A felcsapott láb fajtái, tünetei, okai, diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

A felcsapott láb (calcaneus lábállás) másik elnevezésével együtt (sarokláb) szemléletesen fejezi ki a veleszületett rendellenesség lényegét: a lábfej a lábszárral hegyes szöget zár be, felállítás esetében a súly a sarokra terhelődne. Méhen belül kialakult tartási probléma. 

A felcsapott láb fajtái

A felcsapott láb fajtáit a kialakulásának oka és a deformitás kötöttsége szerint csoportosítjuk

  1. Szinte 99 %-ban tartási hibáról van szó a méhen belüli elhelyezkedés következtében.

  2. Idegrendszeri sérülés okozta petyhüdt izomzat tünete.

felcsapott láb

A felcsapott láb okai

A felcsapott láb kialakulásának hátterében méhen belüli tartási sajátosság áll. Kevés magzatvíz, nagy magzat vagy más okból kifolyólag, téraránytalanság okozta szűk helyzet miatt a magzat így tudott elhelyezkedni. Emellett gyakori kísérőtünet centrális hypotónia (petyhüdt izomrendszer) esetén. 

Milyen tünetekkel jár a felcsapott láb?

A lábujjak felfelé néznek, a lábfej a lábszár felé emelkedik felfelé, a sarokcsont kifelé dől, talajra állításnál csak a sarok ér le. 

Hogyan diagnosztizálják a felcsapott lábat?

Születés után azonnal látható deformitás, fizikális vizsgálattal megállapítható.

Hogyan kezelik a felcsapott lábat?

A felcsapott láb sokszor magától rendeződik. Nem minden esetben tudható ez előre, így a gyógytorna (Dévény speciális manuális technika) minden esetben ajánlott. A tornáztatást minél előbb, a születés után kezdjük meg ortopéd orvos, gyógytornász vagy Dévény-terapeuta irányításával. Amennyiben ez nem hoz kielégítő eredményt, gipsz vagy műanyag sínt alkalmaznak a kívánt helyzet fokozatos eléréséig. Szinte minden esetben rendezhető a probléma konzervatív módszerekkel.

Hogyan előzhető meg a felcsapott láb?

A felcsapott láb a méhen belüli téraránytalanság, rossz elhelyezkedés következménye, megelőzésként a várandósság alatt tartott egészséges életmódnál többet (különösen a dohányzás mellőzése, cukorbetegség megelőzése, ill. kezelése) nemigen tehetünk. Születés után fontos azonban, hogy ne hanyagoljuk el a tornáztatást.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.