PSA vizsgálat

A PSA vizsgálat olyan laboratóriumi vizsgálat, melynek során a férfiaknál a vér PSA szintjét mérik. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy enzimfehérje, melyet a prosztata mirigy hámsejtjei termelnek. Vérből kimutatható tumormarker, mert az egészséges prosztatából csak kis mennyiségű PSA kerül a vérbe, a megemelkedett PSA szint utalhat a prosztata rosszindulatú megbetegedésére, amely a férfiak körében a második leggyakrabban diagnosztizált rákbetegség. A PSA vizsgálattal már korai stádiumban diagnosztizálható a betegség, és ezzel a megelőzhető a súlyos állapot kialakulása.

PSA vizsgálat

Mire alkalmas a PSA vizsgálat?

A PSA vizsgálat egyszerű vérvétellel lehetővé teszi a megemelkedett PSA szint kimutatását, de annak okára nem ad eligazítást. 

A PSA vizsgálat értékei

A PSA vizsgálat értékei lehetnek a normál tartományban, azaz alacsonyabb, mint 4 ng/ml. Az egészséges állapot mellett ez ritkábban kóros folyamatok mellett is előfordulhat. 

Némileg megemelkedett PSA érték, az ún. szürke zónába tartozó érték, azaz 4-10 ng/ml  utalhat a prosztata rosszindulatú megbetegedésére, de okozhatja ezt a növekvő életkor, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, gyulladása is. 

Magas PSA érték, tehát 10 ng/ml-nél magasabb érték mellett gyakrabban diagnosztizáltak daganatos betegséget.

A rosszindulatú folyamatok pontosabb behatárolásához ezért inkább az úgynevezett szabad PSA frakciót és a teljes PSA/ szabad PSA arányszámot használják, és így csökkenthető az utólag indokolatlannak bizonyuló biopsziák száma. 

További tudnivalók a PSA vizsgálatról

 • A PSA vizsgálat éhgyomorra - nem szükséges a PSA vérvételre üres gyomorral érkezni.
 • PSA vizsgálat otthon gyógyszertárban kapható gyorsteszttel is elvégezhető ujjbegyből vett vér alapján. Az eredmény azonnal látható, javasolt megbeszélni az urológussal.

A PSA vizsgálat értékei

A PSA vizsgálat értékei lehetnek:

 • a normál tartományban, az egészséges állapot mellett ez ritkábban kóros folyamatok mellett is előfordulhat.
 • Némileg megemelkedett PSA érték, az ún. szürke zónába tartozó érték utalhat a prosztata rosszindulatú megbetegedésére, de okozhatja ezt a növekvő életkor, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, gyulladása is.
 • A rosszindulatú folyamatok pontosabb behatárolásához ezért inkább az úgynevezett szabad PSA frakciót és a teljes PSA/ szabad PSA arányszámot használják, és így csökkenthető az utólag indokolatlannak bizonyuló biopsziák száma. 

Mikor szükséges PSA vizsgálat?

A PSA vizsgálat megelőzésként, szűrővizsgálatként minden 45-50 év feletti férfinak évente javasolt. Emellett 

 • urológiai panaszok (éjszakai vizelési inger, gyenge, nehezen induló vízsugár) esetén,
 • fájdalmas, gyakori vizelés esetén,
 • a felmenők között bekövetkezett prosztatarák esetén már korábban
 • hajlamosító tényezők (magas tesztoszteronszint, foglalkozási ártalom (kadmium), egészségtelen életmód) mellett.

A PSA vizsgálat menete

A PSA vizsgálat vérből vett mintából, vérvétellel történik. A vérvételhez tegyük szabaddá egyik karunkon a könyökhajlati vénát. A területet fertőtlenítik, majd bevezetik a vénába a tűt, és kémcsőbe fogják fel a szükséges mennyiséget. A tűszúrás kis kellemetlenséggel jár. A tű helyét 5 percig leszorítva kell tartani, majd néhány órára leragasztják.

A PSA vizsgálat előtt

PSA vizsgálat előtt az alábbiakra kell figyelni

 • a vérmintát a fizikális vizsgálat előtt kell levenni,
 • vérvétel előtt 48 órán keresztül kerülni kell azokat a tevékenységeket, amelyek megemelhetik a PSA szintet (nemi élet, kerékpározás, jelentős fizikai aktivitás),
 • a vérvétel előtti órákban igyunk bőségesen vizet.

Mennyi ideig tart a PSA vizsgálat?

A PSA vizsgálathoz szükséges vérvétel legfeljebb pár percet vesz igénybe, az utána javasolt kis pihenővel együtt is legfeljebb 15 perc. Utána a megszokott napirend folytatható a megerőltető fizikai aktivitás kivételével. A laboreredmény néhány nap múlva elérhető. Ezzel forduljunk a vizsgálatot kérő orvoshoz vagy urológushoz.

Mibe kerül a PSA vizsgálat?

PSA vizsgálatot 40 év feletti férfiak számára a standard, komplex  és superior menedzserszűrés csomag is tartalmazza, melyek áráról a linkre kattintva tájékozódhat.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.