Komplex hasi ultrahang - Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

A komplex hasi ultrahang képalkotó diagnosztikai eljárás a hasüregi és kismedencei szervekről, nagyobb hasi erekről és a hasi főverőér melletti nyirokcsomóról. Információt ad azokról a szervekről, melyek nem vagy csak kis mértékben tartalmaznak levegőt, illetve nem a nagy levegőtartalmú belek árnyékolásában fekszenek. Veszélytelen, a szervezetet nem megterhelő, akárhányszor ismételhető vizsgálat.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Mire alkalmas a hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat?

A komplex hasi ultrahanggal jól vizsgálhatók a hasi szervek: a máj, epehólyag, lép, vese, nőknél a méh és petefészkek, férfiaknál a prosztata. Kimutatható

 • a kőképződés az epehólyagban, epevezetékben, vesékben, húgyutakban,
 • a megnagyobbodás az egyes hasi szerveknél,
 • daganatos áttétek a májban, lépben, nyirokcsomókban,
 • folyadék- és genny felszaporodása, belső vérzés,
 • a hasi szervek anatómiai elváltozásai.

Mikor szükséges komplex hasi ultrahang?

Hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatot több okból is végeznek. Szükséges lehet: 

 • helyi fájdalmak okának felderítésére, 
 • egészségügyi szűrővizsgálat részeként
 • célzottan, bizonyos betegségek gyanújának megerősítésére vagy kizárására,
 • urológiai, nőgyógyászati, belgyógyászati betegségek diagnosztizálására.

Hogyan történik a hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat?

A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat teljesen fájdalommentes noninvazív vizsgálat. A vizsgált területet, a hasat szabaddá kell tenni a ruhától, és hanyatt fekve kell a vizsgálóágyra feküdni. A hasat géllel kenik be, mely az ultrahang hullámok terjedését segíti, és megkönnyíti a vizsgálófej tapadását, mozgását a hason.

Az orvos a vizsgálófejet különböző irányban mozgatja a hason, kissé rányomja - esetleg oldalra kell fordulni, karokat a fej fölé emelni, vagy nagy levegőt venni és benntartani a jobb láthatóságért. A képernyőn megjelenik a vizsgált szerv képe, az orvos számára mérhető, a kép kinyomtatható.

Milyen előkészületek szükségesek a hasi és kismedencei ultrahangvizsgálathoz?

A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálathoz ajánlatos olyan öltözékben menni, melyben a hasat könnyedén szabaddá lehet tenni. Növeli az eredményességet (láthatóságot), ha a vizsgálat éhgyomorra történik, míg a gázos belek takarják a szerveket. 

Az ultrahangvizsgálatot a levegősség zavarja, míg az egyébként jellegénél fogva folyadékkal teli szervekről akkor lehet jó képet készíteni, ha azok valóban fel vannak töltve folyadékkal, és az ultrahang hullámokat visszaverik.

 • Az epehólyag étkezés és dohányzás hatására összehúzódik (csökken a folyadéktartalma), ezért epehólyag panaszok miatt végzett vizsgálat előtt 4-6 órán keresztül ne együnk és ne dohányozzunk.
 • Cukorbetegek az étkezési időpontjaik között úgy kérjenek a vizsgálatra időpontot, hogy az lehetőleg az utolsó étkezés után minél később, a következő étkezés előtt legyen.

Hasi ultrahang előtt kell-e inni?

Igen, mert a hasi ultrahang előtt a hólyag folyadékkal telítettsége segíti a vizsgálat eredményességét. Tehát mind a nők, mind a férfiak fogyasszanak bőségesen szénsavmentes vizet a vizsgálatot megelőző órákban, és a vizsgálatra telt hólyaggal kerüljön sor.

Mennyi ideig tart a komplex hasi ultrahang?

A komplex hasi ultrahang kb. 10-15 percet vesz igénybe. A vizsgálatot követően azonnal megkapja a páciens a leletet írásban és akár az ultrahangos képet is. Az orvos szóban is elmagyarázza a látottakat és a további teendőket.

Mennyibe kerül a hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat?

A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatot mindegyik menedzserszűrés csomag tartalmazza, melyek árairól a linkre kattintva tájékozódhat.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.