Mellkasröntgen

A mellkasröntgen ma már orvosi indikációra végzett rutin képalkotó eljárás. A röntgensugár áthatol a testen, és elsősorban a csontokban elnyelődik. Az áthatoló, szóródó sugarak a test mögé helyezett filmen mint röntgenárnyékok látszódnak. A mellkasröntgen a mellkasi szervekről ad képet az átvilágítással: a csontok, a legtöbbet elnyelő képletek fehéren látszódnak, a tüdő, szív, nagyerek, rekeszizom szürke tónusú, a levegős rész a legsötétebb.

A sugárvédelmi előírások betartásával veszélytelen, a modern digitális röntgengépekkel végzett vizsgálattal a nyert információ a beteg számára nagyobb előnnyel jár, mint amekkora a sugárterhelés kockázata. Terhességet vagy szoptatást mindenképpen jelezni kell az orvosnak, mert a magzat nagyon érzékeny a röntgensugárra, ez esetben csak rendkívüli indikáció mellett végzik el a vizsgálatot.

mellkas röntgen

A mellkasröntgen mit mutat ki?

A mellkasröntgen alkalmas a mellkasi szervek és ezek eltéréseinek képi megmutatására.

Kimutathatók

  • a tüdő betegségei: tüdőgyulladás, TBC, tüdődaganat, tüdőtágulat,
  • mellkasi folyadék felgyülemlése,
  • légmell,
  • kisvérköri pangás,
  • mellkas csontjainak, bordáknak sérülése,
  • a szív, aorta, nagy vénák elhelyezkedése,
  • mellhártya állapota.

Mikor szükséges mellkasröntgen?

Mellkasröntgen alapvető vizsgálat tüdőbetegségek diagnosztizálásához, emellett gyakran szükséges lehet nemcsak betegség diagnosztizálására, változásának ellenőrzésére, hanem sebészeti beavatkozások előtt a szervezet általános állapotának felmérésére is, egyes foglalkozások esetében feltétel a negatív tüdőszűrés lelet.

Hogyan történik a mellkasröntgen?

A mellkasröntgen fájdalmatlan, gyors vizsgálat. A felsőtestet szabaddá kell tenni, valamint a ruha mellett az ékszereket (nyaklánc, fülbevaló), esetleges piercinget is el kell távolítani a felsőtestről. A páciens belép a röntgengépbe, állát és vállait a kijelölt helyre támasztja (kissé hűvös). Jelzésre nagy levegővétel után mozdulatlanul bent kell tartani a levegőt néhány másodpercig, ekkor halad át a testi adottságokra szabott sugárdózis a mellkason, és ezzel kész is a vizsgálat. Ezután fel lehet öltözni. 

Mennyi ideig tart a mellkasröntgen?

A mellkasröntgen csupán néhány percet vesz igénybe, előkészületet nem igényel. A film elkészülésére és a radiológus orvos elemzésére, a lelet írásos rögzítésére kb. 15 percet várni kell. Az írásos leletet és a felvételt tartalmazó CD-t a páciens ekkor megkapja. A leletben az orvos leírja a tüdőmezők tisztaságát vagy a látott elváltozásokat. Nagyon ritkán előfordul, hogy elmozdulás miatt vagy oldalról meg kell ismételni a felvételt.

Mennyibe kerül a mellkasröntgen?

A mellkasröntgen vizsgálatot mindegyik menedzserszűrés csomag tartalmazza, melyek árairól a linkre kattintva tájékozódhat.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.