Szívultrahang vizsgálat

A szívultrahang ultrahangos képalkotó diagnosztikai módszer. A vizsgálófej ultrahangot bocsát ki és a szívről visszaverődő ultrahangot érzékeli, a készülékhez kapcsolódó számítógép kétdimenziós állóképet és mozgóképet ad a szívdobogásról, vér pumpálásáról.

szívultrahang vizsgálat

A szívultrahang vizsgálat fajtái

Általában a mellkason végzik az vizsgálatot, miközben a páciens a hátán fekszik, szükség esetén azonban másképpen is történhet.

 1. Hagyományos szívultrahang a mellkasra helyezett vizsgálófejjel történik. Esetenként szükséges a vénákba injekciózott kontrasztanyag a jobb láthatóság érdekében.
 2. Nyelőcsöves szívultrahangot akkor végeznek, ha a mellkason keresztül nem lehet kielégítő képet nyerni a szív adott területéről. A torok érzéstelenítése után az ultrahangos vizsgálófejet a nyelőcsövön vezetik le (a gyomortükrözéshez hasonlóan), így másik szögből megközelítve a szívet.
 3. Doppler szívultrahang vizsgálattal az áramlás mérhető, meghatározható vele a szíven átfolyó vér sebességének és iránya. Hagyományos és nyelőcsöves vizsgálat során is alkalmazhatják, ha az átfolyás, a szív verőereinek problémája a kérdés.
 4. Stressz echokardiografia vizsgálat olyan terheléses vizsgálat, melynek során ultrahangos vizsgálatot végeznek futópados vagy szobabiciklis terhelés előtt, alatt és után, egyes betegségek, pl. koszorúér-betegségek tünetei csak fizikai aktivitásra jelentkeznek.

Mire alkalmas a szívultrahang vizsgálat?

A szív ultrahangos vizsgálata egyes szívbetegségek megállapítására vagy azok kizárására alkalmas. Meg lehet határozni 

 • a szív üregeinek méretét,
 • a szív pumpáló erejét,
 • a szívizom merevségét,
 • látható a falak mozgása,
 • a billentyűk mozgása,
 • kimutatható hegesedés,
 • kóros irányú véráramlás a szívüregek között,
 • a szív üregeiben kialakult vérrög,
 • szívburokban felgyűlt folyadék.

Mikor szükséges a szív ultrahangos vizsgálata?

Szívultrahangra akkor kerül sor, ha EKG vizsgálattal nem felderíthető területet kell vizsgálni, vagy azzal nem nyerhető kielégítő információ a vizsgált területről, ha a tünetek forrása az üregek mérete, a falak, szívizom merevsége, a billentyűk mozgása lehet, pl. infarktus után. 

Továbbá szükséges lehet 

 • terheléses EKG vizsgálat előtt is annak megállapítására, hogy a szív elég jó állapotban van-e ahhoz, hogy kibírjon egy terheléses EKG vizsgálatot,
 • folyamatosan meglévő panaszok (légszomj, fájdalom) mögött rejlő okok kimutatására,
 • tartósan magas vérnyomás vagy magas cukorértékek esetén a szívizom elmerevedésének kimutatására 
 • ennek következtében fellépő szívelégtelenség gyanúja esetén,
 • a szívben levő szelepek és kamrák problémáinak felderítésére,
 • magzati szívproblémák kizárására.

Mi a magzati szívultrahang vizsgálat?

A magzati szívultrahang vizsgálattal a veleszületett szívhibák már a magzati életben felderíthetők, így időben megtörténhet a felkészülés, sőt akár már a várandósság alatt a gyógyítás is megkezdődhet. Mivel a veleszületett rendellenességek között a veleszületett szívhibák a leggyakoribbak, javasolt ezek kiszűrése a legoptimálisabb 18-22. héten, különösen magasabb rizikó esetén (szívhiba családi előfordulása, kromoszóma rendellenesség, ikerterhesség, anya 37 év feletti életkora, stb).

Hogyan történik a szívultrahang vizsgálat?

A hagyományos szívultrahang vizsgálat nem igényel előkészületet, lehet előtte enni, inni, nem szükséges az ékszereket levenni. 

 • Deréktól felfelé le kell vetkőzni és felfeküdni a vizsgálóágyra. 
 • Az orvos a vizsgálófejet és/vagy a mellkast géllel keni be a hullámok jobb vezetéséért. Mozgatja a vizsgálófejet a mellkason, miközben a monitoron értelmezi a képet. Esetleg oldalra kell feküdni vagy bizonyos módon lélegezni. 
 • A vizsgálat végeztével a gélt le lehet törölni, majd felöltözni. A szokásos napirend folytatható.

Mennyi ideig tart a szívultrahang vizsgálat?

A szívultrahang vizsgálat nem időigényes, a hagyományos módon mellkason végzett ultrahang legfeljebb negyed órát vesz igénybe. A nyelőcsöves vizsgálat némi előkészítést igényel az orvos részéről, a terheléses vizsgálat az előre meghatározott pulzusszám eléréséig, majd a pihenőidő leteltéig (a pulzusszám visszaállásáig) tart.

Az orvos a leletet azonnal elkészíti, negatív lelet esetén nincs további teendő, ellenkező esetben a lelettel a kardiológus szakorvoshoz kell visszamenni.

Mennyibe kerül a szívultrahang vizsgálat?

A szívultrahang vizsgálatot a Komplex és a Superior menedzserszűrés csomag tartalmazza, melyek árairól a linkre kattintva tájékozódhat.


Rólunk

Küldetésünk, hogy olvasóink megtalálják a számukra megfelelő orvost és az ideális klinikát.