélkül (kilégzett levegőből, székletből, vérből).

Helicobacter kilégzési teszt menete

A helicobacter kilégzési teszt a leggyakrabban végzett diagnosztizáló módszer a baktérium kimutatására. A vizsgálat előtti egy hónapban nem szabad antibiotikumot szedni, a megelőző 5 napban pedig a savcsökkentők szedését is mellőzni kell. A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, 4-6 órával előtte nem szabad enni, rágógumizni, dohányozni, fogat mosni, csak vizet lehet inni.

A vizsgálat 2 dl tej vagy narancslé elfogyasztásával kezdődik. Pár perc múlva szívószállal egy kémcsőbe kell fújni, ez az alapmintavétel. Ezután 13C vagy 14C izotópos folyadék vagy kapszula lenyelése következik. Hasra, majd oldalra kell feküdni, hogy a folyadék jól elterüljön a gyomorban. 10-20 perc múlva egy ún. kilégzési kártyába vagy kémcsőbe, zacskóba kell fújni a levegőt, ennek izotóptartalmát elemzik a laboratóriumban. A 14C izotóppal történő vizsgálat minimális sugárterhelést jelent a szervezetre, ezért kismamáknál nem végzik. Az eredmény 1-3 nap múlva érkezik meg a laborból.

Helicobacter pylori teszt vérből

A helicobacter pylori teszt vérből szerológiai vizsgálat, a vérben a baktérium ellen termelt ellenanyagok kimutatására szolgál. Ujjbegyből levett vérmintából gyorsteszttel vagy vérvétel útján nyert vérsavóból laboratóriumban történik az ellenanyag meghatározás.

Előkészületet nem igényel, nem kell éhgyomorra érkezni a vérvételre. Csak a diagnózis felállításához alkalmas, utánkövetésre nem, mert az ellenanyag csak hosszabb idő után ürül ki a vérből akkor is, ha a baktérium kiirtása eredményes volt az antibiotikum kúrával. 

Az eredményt néhány napon belül megkapjuk.

Helicobacter pylori teszt székletből

A helicobacter pylori teszt székletből nagyon magas százalékban ad megbízható eredményt. Mindenkinél elvégezhető. A páciens számára a legegyszerűbben és legkényelmesebben kivitelezhető. Rutin székletmintát a mintagyűjtő edénybe otthonról lehet leadni. A mintában a baktérium antigénjeinek meglétét vizsgálják. Az eredmény néhány nap alatt elérhető. 

Mennyi ideig tart  a helicobacter pylori teszt?

A helicobacter pylori teszt időigénye a választott módszertől függ.

 • A helicobacter kilégzési teszt kb. 30 percet vesz igénybe.
 • A helicobacter pylori teszt vérből gyorsteszttel ujjbegyből vett vérminta esetén néhány perc, vérvétellel a vérvétel ideje kb. 15 perc, eredmény néhány nap múlva várható.
 • A helicobacter pylori teszt székletből nem időigényes és nem időhöz kötött. A minta bármikor leadható. Eredmény néhány napon belül várható.

Mennyibe kerül a helicobacter pylori teszt?

A helicobacter pylori teszt székletből a Komplex és Superior menedzserszűrés csomag része, melyeknek áráról a menedzserszűrés oldalon tájékozódhat.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.